kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Ha sehol sem segítenek - Ingyenes jogsegélyszolgálat

Ha sehol sem segítenek - Ingyenes jogsegélyszolgálat

Ügyvédre lenne szükséged, de még csak a tanácsadásra sem telik? Itt ingyen segítenek.

Szerző: Szabó Eszter Judit
Forrás: Femina.hu
2009.12.02.

Sokan a megfizethetetlen perköltségek miatt nem vágnak bele egy peres eljárásba, vagy egész egyszerűen ötletük sincs azzal kapcsolatban, hogy kitől lehet segítséget kérni az érthetetlen nyelven írott hivatalos iratok értelmezésében.

Gondoltad volna, hogy több ingyenesen igénybe vehető jogi szolgáltatás közül is válogathatsz? A következő szervezeteket bátran felkeresheted.

Jogi Segítségnyújtó Szolgálat, azaz a nép ügyvédje

A 2008-as évig csak peren kívüli ügyekben vagy különböző okiratok készítésével kapcsolatban kereshették a rászorulók a Jogi Segítségnyújtó Szolgálatot. A köznyelvben csak a nép ügyvédjeként ismert szervezet segítségét az előző év elejétől már peres eljárásokban is igénybe vehetik az arra jogosultak. Ha segítséget szeretnél kérni, akkor azt minden esetben kérelmezned kell egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon. A beadványt - amit az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium weboldaláról is letölthetsz - a fővárosban és a megyeszékhelyeken létrehozott jogi szolgálat munkatársai bírálják el. Amennyiben megkapod az engedélyező határozatot, választhatsz a jogi segítői névjegyzékbe bejelentkezett ügyvédek közül.

Peren kívül, határon túl

A szolgálat bemutatkozó oldalán három csoportba sorolja a lehetséges problémaköröket: megkülönböztetnek peren kívüli, peres, valamint határon átnyúló ügyeket. A peren kívüli ügyekben az úgynevezett jogi segítők adnak tanácsot, de akkor is számíthatsz rájuk, ha egy beadvány - például keresetlevél - megírásával vannak problémáid. Foglalkoznak még a mindennapi megélhetést érintő kérdésekkel is: közigazgatási eljárásokban vagy éppen egy rendkívüli jogorvoslati kérelem elkészítésében is segítenek.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
Ezért fogy el a fizetésed!7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!7 bevált módszer a kiadások csökkentésére10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásbanA 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásbanSzívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnekTúl párás a lakásod?Ilyen házakban élnek a leggazdagabbak13 hatékony folttisztító7 dolog, ami segít lakáshoz jutni: állami támogatások körképe

Akkor sem hagynak pácban, ha bűncselekmény áldozata lettél: a téged ért sérelem elhárítása érdekében a szükséges szakjogászi közreműködést is biztosítják.

Az ügyvéd nem minden esetben ingyenes

Peres ügyekben pártfogó ügyvédet is biztosít a jogi segítségnyújtó szolgálat. Polgári peres és nem peres eljárásokban, valamint a büntető ügyekben - a törvényben előírt feltételek szerint - az eljárás költségei mellett az állam viseli vagy megelőlegezi az ügyvédi képviselet anyagi terheit is. Arra azonban nagyon figyelj, hogy a költségeket nem minden esetben vállalja át az Igazságügyi Hivatal kötelékébe tartozó szolgáltató. A jogi szolgáltatás díját - jövedelemre való tekintet nélkül - az ügyfél helyett csak abban az esetben viseli az állam, ha a segítségért folyamodó rendszeres szociális segélyben, közgyógyellátásban vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Emellett a hajléktalanok, a menekültügyi eljárásban részt vevők és a vízumkiadási, tartózkodási vagy letelepedési engedély megszerzésével, honosítással kapcsolatban segítséget kérők kapnak azonnali támogatást.

Szociálisan rászorulóknak

Szintén ingyen kaphatsz jogi útmutatást vagy képviseletet, ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 28 500 forintot, vagy, ha egyedülálló vagy, és a nettó jövedelmed nem több mint havi 42 750 forint. Akkor is ingyenesen vagy jogosult a segítségre, ha külön eljárásban megállapították, hogy bűncselekmény áldozata vagy, és a jövedelmed nem haladja meg a 147 232 forintot.

Kifolyik a kezeid körül a pénz? - Egy módszer, ami segíthet!

Az anyagi gondok olykor visszevezethetőek a családi múltra. Ha nem tudsz bánni a pénzzel, nézd meg videónkat, melyben szakértőnk elmondja, hogyan segíthet a családállítás.

Dátum: 2010. május 17.
Készítette: Femina.hu

A szolgálat nemcsak átvállalhatja, de meg is előlegezheti a szolgáltatás díját, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelmed nem haladja meg a 73 616 forintot, vagy, ha külön eljárásban megállapították, hogy bűncselekmény áldozata vagy, és jövedelmed nem lépi át a 147 232 forintot.

Jogi Segítségnyújtó Szolgálat
Bővebb információ: www.kih.gov.hu/alaptev/nepugyvedje »
Telefon: 061 460-4789 - a Központi Igazságügyi Hivatal telefonszáma.

Jogpont hálózat - munkavállalóknak, fiataloknak, vállalkozóknak

A JOGPONT Hálózat 2009 februárjában kezdte meg tevékenységét Magyarországon. A jogsegélyszolgálat térítésmentes jogi segítséget nyújt munkavállalóknak, munkáltatóknak, valamint vállalkozóknak a munkaerőpiacra való belépésben, a munka- és TB-jogi, valamint a vállalkozóvá válással kapcsolatos tanácsadással. Az egész országot behálózó JOGPONT az ország hét régiójában működik. Budapest 11 pontján 13 tapasztalt ügyvéd dolgozik. Előzetes bejelentkezés nélkül, személyes ügyfélfogadáson folyamodhatsz a jogi útmutatásért, segítségért. A JOGPONT Hálózat alapvető célja elsősorban a peres ügyek megelőzése.

A jogesetek értékelése mellett egyéni, csoportos, munkajogi, társadalombiztosítási, társasági és cégjogi tanácsadással kapcsolatban is igénybe veheted az Európai Unió forrásainak köszönhetően ingyenes segítséget. Az ingyenes jogi szolgáltatás adta lehetőségeket akkor is érdemes kihasználnod, ha kisvállalkozást működtetsz, vagy éppen alapítani szeretnél egyet.

A hálózat két fő célcsoportja a munkavállalók - ezen belül kiemelt hangsúllyal a fiatalok, a pályakezdők, a hátrányos helyzetű emberek, a munkanélküliek - és az egyéni vállalkozók, illetve a vállalkozni szándékozó kis- és középvállalkozások köre.

JOGPONT Hálózat
Bővebb információ: www.jogpont.hu »
Telefon: 061 321-6673.

15 hozzászólás
kinimod       2015-12-07 19:03
16.
A cikk 2009-e, innen ne várj segítséget! Határidőn belül!!! mindenképp írjál valamit annak, akinél fellebezni kell, mert ha igaz, kitolódik a határidőd. Az alatt az idő alatt meg csak sikerül valahogy tanácsot kapj. Dukkolok.
válasz a 15. kommentre (Kati52 - 12-07)
Kati52       2015-12-07 12:16
15.
Tisztelt Uram Hölgyem! Érdeklödni szeretnék,hol találok jogászt,vagy ügyvédet aki szociálisan vállalná, a nyugdíjjammal kapcsolatos kérdések tisztázását.Kicsit sürget az idő,mert 10 napom maradt a fellebezésre,de mindenképpen segítségre lenne szükség... tovább »
törpike63       2015-07-23 17:47
14.
Tisztelt Asszonyom/Uram! Alulírott R. Katalin vagyok azzal a kérdéssel fordulok onhöz,hogy van egy jelzálog alapú hitelkombi szerződésem ( életbiztosítással),amit most forintosítottak,de csak a hitel részét a biztosítás részét nem!A szerződés szerint... tovább »

4 alig ismert jog, ami minden nőt megillet

A nőknek joguk van az egyenlő bánásmódhoz, az egyenlő bérhez és a munkához. Ismerd meg a jogaidat, és ne hagyd magad diszkriminálni!
Terasz

3 megbízható ügyvéd a városban

Lakást vennél vagy eladnál, esetleg váltok, vagy más jogi ügyben kellene segítség? Fordulj a következő ügyvédek egyikéhez!
Terasz
Terasz dokumentumtár
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.