kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Adózás 2013

Itt a lista: ez változik 2013-ban
Miért kell többet fizetnünk idén?

Változik a minimálbér, a magas keresetűek többet adóznak, megszűnt a nyugdíjplafon.

Szerző: MTI
Forrás: MTI

Ez évtől változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató - közölte az MTI.

98 ezer forintos minimálbér

A személyi jövedelemadó terén a NAV kiemeli, hogy a minimálbér összege 98 ezer forintra, a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált bérminimuma 114 ezer forintra nőtt.

Az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmek esetén megszűnt az adóalap-kiegészítés, így a teljes jövedelem után egységesen 16% személyi jövedelemadót kell fizetni. A béren kívüli juttatások értékének 1,19-szorosa után 14% egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Iskolakezdési támogatás csak utalvány formájában

Az Erzsébet-utalvány béren kívüli juttatásnak minősülő havi keretösszege 5 ezer forintról 8 ezer forintra emelkedett, és melegétel-vásárlásra is felhasználható.
Az iskolakezdési támogatás az idei évtől csak utalvány formában nyújtható - tehát a számlával való elszámolás lehetősége megszűnik -, felhasználhatósága a kibocsátás évének utolsó napjáig meghosszabbodott.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár, a foglalkoztatói nyugdíjszámla és a nyugdíj-előtakarékossági számláról történő kifizetés csak akkor adómentes, ha a magánszemély a számlát már legalább tíz éve megnyitotta. A 2013. január 1-je előtt megnyitott számlák esetén még a korábbi hároméves időkorlát alkalmazható. A társadalombiztosítás terén a munkavállalókat terhelő nyugdíj járulékalap felső határa megszűnt.

Emelkedett az egészségügyi szolgáltatási járulék

A nem biztosított magánszemély által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi 6390 forintról havi 6660 forintra emelkedett.

A munkahelyvédelmi akcióterv alapján a szociális hozzájárulási adóból kedvezmények érvényesíthetőek a szakképzettséggel nem rendelkezők, a 25 év alattiak és az 55 év felettiek, a tartósan álláskeresők, a kisgyermekesek, a kutatók és a szabad vállalkozási zónában foglalkoztatottak után.

Matolcsy György megszorításai
Matolcsy György megszorításai
A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenA kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA politikusok is pihennek néhaBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látodKépek! Tüntetések országszerteÍgy nézett ki Devecser a katasztrófa utánFotók! Áder János, ahogy csak ritkán láthatodFotók - Így focizik Orbán Viktor

Változtak az illetékszabályok is. Az egyenes ági rokonok valamennyi vagyonszerzése - ingyenes, visszterhes - jellegétől és értékétől függetlenül mentesül a vagyonszerzési illeték alól. Az illetékmentességi szabályozás kiterjed az özvegyek öröklésére is.

Az öröklési és ajándékozási ügyekben az illeték mértéke egységesen 18%, lakástulajdon és ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog esetén 9%. A visszterhes vagyonszerzés esetén a forgalmi érték után egységesen 4% az illeték.

Az adózás rendjében is számos változás van. A vállalkozási tevékenységet nem folytató, áfa fizetésre nem kötelezett magánszemély szja-fizetésre vonatkozó automatikus fizetési könnyítésének értékhatára 100 ezer forintról 150 ezer forintra, időtartama négy hónapról hat hónapra nőtt.

Még egyszerűbb szja-bevallás

Az egyszerűsített személyijövedelemadó-bevallás még egyszerűbbé vált. Amennyiben az adózó az adóhatóság által elkészített és kiküldött egyszerűsített bevallás tartalmával egyetért, nem köteles azt aláírásával ellátva visszaküldeni az adóhatóság részére.

Csökken a gyerekek büntetésének korhatára

14-ről 12 éves korra csökkentenék a büntethetőségi korhatárt a gyermekeknél. Az utca emberét kérdeztük arról, mit szólnak a módosításhoz.

Még nincs hozzászólás

Interjú Tétényi Évával, Esztergom polgármesterével

Két éve polgármester, azóta félévente jön a hír, hogy a város csődbe ment. Mi vezetett idáig?
Terasz

2013 pénzhoroszkóp

Horoszkópunkból kiderül, mit tartogatnak a bolygók 2013-ban az anyagiak terén.
Ezotéria
Anya és gyerek
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.