kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Ezért nem találsz állást!

Ezért nem találsz állást!
A legnagyobb hibák az önéletrajzban

A tökéletes önéletrajz hibátlan. De mi számít hibának? Ismerd meg a legsúlyosabb vétkeket!

Szerző: H. A., K. M., K. Z.
Forrás: Femina.hu

Az önéletrajz személyiséged, tudásod és tapasztalatod képe. Hiába vagy kitűnő a szakmádban, ha ezt az önéletrajzod nem tükrözi, nem fogod megkapni azt az állást, melynek betöltésére egyébként alkalmas lennél. Álláskeresésnél tehát nem engedheted meg magadnak, hogy csak azért vallj kudarcot, mert nem megfelelő módon készítetted el az önéletrajzod. Éppen ezért nagyon ügyelj rá, hogy formailag és tartalmilag se hagyjon maga után kívánnivalót, legfőképpen pedig a következő hibákat kerüld az összeállításánál!

Áttekinthetetlen, zavaros szerkesztés, eltérő betűméretek

Az önéletrajz Wordben készül, küldése vagy .rtf, .doc vagy .pdf formátumban történik. Nyelve Magyarországon a magyar - idegen nyelvű önéletrajzot csak akkor küldj, ha ezt külön kérik. Bármilyen formátumot vagy nyelvet választasz, általánosan érvényes szabály, hogy az önéletrajznak áttekinthetőnek kell lennie.

Ne váltogasd túlzottan a betűtípusokat, betűméreteket a szövegen belül. A betűk színe egységesen fekete legyen, maximum sötétszürke, színes háttereket semmiképpen ne illessz a szöveg mellé vagy mögé.

A fénykép döntő fontosságú

Ha azt szeretnéd, hogy komoly szándékkal behívjanak interjúra, semmiképpen ne küldj magadról mulatságos képeket, és ne is illessz az önéletrajzba hasonlót!
A fényképet azért kérik a cégek, hogy az önéletrajzot könnyebben tudják azonosítani a jelöltekkel az akár több száz jelentkező közül. Könnyebb visszaemlékezni egy interjúalanyra, ha van róla fénykép. Ez természetesen csak akkor igaz, ha a kép hasonlít gazdájára, épp ezért ne küldj egy évnél régebbit.
A kép csatolásakor figyelj annak méretére is, mivel azt a címzett mailboxának be is kell fogadnia, ráadásul azért kérik, hogy megnézhessék.

A fényképet mellékletként kell csatolni, vagy magába az önéletrajzba kell beilleszteni, semmiképpen ne küldd az e-mail felületére bemásolva, mert a levél megnyitásakor nagyon előnytelen képet fest rólad.

Telefonszám és e-mail cím

A név és a születési hely mellett az önéletrajz elején fel kell tüntetni az állandó lakcímet, valamint a telefon- és e-mail-elérhetőséget. Nagyon fontos, hogy a telefonhoz olyan számot adj meg, melyen valóban elérhető vagy.

15 életbevágóan fontos illemszabály
15 életbevágóan fontos illemszabály
7 munkahelyi baki, ami az állásodba kerülhet7 gyakori hiba, amivel könnyen alááshatod a karrieredetTestbeszéd a munkahelyen15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvenceEzek a világ legjobban fizető szakmái10 lépés a jól működő számítógépértA 7 legdurvább illemtanbaki, ha külföldön vagyPénzért végzett a családjával az őrült nőA férfi, aki 300 évig élt: feltalálta a fiatalság elixírjét?Csak a képeken vette észre a fotós, hogy mit fényképezett le: elállt a szava

A mobilszám tökéletes, vonalas telefonszámot csak akkor adj meg, ha biztos vagy benne, hogy csak te, illetve olyan ember fogja felvenni a telefont, aki tud a pályázatról, és képes üzenetet átvenni. Munkahelyi számot megadni kész öngyilkosság, de az otthoni telefonszámot is, ha mellette nem hívod fel a figyelmet az önéletrajzodban arra, hogy a nap mely szakában vagy elérhető azon a számon.

Az e-mail cím megválasztása szintén sarkalatos kérdés lehet. Ha egy állásra pályázol, hivatalos viszonyba kerülsz egy céggel, szervezettel. Ilyenkor a legkevésbé sem alkalmas az az e-mail cím, melyet chatelésre vagy a barátokkal való kapcsolattartásra használsz. Amennyiben szeretnéd valódi munkavállaló benyomását kelteni, úgy olyan e-mail címet hozz létre, mely a vezetéknevedet, keresztnevedet vagy maximum a születési dátumodat vagy valamilyen más számot tartalmaz, tehát:

  • vezeteknev.keresztnev@
  • keresztnev. vezeteknev@
  • vezeteknev_keresztnev@
  • keresztnev_vezeteknev@
  • vezeteknev_1980@

Óvatosan a nyelvtudás megjelölésével!

A nyelvismeret kapcsán a legfontosabb, hogy milyen szinten ismered a tanult nyelvet. Előfordul, hogy a pályázók annyit írnak csak, hogy jó vagy közepes a nyelvismeretük. Sajnos ilyenkor nem derül ki, hogy a jelölt mihez képest érzi magát jónak, közepesnek vagy akár kitűnőnek.

Itt a legjobb, ha feltünteted azt a vizsgaszintet, amelyikhez a legközelebb állsz. Ha nemrég tetted le, vagy egy-két hónapon belül akarod letenni a középfokú nyelvvizsgát, akkor ezt írd le, de vigyázat! A negatív felhang itt sem jó. Tehát ne azt írd, hogy még nincs nyelvvizsgád, hanem azt, hogy lesz. Amennyiben tanultál egy nyelvet, és úgy érzed, hogy van valamilyen nyelvtudásod, de régen nem használtad, ezt is illik megjegyezni.

Írd azt, hogy nyelvtudásod passzív, de gyakorlással gyorsan vissza tudsz jutni a korábban már elért szintre. Igen kellemetlen, ha az állásinterjún derül ki, hogy nem igaz mindaz, amit az önéletrajzodban állítottál.

Cikkünk megírásában az Álláskeresők útikönyve segített.

Még nincs hozzászólás

Így szerezhetsz jól fizető állást külföldön! - Biztos módszerek a profiktól

Egyre inkább tetszik a gondolat, hogy külföldön vállalj munkát? Ha biztosra akarsz menni, a következőkre ügyelj!
Terasz

4 fontos tabu, amit ne vallj be, ha állást keresel

Folyton elutasítanak az állásinterjún, vagy el sem jutsz odáig? Eláruljuk, mit csinálj másképp, hogy végre elhelyezkedhess.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.