kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Hoppá! Mégis megállapodást kötünk az IMF-fel

Hoppá! Mégis megállapodást kötünk az IMF-fel

Az elemzők napok óta mondják, hogy vissza kell hívni a Nemzetközi Valutaalapot. Megtettük.

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Index

Bár Orbán Viktor a Népszabadság információi szerint zárt körben azt mondta, hogy ha az IMF visszajön, ő távozik, most mégis úgy tűnik, hogy a kormány leül tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal.

Matolcsy György, MTI Fotó: Beliczay László

Az Index szerint az NGM közölte, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdik a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről.

A minisztérium közleménye szerint jó eszköz lehet számunkra egy újfajta, már a saját érdekeink szerint berendezett gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel - írja a lap.

Az NGM szerint ez a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli pénzügyi-gazdasági függetlenségünket.

Az NGM állítja, a megállapodás nem növeli az államadósságot, hiszen nem hitelfelvételről szól. Az NGM az Index szerint azt közölte: "Voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon."

Ez a gyakorlatban egy hitelkeret-megállapodást jelenthet, ami nem új elem: gyakorlatilag ilyet kötöttünk 2008 őszén, a válság időszakában is, és az akkori megállapodásban szereplő hitelkeret teljes összegét sem hívtuk le - számol be a lap.

Az IMF-fel való tárgyalások sürgetését a napokban már több elemző is felvetette, enélkül ugyanis nagy bajba került volna az ország.

A második Orbán-kormány tagjai
A második Orbán-kormány tagjai
A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntéseiOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétFotók - Így focizik Orbán Viktor2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenA politikusok is pihennek néhaVezető politikusaink - Tarlóstól VonáigOrbán Viktor cipő nélkül dekázgat a Parlament udvaránMagyar miniszterelnökök a rendszerváltás ótaOrbán Viktor belföldi útjai képekbenPolitikusok válásai

A kormány IMF-ellenes kommunikációjából viszont azt lehetett leszűrni, hogy végig kitart az IMF-mentes Magyarország mellett. Nem így lett, aminek eredményeként a forint erősödni is kezdett.

Frissítve! A legfrissebb hírek szerint az IMF nem kapott megkeresést Magyarországról. A portfolio.hu hozta le elsőként a Reutersen közzétett gyorshírt. Erre hivatkozva Kálmán Olga ma esti - csütörtök, ATV, 19:25 - Egyenes beszéd című műsorában Mesterházy Attila elmondta, ő is este értesült a tényről, miszerint valóban nem történt felkérés a magyar kormány részéről, így számára is érthetetlen a jelenlegi IMF-fel kapcsolatos kommunikáció. Ettől függetlenül az MTI továbbra is közli a politikai elemzők friss sajtóközleményeit a kormány bejelentésének várható hatásairól. A témával a holnapi nap folyamán tovább foglalkozunk.

7 hozzászólás
Lecita       2011-11-18 11:13
8.
Na erre nem kaptak felhatalmazást.Ne jöjjön az IMF és ne legyen most már Unió se,lenne pár szar évünk,de most se jó,de lehet talpra állna valahogy ez az ország.Persze ehhez kéne pár méter jófajta kenderkötél is....Egyre inkább elegem van már ebből a ... tovább »
emmersson       2011-11-17 22:10
7.
jav.: "Erről persze az IMF hivatalosan nem tud - ez számomra nem meglepetés, hazudtak ORBÁNÉK már nagyobbat is!"
válasz a 6. kommentre (emmersson - 11-17)
emmersson       2011-11-17 22:09
6.
Erről persze az IMF hivatalosan nem tud - ez számomra nem meglepetés, hazudtak már nagyobbat is!   De már előre mosakodnak, hogy ez "nem olyan kölcsön lesz", hanem "meg kell ragadni minden eszközt a NÖVEKEDÉS GYORSÍTÁSÁRA"!!!   Tulajdonképpen az ... tovább »

Kiskőrösi lelet

11 csodás aranytárgyat találtak magyar régészek Kiskőrös mellett.
Terasz
Változások és jogszabályok

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.