kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Álláshalmozás: 1,5 milliárd forintot bukunk az elmaradt ígéret miatt

Álláshalmozás: 1,5 milliárd forintot bukunk az elmaradt ígéret miatt

A honatyák közel fele betölt más munkakört is. Emiatt 1,5 milliárdot bukunk a következő választásig.

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Femina.hu

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője átalakítaná a képviselői fizetéseket: 2012 szeptemberétől bruttó 750 ezer forintra emelkedne a képviselői alapdíj, megszűnne a költségtérítés - új nevén választókerületi pótlék -, és a lakhatási támogatás rendszere is átalakulna.

Amint arról cikksorozatunk első részében beszámoltunk, a parlament 200 fősre való csökkentéséig összesen mintegy 400 millió forintot spórolnánk az új rendszerrel. Ugyanakkor az is tény, hogy még jelentősebb spórolást mutathatna fel a Fidesz, ha az álláshalmozást is megszüntetné jövő szeptemberben.

Új választások kiírására esély nincs, viszont a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei közgyűlési elnökök, önkormányzati képviselők stb. körében is alkalmazni lehetne azt, amit Lázár az államtitkárokkal, miniszterekkel, miniszterelnöki biztosokkal tervez, nevezetesen, hogy 2012 szeptemberétől ezek a honatyák is csak egy fizetést vegyenek fel.

Az Országgyűlés honlapján található, 2010-re vonatkozó vagyonnyilatkozatokból kiderül: a jelenleg aktív képviselők közel fele, összesen 157 fő tölt be valamilyen önkormányzati tisztséget képviselői munkaköre mellett. Többségük polgármester vagy alpolgármester, ám vannak köztük megyei közgyűlési elnökök, önkormányzati képviselők vagy épp főpolgármester-helyettesek.

A nyilvános fizetési adatokból kiviláglik, ha Lázár esetükben is megszüntetné 2012 szeptemberétől az álláshalmozást - legalábbis a fizetéseket tekintve -, akkor azzal a következő választásig 1,5 milliárd forintot spórolhatna az adófizetőknek.

Az álláshalmozó képviselőkre havonta 72 millió forint megy el, a 2012 szeptembere és 2014 júniusa közötti 21 hónap alatt ez 1,5 milliárd forintnyi kiadást jelent.

Hangsúlyozandó, hogy a cikk a 2010-es vagyonbevallások alapján készült, így elképzelhető, hogy némelyik polgármesteri bér magasabb vagy alacsonyabb a 2011-es esetleges emelések, csökkentések miatt.

A képviselői fizetés magasabb lenne

Ha a honatyáknak 2012 szeptemberétől választaniuk kellene, hogy mely pozíciójuk fizetését tartják meg, a képviselőit vagy a polgármesterit, és a képviselők a magasabb fizetés mellett döntenének, akkor mindenki a jövőbeni képviselői fizetését venné fel.

Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
Magyar miniszterelnökök a rendszerváltás ótaA politikusok is pihennek néhaFotók - Így focizik Orbán ViktorOrbán Viktor belföldi útjai képekbenOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenNői képviselők a parlamentbenOrbán Viktor cipő nélkül dekázgat a Parlament udvaránPolitikusok válásai

Kivételt jelenthet a fideszes Cser-Palkovics András, akinek polgármesteri bére 25 500 forinttal magasabb, mint a Lázár által tervezett fizetés. Emellett nem tudni, hogy hogyan döntenének azok a honatyák, akik (al)polgármesterek és fővárosi képviselők is egyben.

Rogán Antal 2 millió forint fölött keres, vagy nem

Ilyen a fideszes Nagy István, aki 2010-es vagyonnyilatkozata alapján alpolgármesterként 532 ezer forintot keres, fővárosi képviselőként pedig további 556 ezer forintot vesz fel. Bére így 1,612 millió forint havonta.

Három helyről vesz fel pénzt a fideszes Rogán Antal is, aki fővárosi képviselőként, bizottsági elnökként és felügyelőbizottsági tagként 546 ezer forintot kap, polgármesterként pedig 632 ezer forintot.

Érdekesség, hogy 2010-es vagyonbevallása és az Országgyűlés honlapján található szeptemberi béradatok szerint képviselői fizetésével együtt Rogán Antal 2 millió forint felett keres, bére eszerint 2,2 millió forint havonta.

Puka Zsófia, Belváros-Lipótváros Önkormányzatának sajtóreferense ugyanakkor kérdésünkre közölte: Rogán Antalt 2011 nyarán választották frakcióvezető-helyettessé, ezáltal nőtt az országgyűlési képviselői javadalmazása, a honatya viszont a Fővárosi Önkormányzatnál ezt követően "rögtön lemondott kórházi felügyelőtanácsi tagságairól", valamint az azért kapott 216 524 forintos tiszteletdíjról.

- Amíg ennek átvezetése a Fővárosi Önkormányzatban nem történik meg, Belváros-Lipótváros Önkormányzatában a polgármesteri fizetés felét veszi csak fel.
Így a végső összeg - bruttó 1,883 millió forint - a bérplafon alatt van - magyarázta Puka Zsófia. 

Ughy Attila: 1,935 millió forint

A fideszes Ughy Attila 2010-es vagyonnyilatkozata szerint szintén három helyről kap pénzt, fővárosi képviselőként 600 ezer forintot vesz fel, polgármesterként további 600 ezer forintot. Fizetése így 1,935 millió havonta.

Három helyről számíthat bérre a fideszes Wintermantel Zsolt, aki fővárosi képviselői posztjáért 575 ezer forintot kap, polgármesteri munkaköréért pedig 560 ezer forintot. Bére így 1,598 forint havonta.

A fideszes Pokorni Zoltán úgyszintén több lábon áll, fizetést kap egyrészt polgármesterként - 754 ezer forintot -, másrészt a fővárosi közgyűlésben betöltött tagságáért - 546 ezer forintot. Havi fizetése így 1,914 millió forint.

Nincs ez másként Németh Szilárd Istvánnal sem, a fideszes képviselő a fővárosi közgyűlés tagja, amiért 446 ezer forintot kap, polgármesterként pedig 567 ezer forintot keres. Németh Szilárd István fizetése 1,737 millió forint.

Topfizetések

Rajtuk kívül topfizetést tudhat magáénak a fideszes Magyar Anna, aki képviselőként és megyei közgyűlési elnökként havi 1,877 millió forintot keres. A KDNP-s Seszták Oszkár képviselőként és megyei közgyűlési elnökként 1,832 millió forintot vihet haza.

Harmadik helyre a fideszes Tiba István került a maga 1,820 milliós bérével. Ő polgármesterként plusz 521 ezer forintra tesz szert. 1,7 millió forint felett egyébként 12 képviselő keres. Listájukat ezen a linken nézheted meg.

Rosszul járna Rogán, Pokorni, Cser-Palkovics

Ha a Lázár-féle módosítás az álláshalmozás megszüntetésével lépne életbe, akkor 600 ezer forint feletti veszteséget 47 képviselő könyvelhetne el. Nagyon rosszul járna Ughy Attila, aki több mint 1 millió forintot veszítene. Németh Szilárd István 928 ezer forinttal lenne szegényebb, Pokorni Zoltán pedig 917 ezer forinttal.

A csak polgármesteri posztot betöltők közül Cser-Palkovics András járna a legrosszabbul, ő 818 ezer forinttal lenne szegényebb, az alpolgármester Zsiga Marcell pedig 801 ezer forinttal. A fideszes Tiba István 832 ezer forintot veszítene.

2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekben
2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekben
A kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látodKépek! Tüntetések országszerteÍgy nézett ki Devecser a katasztrófa utánFotók! Áder János, ahogy csak ritkán láthatodKépgaléria! Stohl az ítélethirdetés előtt, közben és utánaAkiknek az élet maga a pokolÍme, a 6,8 milliárd forintból felújított Szent Imre Kórház belülrőlObama élete képekbenElkészült a mintaház Kolontáron

A legnagyobb vesztesek listáját ezen a linken nézheted meg.

Nyerne az új rendszerrel az MSZP-s Garai István Levente, aki önkormányzati képviselőként nettó 60 ezer forintot kap 2010-es vagyonbevallása szerint, illetve a fideszes dr. Dorkota Lajos, aki önkormányzati képviselőként 137 ezer forintot keres.

Nyerne Hirt Ferenc is, aki önkormányzati képviselőként bevallása szerint nem kap pénzt, illetve Farkas Flórián, bár esetében nem tudni a pontos bért, mivel csak az derül ki az Országgyűlés honlapjáról, hogy Farkas Flórián kisebbségi önkormányzati tag. Hogy ezért kap-e fizetést, azt nem lehet tudni.

A nyerők, illetve a 200 ezer forint alatt veszítők listáját ezen a linken nézheted meg.

A Jobbiknál és az LMP-nél nem menő az álláshalmozás

Érdekesség, hogy az álláshalmozás sem a Jobbikra, sem az LMP-re nem jellemző, bár a Jobbikban ezt nyíltan tiltják is. A képviselők közül egyetlen jobbikost találtunk, aki más munkakört is betölt: Jámbor Nándor az, de ő pénzt nem kap a pozícióiért. Az LMP-s képviselők közül senki nem tölt be plusz tisztséget, az MSZP-sek közül pedig 15-en.

A teljes listát ezen a linken nézheted meg.

A második Orbán-kormány tagjai
A második Orbán-kormány tagjai
A történelem meghatározó politikusasszonyaiFirst ladyk a világbanÍgy élnek a hajléktalan nőkPolitikusok és családjukPolitikusok félmeztelenülA történelem legérdekesebb lázadóiKépek! Uniós országok, ahol még mindig tiltott az abortuszPénzért végzett a családjával az őrült nőA férfi, aki 300 évig élt: feltalálta a fiatalság elixírjét?Csak a képeken vette észre a fotós, hogy mit fényképezett le: elállt a szava

Pénteken jövünk a trükközőkkel

Cikksorozatunk harmadik részéből megtudhatod, ki az, aki a magas fizetés ellenére is trükközik a juttatással: úgy veszi fel a lakhatási támogatást, hogy van lakása Budapesten.

A számítás módja
Az eddig ismert tervek szerint egy országgyűlési képviselő bruttó 750 ezer forintot keresne, a budapesti ingatlannal nem rendelkező vidékieknek szobát bérelnének vagy önkormányzati lakást biztosítanának, költségtérítés helyett benzinkártya járna, és mobilköltségeiket is állnák mintegy 27 600 forint értékben.
A benzinkártya a fővárostól 100 kilométerre vagy azon belül lakó képviselőknek havi 1500 kilométernyi, a 100-150 kilométerre található kerületek képviselőknek 3000 kilométernyi, a 150-250 kilométer közötti távolságból érkezőknek 4500 kilométernyi üzemanyagot jelentene.

A képviselők teljes bérét 2010-es vagyonbevallásuk alapján, illetve 2011. szeptemberi bérük alapján számoltuk ki. Az adatok az Országgyűlés honlapjáról származnak.
A 2012-es tervezett összegnél lakhatási támogatásként a jelenleg járó összeget tüntettük fel azoknál, akik most is igénylik - feltételezve, hogy ennél kevesebbet a jövőben sem költenek hotelszobára vagy lakásbérlésre -, a benzinkártyánál pedig 300 forintos literenkénti árral számoltunk, azt feltételezve, hogy a kormány kedvezményes tarifát kap majd. Fogyasztásként 7 liter benzin/100 kilométert határoztunk meg.

Vezető államtitkáraink
Vezető államtitkáraink
Képeken a világ legbefolyásosabb női7 fotó, ami szebbé teszi a napodat: ők a legjobb pasik 30 alatt!7 árulkodó jel, hogy a pasinak csak szexre kellesz7 fotó a világűrből, amit mindenkinek látnia kell legalább egyszer7 munkahelyi baki, ami az állásodba kerülhetA legjobb pattanás elleni házi szerekA 10 legvidámabb hely Budapesten, az egész család számáraMinden idők legördögibb férfiúi6 ember, akit ártatlanul végeztek ki7 közkedvelt televíziós bemondónő

A benzinkártyához tartozó távot a képviselők választókerületi pótlékából számítottuk ki. Például Ágh Péter választókerületi pótlékként 626 130 forintot kap, tiszteletdíja 521 775 forint. A szorzó 1,2, ez annyit jelent, hogy Ágh Péter jelenleg a Budapesttől számított 150-200 kilométer között járó választókerületi pótlékot kapja, ő tehát 4500 kilométernyi benzinkártyára számíthat a jövő évben.

Dúró Dóra bérét kivettük a számításból, ő ugyanis lemondott fizetéséről. Így tettünk Kövér László házelnökkel is. Ennek oka, hogy a házelnök bére másként épül fel, mint az országgyűlési képviselőké.

15 hozzászólás
tamis       2013-01-23 03:37
16.
álláshalmozás?röhej!
válasz a 13. kommentre (Nonno - 02-07)
mango60       2012-05-26 15:18
15.
Azt nem értem, hogy tudja valaki tisztességesen ellátni úgy az önkormányzati, mint a parlamenti képviselői munkáját???Rájuk nem vonatkozik, hogy főállásban csak egy munkahely lehet??? Ismerek olyan képviselőt, ki mikor önkormányzatis lett, állandóan ... tovább »
bognarevi50       2012-02-29 14:26
14.
Megtiltanám az állláshalmozást! A "honatyák" csakis a parlamenti dolgokkal kell, hogy foglalkozzanak! Törvénybe iktatnám:    1./ Ha egy alkalommal hiányzik a képviselő/honatya indokolatlanul (betegség), akkor 50 %-os juttatás-megvonást kellene alka... tovább »

Elhunyt Biszku Béla

Biszku Béla meghatározó politikusa volt a kommunista pártállamnak.
Terasz
Változások és jogszabályok

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.