kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Orbán választási ígéretei és a valóság

Érdekes lista: így értette félre mindenki Orbán választási ígéreteit

Egyszeri, nagyarányú adócsökkentés. Nyugdíjak. Egyéni számla. Csupa félreértés.

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Femina.hu

A második Orbán-kormány nagyszabású ígérethadjárattal vágott neki a 2010-es választásoknak. A Fidesz kritikusai már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy az ígéretek részletezése elmaradt, nem lehet tudni, azokat hogyan kívánják megvalósítani.

Orbán Viktor beszél, fotó: MTI/Beliczay László

Olyan meghatározó ígéreteket gyűjtöttünk össze, melyek megvalósítása egészen másként alakult, mint ahogy a választók képzelték.

Egyszeri, nagyarányú adócsökkentés

Az első ilyen ígéret az "egyszeri, nagyarányú adócsökkentés", ami a Fidesz egyik legmeghatározóbb ígérete volt a választások előtt. Az ígéretet hallva sokan úgy vélték, az adócsökkentés hatásaként több marad majd a zsebükben, vagy legalább a vállalkozásoknak kevesebb járulékot kell fizetniük, ami azért jó, mert így talán könnyebb lesz munkát keresni.

Aztán kiderült, hogy ez csak egy félreértés. Az egyszeri, nagyarányú adócsökkentés valójában az egykulcsos adó bevezetését és az adójóváírás kivezetését jelenti. Ezzel viszont nem csökkennek a munkáltatók terhei, és a dolgozók se örülhettek felhőtlenül. Nagy részüknek kevesebb lett a nettója, és hiába a kompenzáció, az adócsökkentést nem hozott nettóbér-emelkedést, csak a magasabb keresetűeknél.

A kompenzáció bonyolult rendszerének egyik vesztesei ráadásul a kismamák, akik közül többen nem kaptak kompenzációt, valószínűleg azért, mert nem nyújtották be az erre vonatkozó igénylést, vagy rosszul töltötték ki a papírt.

Megvédjük a nyugdíjakat, megvédjük a pénztárakat

A Fidesz azt is ígérte, megvédi a nyugdíjakat, azt viszont nem tette hozzá, hogy csak azokét, akik már betöltötték a korhatárt - a kedvezménnyel nyugdíjba vonultakra ez nem vonatkozik, az ő járandóságukat inkább átalakítják, elveszik.

Megígérték azt is, hogy megvédik a nyugdíjpénztárakat, ám mind kiderült, ezt is félreértettük, hiszen ez nem azt jelentette, hogy támogatják őket, inkább azt, hogy ellehetetlenítik. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott erre azt mondta, a "megvédjük a nyugdíjpénztárakat" alatt valójában a pénztártagokat értették.

A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései
A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései
Orbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétFotók - Így focizik Orbán Viktor2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenA politikusok is pihennek néhaVezető politikusaink - Tarlóstól VonáigOrbán Viktor cipő nélkül dekázgat a Parlament udvaránÍme, a 6,8 milliárd forintból felújított Szent Imre Kórház belülrőlMagyar miniszterelnökök a rendszerváltás ótaOrbán Viktor belföldi útjai képekbenPolitikusok válásai

Ugyanígy félreértették a választók az egyéni számlás rendszer kialakítását is. Hiába gondolta ugyanis mindenki azt, hogy a jövőben majd a befizetéseinkkel lesz arányos a nyugdíj, kiderült, hogy csupán annyi történik, hogy létrehoznak egy olyan rendszert, amely a későbbiekben segít azoknak a kimutatásoknak az elkészítésében, amelyek a befizetéseinket összegzik.

Véget vetünk az oligarchák uralmának

Félreértettük azt az ígéretet is, hogy a Fidesz véget vet az oligarchák uralmának, azt viszont nem mondták, hogy csak a szocialistákhoz köthető oligarchákat ütik ki. Később kiderült az is, hogy még csak ez sem volt a terv része, az országban ugyanis Orbán Viktor megfogalmazása szerint csak egy oligarcha létezik, ez pedig nem más, mint Gyurcsány Ferenc. Ha így nézzük, az ígéretet végül is teljesítették, Gyurcsány ugyanis már nem "uralkodik".

Focimeccshangulat a Parlamentben

Kétévértékeltek a Parlamentben, a Jobbik visszaszámolt Gyurcsány felszólalásánál.

Dátum: 2012. június 18.
Készítette: Femina.hu

Egyelőre nem tudni, azt is félreértettük-e, hogy a Fidesz a gazdaságot tíz év alatt egymillió adózott munkahellyel bővíti. Hiába látszik ugyanis a havi bontásokból az, hogy jócskán elszámolta magát a kormány, Giró-Szász András kormányszóvivő erre azt mondja, a havi bontás nem számít.

- Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a tíz évre tervezett munkahelyteremtés úgy néz ki, hogy minden évben egységes számban növekednek a munkahelyek - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Reméljük, ez nem azt jelenti, hogy majd csak tíz év múlva kérhetjük számon a kormány ezen ígéretét.

21 hozzászólás
ezittabaj       2013-11-24 13:27
22.
Remélem egy év távlatából visszaolvasva a hsz-edet, jól végigmarod magad a hülyeséged olvasván. Orbán nagyon jól teljesít, csak természetesen nem a népe felé, hanem haverjai, családja felé.Egyaltalán nem érdekli, hogy mi van az emberekkel. Mennyi mi... tovább »
válasz a 19. kommentre (funkylady - 11-01)
szemiramis       2013-11-24 10:49
21.
most mennyi az államadósság, mire forditották az ellopott 3000 milliárdos manyup vagyont, egyébként nem jártak volna rosszul a manyup tagok mert 75 %-os nyugdijra jogosultak lettek volna az állami nyugdijból mert 0.5 %-os nyugdijjárulékot fizetteki é... tovább »
válasz a 19. kommentre (funkylady - 11-01)
Nyugdijas0       2013-01-03 14:42
20.
2013-tól bankadó, csekkadó, tranzakciós adó, közműadó, gk. műszaki vizsga közel 40 %-os emelése stb.....lehetne még sorolni. Mennyi is az otthonok rezsicsökkentése???

Orbán és a protokoll

Orbán Viktor szeretne illedelmes lenni, akkor is, ha ezzel olykor súlyosan vét a protokoll ellen.
Terasz
Anya és gyerek

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.