kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

A földmag belseje

A tudósok sem sejtették, hogy erre bukkannak a Föld belsejében: döbbenetes dolgot találtak

Azonosították az összetevőt.

Szerző: Femina
Forrás: MTI/Femina

Japán kutatók úgy vélik, sikerült azonosítaniuk a Föld belső magjának hiányzó összetevőjét, amely szerintük nagy valószínűséggel szilícium. A földmag két részből, egy folyékony külső és egy szilárd belső övből áll. Bolygónk legbelső, nagyjából 1200 kilométer sugarú részének lehetséges összetevőit évtizedek óta kutatják a szakemberek - írta a BBC News.

A belső mag túlságosan mélyen van ahhoz, hogy a kutatók közvetlenül tanulmányozhassák, ezért azt vizsgálják, hogy a földrengéshullámok miként hatolnak át a területen, és ebből következtetnek a régió anyagának összetételére.

A kutatók jelenleg úgy vélik, hogy a szilárd halmazállapotú belső magot nagyjából 85%-ban vas, körülbelül 10%-ban nikkel alkotja. A hiányzó 5% beazonosítására a Tohoku Egyetemen dolgozó Ohtani Eidzsi és kollégái a vas és a nikkel egy ötvözetét hozták létre, amelyet aztán szilíciummal vegyítettek.

A keveréket alávetették a belső magban uralkodó környezeti viszonyoknak - magas hőmérséklet és extrém nyomásviszonyok -, és mivel azt tapasztalták, hogy a keverék viselkedése megfelel annak, amit a szeizmikus vizsgálatok során tapasztaltak, arra jutottak, hogy a hiányzó, nagyjából 5%-nyi összetevő nagy valószínűséggel szilícium.

Ohtani ugyanakkor elismerte, hogy további vizsgálatokra van szükség a szilícium jelenlétének megerősítéséhez, ami ugyanakkor nem zárja ki, hogy más anyagok is találhatóak a belső magban.

Simon Redfern, a Cambridge-i Egyetem professzora a vizsgálathoz fűzött kommentárjában nagyon izgalmasnak nevezte az elvégzett kísérleteket, amelyek szerinte betekintést engednek abba, hogy milyen volt a Föld legbelsőbb része nem sokkal a négy és fél milliárd évvel ezelőtti kialakulását követően. A japán kutatók az Amerikai Geofizikai Unió San Franciscóban megrendezett őszi találkozóján ismertették az eredményeiket.

Még nincs hozzászólás
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.