kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Adózás 2013

Itt a lista: ez változik 2013-ban
Miért kell többet fizetnünk idén?

Változik a minimálbér, a magas keresetűek többet adóznak, megszűnt a nyugdíjplafon.

Szerző: MTI
Forrás: MTI

Ez évtől változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató - közölte az MTI.

98 ezer forintos minimálbér

A személyi jövedelemadó terén a NAV kiemeli, hogy a minimálbér összege 98 ezer forintra, a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált bérminimuma 114 ezer forintra nőtt.

Az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmek esetén megszűnt az adóalap-kiegészítés, így a teljes jövedelem után egységesen 16% személyi jövedelemadót kell fizetni. A béren kívüli juttatások értékének 1,19-szorosa után 14% egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Iskolakezdési támogatás csak utalvány formájában

Az Erzsébet-utalvány béren kívüli juttatásnak minősülő havi keretösszege 5 ezer forintról 8 ezer forintra emelkedett, és melegétel-vásárlásra is felhasználható.
Az iskolakezdési támogatás az idei évtől csak utalvány formában nyújtható - tehát a számlával való elszámolás lehetősége megszűnik -, felhasználhatósága a kibocsátás évének utolsó napjáig meghosszabbodott.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár, a foglalkoztatói nyugdíjszámla és a nyugdíj-előtakarékossági számláról történő kifizetés csak akkor adómentes, ha a magánszemély a számlát már legalább tíz éve megnyitotta. A 2013. január 1-je előtt megnyitott számlák esetén még a korábbi hároméves időkorlát alkalmazható. A társadalombiztosítás terén a munkavállalókat terhelő nyugdíj járulékalap felső határa megszűnt.

Emelkedett az egészségügyi szolgáltatási járulék

A nem biztosított magánszemély által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi 6390 forintról havi 6660 forintra emelkedett.

A munkahelyvédelmi akcióterv alapján a szociális hozzájárulási adóból kedvezmények érvényesíthetőek a szakképzettséggel nem rendelkezők, a 25 év alattiak és az 55 év felettiek, a tartósan álláskeresők, a kisgyermekesek, a kutatók és a szabad vállalkozási zónában foglalkoztatottak után.

Matolcsy György megszorításai
Matolcsy György megszorításai
A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenA kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA politikusok is pihennek néhaBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látodKépek! Tüntetések országszerteÍgy nézett ki Devecser a katasztrófa utánFotók! Áder János, ahogy csak ritkán láthatodFotók - Így focizik Orbán Viktor

Változtak az illetékszabályok is. Az egyenes ági rokonok valamennyi vagyonszerzése - ingyenes, visszterhes - jellegétől és értékétől függetlenül mentesül a vagyonszerzési illeték alól. Az illetékmentességi szabályozás kiterjed az özvegyek öröklésére is.

Az öröklési és ajándékozási ügyekben az illeték mértéke egységesen 18%, lakástulajdon és ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog esetén 9%. A visszterhes vagyonszerzés esetén a forgalmi érték után egységesen 4% az illeték.

Az adózás rendjében is számos változás van. A vállalkozási tevékenységet nem folytató, áfa fizetésre nem kötelezett magánszemély szja-fizetésre vonatkozó automatikus fizetési könnyítésének értékhatára 100 ezer forintról 150 ezer forintra, időtartama négy hónapról hat hónapra nőtt.

Még egyszerűbb szja-bevallás

Az egyszerűsített személyijövedelemadó-bevallás még egyszerűbbé vált. Amennyiben az adózó az adóhatóság által elkészített és kiküldött egyszerűsített bevallás tartalmával egyetért, nem köteles azt aláírásával ellátva visszaküldeni az adóhatóság részére.

Még nincs hozzászólás

2013 pénzhoroszkóp

Horoszkópunkból kiderül, mit tartogatnak a bolygók 2013-ban az anyagiak terén.
Ezotéria

Gazdagság és születésnap

Születésnapod felhívhatja a figyelmed az életedben jelen levő pénzügyi csapdákra.
Ezotéria
Változások és jogszabályok

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.