kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

A 4 legkínosabb illemtanbaki, amit soha ne kövess el!

A 4 legkínosabb illemtanbaki, amit soha ne kövess el!

Gondoltad volna, hogy egy mobillal, fehér zoknival és viccekkel udvariatlan személy benyomását keltheted?

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: Femina.hu

Sokan tartják magukat udvarias, illemtudó embernek, miközben nap mint nap vétkeznek az etikett szabályai ellen - ráadásul gyakran anélkül, hogy tudnának róla. Gondoltad volna például, hogy udvariatlanság a partnereddel szemben, ha a beszélgetés közepén felveszed a telefonod, és beszédbe elegyedsz a hívó féllel?

És azt, hogy kevés társaság nézi jó szemmel, ha folyton-folyvást viccek mesélésével szórakoztatod őket? Hogy elkerülhesd a kellemetlen szituációkat, összeszedtük a legkínosabb bakikat, amelyeket jobb, ha sosem követsz el!

Le a fehér zoknikkal!

Ha valóban illemtudó ember benyomását akarod kelteni, az udvarias viselkedés mellett az öltözködésedre is gondot kell fordítanod. Ez azonban nem azt jelenti, hogy szigorúan a legutóbbi trend szerint kell öltözködnöd. Sokkal fontosabb arra ügyelned, hogy az etikett mit tart illendőnek. Hiába divatos például egy aprócska szoknya: ha az adott alkalomnak megfelelőbb a kosztüm, jobban teszed, ha a minit a szekrényben hagyod.

Ám ahogy a szoknyákra, nadrágokra és kosztümökre is kitér az illem, úgy az alsóruházatra is vonatkoznak szabályok. Míg például a nők számára a visszafogott színű, minta nélküli harisnyák ajánlottak, úgy a férfiaknak tanácsos sötét színű, magas szárú zoknit viselni. De legyen szó bármelyik nemről: a sötét színű cipőből, sötét nadrágból kikandikáló fehér zokni a legnagyobb vétek, amit csak elkövethetsz az etikett ellen.

Kovácsné asszonyság és társai

Az első benyomás igen lényeges lehet egy kapcsolat alakulásában - legyen szó magánjellegű, üzleti vagy egyéb kapcsolatról. Ha az öltözéked megfelelő, a megjelenésed hibátlan, és még kezet is tudsz fogni, ne rontsd el az egészet azzal, hogy nem illendően szólítod meg a partnered.

15 életbevágóan fontos illemszabály
15 életbevágóan fontos illemszabály
7 munkahelyi baki, ami az állásodba kerülhetTestbeszéd a munkahelyen7 gyakori hiba, amivel könnyen alááshatod a karrieredet15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvenceA 7 legdurvább illemtanbaki, ha külföldön vagyEzek a világ legjobban fizető szakmáiA világ 15 legkülönösebb állataA világ 15 legkülönösebb helye10 lépés a jól működő számítógépértA főváros legmenőbb bulihelyei

A férfiakkal kapcsolatban könnyű elkerülni a kínos szituációkat, hiszen mind a Tanár úr, Igazgató úr, mind a Kovács úr és az Uram kifejezés megfelelő. Ezzel szemben kerülendő a Festő úr megszólítás, ahogy egy nőt sem szabad azzal megsérteni, hogy Kovácsné néven szólítod meg.

Sokkal helyesebb a Hölgyem, az Asszonyom és a Kisasszony - ez utóbbi azonban valóban csak fiatal nők esetében.

Most akkor kivel is beszélsz?

Bizonyára mindenkinek ismerős a helyzet, amikor éppen lelke legmélyebb titkait igyekszik feltárni legjobb barátjának, akinek egyszer csak csörögni kezd a mobilja, és ahelyett, hogy kinyomná, hosszú percekig tartó beszélgetésbe elegyedik a hívó féllel. Sőt, az is biztos, hogy a helyzet nemcsak ismerős, de olyanok is elkövettek már hasonlót, akik egyébként illemtudó embernek tartják magukat. Pedig jobb, ha tudod, hogy egy személyes beszélgetést telefonálással megszakítani a legnagyobb illetlenség, hiszen a partnered minden bizonnyal úgy érzi majd, hogy nem figyelsz rá, nem érdekel mindaz, amit mond.

Ha nem akarsz kellemetlen perceket okozni - és nem utolsósorban egy baráttal kevesebbel rendelkezni -, inkább halkítsd le a mobilodat, vagy udvariasan közöld a hívóval, hogy mielőbb visszahívod.

Viccek rossz helyen, rossz időben

Viccet mesélni nem bűn, nem illetlenség, sőt, egyenesen jó dolog, ahogy kacagni is rajta. Ahhoz azonban, hogy a vicc senkit se bántson, érdemes csínján bánni vele.

Tudtad például, hogy nemcsak unalmassá teheti a társas összejöveteleket egy folyton-folyvást vicceket mesélő ember, de mellette témaszegénynek is érezheti magát a társaság? Egy-egy jókor ellőtt poénból persze nem lehet baj, de tanácsos szem előtt tartani a mértékletességet, ahogy azt is, hogy kiről vagy miről szól az adott vicc.

Ahogy ugyanis a társaság politikai nézetei, etnikai és nemzetiségi hovatartozása, valamint vallási kötődése tabu témának számít az etikett szerint, úgy igen nagy illetlenség viccelni is ezekkel, hiszen sosem tudhatod, hogy mikor és kit bántasz meg egy-egy általad jónak tartott poénnal.

Még nincs hozzászólás

A legnagyobb tabuk az illemtan szerint - Ruhák, melyeket sose viselj!

A divat útjai kifürkészhetetlenek, néhány ruhadarabot azonban jobb, ha csak a szórakozóhelyekre tartogatsz.
Terasz

4 aprócska, de annál kínosabb illemtanbaki

Úgy érzed, tisztában vagy a legfontosabb illemszabályokkal? Cikkünkből megtudhatod, hogy ez valóban így van-e!
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.