kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Lopják a netet? Mit tegyél ellene

2 intő jel, hogy más is használja az interneted: ezt teheted ellene

Elmondjuk, hogyan védekezz a wifi-tolvajok ellen, ha úgy gondolod, hogy lopják a neted.

Szerző: Marton Adrienn
Forrás: Femina.hu

A wifi-routernek számos előnye van, de nem árt vigyázni. Sajnos könnyen előfordulhat, hogy a vezeték nélküli internetedet más is élvezi rajtad kívül, a te számládra. Ez sok bosszúságot okozhat, és veszélyes is lehet, ha egy adathalásszal van dolgod. Ráadásul, ha feltörték a kapcsolatot, az bűncselekmény, tehát érdemes kideríteni, mi vagy ki áll a rossz minőségű net hátterében.

Ha a vezetékes internet mellett nincs wifi-routered, biztonságban vagy, mert csak a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül találkozhatsz illetéktelen behatolókkal.

Mindenképpen védd jelszóval a wifit, mert ha nem teszed, a hatótávolságon belül bárki rácsatlakozhat, aki rendelkezik erre alkalmas számítógéppel vagy telefonnal. Sajnos már a jelszó feltörésére is van mód, de ez vagy hosszadalmas folyamat, vagy erre alkalmas programot igényel. Ez elveheti a tilosban garázdálkodók kedvét a kísérletezéstől, arról nem beszélve, hogy illegális.

Két dolog, amiből észreveheted, hogy lopják a netet

A legszembetűnőbb, és gyakorlatilag az egyetlen magától jelentkező intő jel az, ha az egyébként használható internet feltűnően lassúra vált.

Amennyiben az eset rendszeresen előfordul, mindenképp beszélj a szolgáltatóval. Ha ők nem észlelnek problémát, nagy esély van rá, hogy egy betolakodóval van dolgod.

A következő módszer egyszerű, és jelezheti illetéktelenek jelenlétét. Ha ki szeretnéd deríteni, hogy használja-e még valaki a kapcsolatodat, a router segítségével megteheted. A készüléken lévő led-soron keresd meg a vezeték nélküli kapcsolat lámpácskáját, és figyeld meg a villogás ütemét. Ezután csatlakoztasd le a hálózatról az összes jelenleg használatban lévő, internetezésre alkalmas eszközt. Ha a led villogása nem változik meg, könnyen lehet, hogy egy wifi-tolvaj csücsül a kapcsolaton.

100%-ig biztos figyelmeztető jele azonban sajnos nincs annak, ha valaki más is használja a wifidet. Ha gyanakszol, vannak rá módok, hogy ellenőrizd, kapcsolódik-e idegen a netedre, de ezek valamivel komolyabb számítógépes ismereteket igényelnek, így inkább bízd hozzáértőre a dolgot.

Így zárhatod ki az illetéktelen felhasználókat egyszerűen

Ha még nincs jelszó beállítva a vezeték nélküli kapcsolatod védelmére, ezt mindenképpen tedd meg! Amennyiben meglévő kódot törtek fel, minél hamarabb változtasd meg azt, és a biztonság típusánál válaszd a WPA2-t. Ez a titkosítási mód nehezebben törhető fel, mint a régebbi WEP.

Bizonyos módszerekkel még erősebb védelmet építhetsz az interneted köré. Ezek közé tartozik például hatóságok által is használt szoftveres szűrés, az IP-korlátozás és még néhány bonyolultabb védekezési lehetőség. Ám ezek egy átlagos otthoni felhasználó számára nemcsak végrehajthatatlannak tűnnek, de még hibát is okozhat a művelet során az, aki nem biztos a dolgában. Ha a lehető legtöbb lépést megtetted a wifid megóvása érdekében, és a probléma még mindig fennállni látszik, segítségért és hivatalos intézkedésért fordulj a szolgáltatóhoz!

Nem mindennapi védekezési módok

A következő módszer eredményessége vitatott ugyan, de bizonyos helyzetekben beválhat. Egy proxy segítségével lehetőség van rá, hogy a böngészőben az oldalak fejjel lefelé jelenjenek meg, és csak jelszóval lehet visszabillenteni őket az eredeti állapotukba. Ez talán elveszi a kedvét az illetéktelen behatolóknak.

Egy másik furcsa mód szerint ahelyett, hogy letessékeled a hívatlan vendégeket a wifidről: egy erre kitalált szoftver által engedélyezetten rácsatlakozhat bárki, aki befizetett egy bizonyos összeget a fejlesztő cégnek. Az ebből keletkezett bevétel 75%-a a te markodat üti.

8 hozzászólás
tombenko       2013-04-08 22:49
9.
Ha illetéktelen wifi-használatra gyanakszunk, akkor először a rendszernaplókat kell átnézni. A legtöbb router ugyanis Linux-alapú, úgyhogy szépen naplóz mindent, alapjáraton.
válasz a 8. kommentre (Ciki - 10-11)
Ciki       2012-10-11 09:14
8.
Ha illetéktelen wifi használatra gyanakszunk a legegyszerübb védekezés az ha a routert mindig kikapcsoljuk, amikor nem használjuk az internetet és amikor használjuk időnként akkor is rövid időre ki-ki kapcsoljuk. Ez is elveszi a kedvét az illetéktele... tovább »
leilacs       2012-10-05 11:15
7.
úristen, mennyi geek. :-)

E-mailes csalás

Biztos, hogy a szolgáltatódnak adod meg a jelszavadat? Vigyázz az e-mailekkel!
Terasz

Kuponos vásárlás veszélyei

A kuponos vásárlással sokat spórolhatsz, de veszíthetsz is.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.