kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Leteszteltük az instant kávékat!

Leteszteltük az instant kávékat!

Szinte nincs reggel kávé nélkül. Az instantok előnye pedig, hogy még főzni sem kell őket, csak forró vízzel elkeverni. Vagy mégsem?

Szerző: Pavlovics Ágota

Magyarországon csak a 18. században vált ismertté a világszerte kedvelt kávé, pedig több mint ezer éves múlttal rendelkezik.

Nagyon sokan fogyasztják, mindenki más miatt: van, aki az ízét kedveli, más az álmosság elűzésére, gondolkodása frissítésére, megint más csak megszokásból issza. Házi tesztünkben a gyorsan elkészíthető, bár az igazi kávésok által jócskán lebecsült instant kávékat vizsgáltuk.

Az igazi, meg a gyorsan készülő

Bár a Coffea nemzetség nagy létszámú, csak két tagjának terméséből készítenek kávét: a Coffea arabicából és a Coffea robustából. Előbbi adja a jobb kávé-alapanyagot, de kényesebb a robustánál, termesztése sok törődést igényel. Az arabica adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robusta ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat is. A kávészemek szüretelését kézzel végzik, majd száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható. A magokat szárítják, vagy nedves eljárással dolgozzák fel. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel választják el egymástól, majd a babot speciális folyadékban áztatják és mossák, majd ismét szárítják. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és csak ezután kerül szállításra. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek.

Az instant kávé készítését pedig úgy kell elképzelni, mintha főznél egy hatalmas adag kávét, vagyis a kávéőrleményen forró vizet engednél át, majd a víz egy részét hagynád elpárologni, aminek következtében sűrű kávé marad vissza.

A kapott sűrítményt egy nagy hengeren engedik át, amiben az áramló forró levegő a maradék vizet is elpárologtatja. Ami megmarad, az maga a csomagolható instant kávépor. A szemcsés változatok fagyasztva szárítással készülnek: a megfőzött sűrítményt lefagyasztják, majd apró szemcsékké zúzzák. A szemcséket vákuumkamrában melegítik fel: mivel a vákuumban a víz alacsony hőmérsékleten forr, a maradék nedvesség nagy hő nélkül elpárologtatható, így a kávé jó íze sem tűnik el.

A kiválasztás és a módszer

Szokás szerint igyekeztünk úgy válogatni a piacon kapható instant kávék között, hogy az olcsóbb kategóriák éppen úgy jelen legyenek, mint a drágák, és persze az is fontos szempont volt, hogy lehetőleg országszerte meg lehessen vásárolni őket. A 16 féle termék közös tulajdonsága az volt, hogy mind valódi kávéból készült. Egy részük úgynevezett fagyasztva szárított volt, másik részük pedig granulátum.

Tudtad?
Az instant kávék a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint olyan termékek, amelyeket pörkölt kávéból kizárólag vizes extrakcióval, különböző koncentrátumban nyernek, kizárva minden savas vagy lúgos hidrolízises eljárást. Tartalmazzák a kávéból származó oldhatatlan olajokat és nyomokban egyéb oldhatatlan anyagokat, amelyeket technikailag lehetetlen eltávolítani.

A tesztelőcsapat tagjai szokás szerint nem látták, hogy melyik gyártó kávéjából kaptak kóstolót. Megfigyelték, milyen a minták színe, szimatolták az illatát, végül kortyoltak belőle. A jó instant kávé kellemesen kesernyés, de nem keserű, savanyú meg végképp nem lehet. Természetesen tilos az is, hogy bármiféle mellékíze legyen. Az éles szemű bírálók arra is figyeltek, hogy a por vagy a granulátum mennyire oldódott fel a forró vízben, mennyire volt egyenletes az elkészült nedű állaga.
Végül, de egyáltalán nem utolsósorban azt vizsgálták, milyen a kiválasztott termékek csomagolása. Sajnos, a minták nem jelentéktelen részénél - Paloma, Caffait Gold, Omnia Creme, Jacobs Kronat Gold - úgy látták, hogy a feliratok nagyon nehezen vagy egyáltalán nem olvashatók.

Hat kávé kapott kiváló minősítést

Nagy örömünkre a 16 mintából hat kiváló eredményt ért el, ezek a fagyasztva szárított fajtákból a Jacobs Krönung, Tchibo Exclusive, Nescafe Gold és a Tesco Gold, a granulátumok közül pedig a Nescafe Classic és a Douwe Egberts Omnia. Ami az ár-érték arányokat illeti, érdemes megjegyezni, hogy jó minőségű kávét 969 Ft-ért - Davidoff - és 499 Ft-ért - Caffait - is lehet kapni.

A koffein pozitív és negatív hatásai

A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ. Egy csésze kávé elfogyasztása után öt perccel a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja körülbelül félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan csökken. Három-hat óra múlva a koncentráció a maximum fele.

Nagy koffeinadag - körülbelül 300 mg fölött - kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz, a túladagolás következménye pedig szívritmuszavar és ájulás is lehet. A koffein megvonása fáradtsággal, levertséggel, depresszióval járhat. Gyomorbetegséget is okozhat. A koffein hatására fellépő magasabb vérnyomás agyi traumához, illetve szívinfarktushoz is vezethet.

Hosszabb idejű használata után keringési zavarok, a szív rendellenes működése is felléphet. Az álmatlanság pedig – mint a koffein egyik tünete – maga után vonhatja az altatókra való rászokást, melyek újabb veszélyforrások hordozói.

2007. október 11-től már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin októberi számának tartalmából:
 • A drágább jobb, porzsákos porszívók tesztje
 • Varázslatra nem képesek, szemránckrémek tesztje
 • Tehéntúró háziteszt
 • Természetesen csak természeteset
 • Karcsúsodni, de nem mindenáron
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

Még nincs hozzászólás

3 imádnivaló bolt - Ínycsiklandó csemegékkel

Ha unod a felfújt kenyeret, a műanyag ételeket és az unalmas alapanyagokat, ideje megismerned 3 különleges boltot, ahol izgalmas csemegékre lelhetsz.
Terasz

A 6 legjobb társasjáték - Szerintünk

Mit is csinálhatnál karácsonykor mást, minthogy előveszel egy izgalmas társasjátékot, és összeülsz a családdal? Játsszatok kedvenceinkkel!
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.