kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

4 illemszabály, amit kötelező ismerned

4 illemszabály, amit kötelező ismerned
Éttermi illemtan

Nem mersz igent mondani a vacsorameghívásra, mert nem vagy biztos benne, hogyan illene viselkedned? Segítünk!

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: Femina.hu
Lássuk be, az illem egyre kevesebb teret kap a hétköznapi életben, sőt ma már azon lepődünk meg, ha valaki ismeri és betartja a szabályait. Manapság említésre méltó egy férfi viselkedése, ha előre enged egy nőt, vagy ha lesegíti a kabátját, holott ez lenne a természetes. Vajon mi változott? Hogy rohanó világban élünk? Nem, ez nem mentség arra, hogy ne tudd, egy férfinak illik elsőként belépni az étterembe, és ne ismerd, hogy rád, mint nőre milyen szabályok vonatkoznak. Merthogy vonatkoznak, amelyeket jó, ha ismersz és betartasz!

Az ajtó-kérdés

Vajon egy-egy pincér hány olyan esetről tudna beszámolni, amikor egy pár azon hezitál az étterem előtt, hogy kinek is kellene elsőként belépnie? Mert valami rémlik, az etikettről azonban többségük csak hírből hallott. Az ilyen szituációk elkerülése érdekében jó, ha tudod, hogy bármilyen nyilvános helyre, így az étterembe is a férfi lép be elsőként úgy, hogy közben megtartja az ajtót, hogy a társaságában lévő hölgy is beléphessen, majd arra is ügyelnie kell, hogy ezután előre engedje. Nem a nő lohol a férfi után és az is tévhit, hogy a férfi választ asztalt, ez ugyanis a nő joga.

"Asztali etikett"

A nő nemcsak hogy asztalt választ, hanem helyet is, és ő is ül le először a férfi segítségével, aki elhelyezi számára a széket. Számtalan alkalommal látni, hogy a nők – még akkor is, ha nem egy falatnyi darabbal érkeztek -, kézitáskájukat az asztalon helyezik el. Hogy ne hagyj lehetőséget a sugdolózásra, jobb, ha ezt nem teszed, az asztalra pakolni ugyanis illetlenség, hasonlóan az asztalnál történő sminkeléshez, rúzshasználathoz és púderezéshez.

Nem igazán hallani olyan étteremről, amely ne rendelkezne a férfiak és a nők számára kijelölt mosdóról: ha nagyon szükségesnek érzed megigazítani a sminked, lehetőleg ott végezd! És hogy szexi-e, amikor a dögös vörös rúzs nyomot hagy a pohár szélén vagy a szalvétán? Lehet, hogy az, ám az illem elvárásaival igencsak ütközik, ezért inkább válassz egy finomabb, kevésbé látványos árnyalatot a vacsorához.

A férfi feladata

Attól, hogy esetleg már évek óta együtt vagytok, és a „családi munkamegosztás” is jól működik köztetek, még nem jelenti azt, hogy feltétlenül át kellene venned a férfi szerepét. Az emancipált nők korában is a férfi feladata megkóstolni a bort, és leadni a rendelést, ha tehát sikerült választanod az étlapról, akkor azt nem a pincérrel kell közölnöd, hanem a férfival. Hasonló a helyzet a számla rendezésekor is: bármennyire is elfogadott ma már, hogy a felek külön-külön rendezik a saját számlájukat, az étteremben a férfi kötelessége fizetni, a költségeket – ha nagyon muszáj – jobb otthon vagy az éttermen kívül, de véletlenül sem a nyilvánosság előtt rendezni.

Tabuk

Mindemellett létezik néhány általános szabály, amelyeket bármilyen nyilvános helyen illik betartani – legalábbis akkor, ha nem szeretnéd egy olyan ember benyomását kelteni, akinek halvány lila gőze sincsen a nyilvános helyen elfogadott viselkedési formákról...

 • Bárhol, bármikor és bárkivel vagy, lehetőleg tartózkodj a hangoskodástól és feltűnő viselkedéstől, azzal ugyanis sokkal inkább egy közönséges ember benyomását kelted, mintsem egy okos, vonzó nőét.
 • Az étlap nem véletlenül található meg minden asztalon: arról válassz, és ne a szomszédos asztalnál ülők tányérjáról!
 • Bármennyire közvetlen is a pincér, tartózkodj a túlzott bizalmaskodástól, és lehetőleg ne vele, hanem az asztalodnál ülővel társalogj!
 • Ugyanígy tartózkodj attól is, hogy besegíts a pincérnek! Bízz benne, el fogja érni az asztal végén lévő tányért is, hiszen ez a munkája!
 • A szalvétát ne hajtogasd szépen vissza a helyére, de ne is tedd a tányérba egy csomóba gyűrve! Lazán fogd csak össze, és tedd a teríték mellé!
 • Bár szemetelni a legnagyobb illetlenség, az étterem rendben tartása nem a te feladatod. Ha felálltál, ne törődj azzal, hogy visszahelyezd a széket a helyére! Hagyd csak úgy, a pakolás a pincérek dolga!

Még nincs hozzászólás

Meddig élnek a magyarok?

A WHO közzétette, mennyi a születéskor várható élettartam.
Terasz

Kvíz illemszabályokról

Teszteld kvízünkkel, mennyire vagy otthon az illemszabályok terén!
Terasz
Terasz dokumentumtár
  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.