Emberkísérlet - Így (nem) lehet megélni minimálbérből Budapesten

Bemutatkozással kezdek. Tehát: Oroszi Babett lennék, a Femina Hírháttér rovatának vezetője. Az eredeti korom 27 év, de általában 26,5-nek hazudom magam. Hétfőtől, azaz május 9-étől egy hónapon át minimálbérből fogok élni. A legfontosabb költségek befizetése után 1000 forintom marad egy napra.

kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /   Emberkísérlet   /  

Ma még burzsoázia van...

Ma még burzsoázia van...

Hétfőtől minimálbéren fogok élni, napi ezer forintból. Kicsit meg vagyok ijedve.

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Femina.hu

Csütörtök óta zabálok reggel, délben, este, hajnalban, pénteken például, hajnali kettőkor egy adag virslis rántottát tömtem magamba. Az ok: hétfőtől minimálbérből fogok élni, ami annyit jelent, hogy a fix összegű albérletem kifizetése után mindösszesen 30 600 forint marad a zsebemben. Se több, se kevesebb.

A pénz - még egyben

A telefonszámlám ebben a hónapban nem fogom befizetni, a diákhitelemet se, mert ha így tennék, akkor 5 ezer forint jutna a hónapra. Erős kezdés (nemcsak) felnőtteknek.BKV-bérletet szerencsére nem kell vennem, bringával járok. Az már más kérdés, hogy mi lesz egy esetleges vihar esetén.

A pontos összeg kiszámoltatását napokig húztam, valahogy ráéreztem, hogy nem lesz túl sok, de azért ennyire kevésre még én se számítottam.

Uh. Ennyit tudtam hozzáfűzni az e-mailhez, amelyben közölték velem az összeget.

De hát ez van, bruttó 78 ezer forintból nettó 60 600 forint marad azoknak a zsebében, akik gyermektelenek, mint én, és akik minimálbért kapnak fizetésként, és akik - velem ellentétben - semmilyen plusz melót nem tudnak bevállalni.

A bruttó 78 ezer forintból lejön az szja, ami 3749 forint, a nyugdíjjárulék, ami 7800 forint, az egészségbiztosítási járulék, ami 4680 forint, és a munkaerőpiaci járulék, ami 1170 forint. Nettóban marad 60 600 forint. A 600 forintot elteszem a nagyon ínséges időkre.

Ételmérgezés-veszély

Szóval, mióta megtudtam, hogy - láncdohányosként - hétfőtől napi 1000 forintot költhetek összesen, raktározok.

Csütörtök reggeltől péntek estig a következőket fogyasztottam el időrendben: egy menü a Burger Kingből, fél adagnyi paprikáskrumpli, rántotta virslivel, vajas kenyér lilahagymával (nem volt más itthon), borjúpaprikás sültkrumplival, nutellás palacsinta, sajtos chips, csokis és madártejes süti, majd ismét vajas kenyér lilahagymával (még maradt), végül egy kis májkrémes kenyér (az asztalon volt, eredete ismeretlen). Találtam még olivabogyót a hűtőben, azt is megettem.

Ma még burzsoázia van

Péntek este már őszintén aggódtak a testi épségemért, és bennem is felmerült a gondolat, hogy ételmérgezést kapok, de ez szerencsére nem történt meg.

Báj-báj meki, báj-báj netpincér

Kicsit meg vagyok ijedve. Soha életemben nem tudtam beosztani a pénzem, annyira ment a spórolás, mint az atomfizika, semennyire. Inkább bevállaltam még plusz egy, esetenként több munkát, és dolgoztam napi 16 órát, csak hogy legyen.

Egyszer-egyszer megpróbáltam takarékoskodni, de nem ment, az önmegtartóztatás sajnos nem az erősségem. Ha nem volt pénzem, futottam anyukámhoz kölcsönpénzért. El voltam kényeztetve? Igen. Nagyon el voltam kényeztetve? Lehet.

Na, hát most ez nem lesz.

Meg vagyok ijedve azért is, mert nem tudok főzni. Jó, egy dolgot, csirkepörköltet, de azt nem ehetek folyton. A főzőtudományom szintjét egyébként tökéletesen jelzi, hogy az albérletben nincs sütő, és ez nagyjából a második hónapban tűnt fel, és akkor se én vettem észre.

Ezt se én főztem

Vegyél paradicsompalántát, hónap végén meg szüretelj

Jó tanácsokat szívesen fogadok. Egyébként már kaptam is egyet: eszerint még most vegyek paradicsompalántát, hátha lesz rajta paradicsom a hónap végére, amit majd „leszüretelek”. Egyelőre nem tudom, hogy ezt a tanácsot megfogadjam-e.

Fontos még, hogy felállítottam magamnak szabályokat. Például, nem kunyerálhatok cigit, és nem hívathatom meg magam. Élősködés kilőve, de azért innen üzenném anyunak – és a marketing osztályunk csokifelelőseinek -, hogy adományokat elfogadok. Számítok Esztire, a Program rovatunk vezetőjére is, ingyenes koncertek, akármik jöhetnek.

Mivel nem egyedül lakok, hanem két fiúval – akiket a jövőben „a fiúkként” emlegetek majd, illetve egyiküket „apaként”, hosszú történet, ráragadt -, velük is egyezséget kötöttem, ami annyiból áll, hogy szolidarítanak velem.

Így vásárolunk tudatosan mi

Visszavesznek a költésből, ami szintén érdekes lesz, mert eddig nekik se ment túl jól a spórolás, pedig próbálkoztak. A közös, tudatos (!) vásárlásunk is kimerült abban, hogy a Tescoban 6 doboz energiaital helyett két kartont vettünk (ami 24 darabot jelent), mert akciós volt, és darabja nem 160 forintba került, hanem csak 100 forintba. A két kartonnyi energiaitalt három nap alatt ittuk meg.

A hűtő tartalmát illetően csalásra nem lesz lehetőségem, nem kell kiürítenem az „éléskamrát”, egyrészt, mert nincs éléskamrám, másrészt, a hűtőnk a kísérlettől függetlenül is tök üres, leszámítva pár olyan hasznos dolgot, mint a majonéz, a tejföl, a borsó, meg a fagyasztott hekk. Most néztem meg, tojásunk is van. Éljen.

A hűtőnk tartalma. Tápláló ételek.
Ne kérdezzétek, miért tartjuk a kávét a hűtőben

Probléma, hogy a női tusfürdő és a wc-papír fogyóban van. A férfi tusfürdő meg minden, csak épp nem csajos, viszont az még nem fogyott el. Abba inkább nem gondolok bele, hogy egy sajtótájékoztatón mennyire lesz fura a kollégáknak, hogy Axe illatot árasztok magamból. Férfiasan tökéletes.

A parfümöm is elfogyott egyébként. Még szerencse, hogy samponunk az van dögivel, öblítőt nem rég vettünk, ahogy mosóport is.

52 kiló kezdősúlyként

Ami még érdekes lesz, az a súlyom alakulása. Most, úgy, hogy általában csak álfogyókúrákat (tudom-tudom, hogy nem kéne fogyóznom, de az anorexiás modellek tehetnek mindenről!) iktatok be – ami annyit jelent, hogy azt mondom, holnaptól normálisan eszek, gyümölcsöt, salátát meg minden, majd amikor eljön a holnap, kitalálom, hogy a fogyó- és tisztítókúrát a jövő héten kezdem inkább el – 51-52 kiló között mozgok. Kíváncsi vagyok, mennyi leszek május végére.

4 tétel, 1250 forint
A legutolsó vásárlás

Félreértés ne essék. Tisztában vagyok azzal, hogy sokan ennyiből, azaz minimálbérből élnek, sőt, még kevesebből. És azt is tudom, hogy sajnos nem én vagyok az átlag, inkább én vagyok a kivétel.

Ezért is kezdtem bele a kísérletbe. Egyrészt, nekem is jót fog tenni, ha 26,5 évesen elkezdek kicsit felnőttként gondolkodni, másrészt a cél, hogy megmutassam: hogyan kell élni sokaknak ebben az országban, ebben a városban.

Hogy a kilakoltatások nem azért vannak, mert az ember szarik bele a pénzügyeibe, és költ, mintha muszáj lenne, sokkal inkább azért, mert ennyi pénz egy családnak még arra se elég, hogy az alapvető szükségleteiket fedezzék, a számlákról nem is beszélve. Ezt kéne végre már felismerni valakinek ott a Kossuth téren.

«32 / 31 / 30 / ... / 4 / 3 / 2 / 1

7 hozzászólás
tifany       2011-05-31 13:52
8.
Én látom az üvegszememmel Ti nem?
válasz a 6. kommentre (Ilka46 - 05-30)
tifany       2011-05-31 13:24
7.
Mert egy pár hozzászólás törölve lett sztem.
válasz az 5. kommentre (muca1 - 05-22)
Ilka46       2011-05-30 15:49
6.
Én sem látom..csak 4 hozzászólást mutat állandóan!:-(
válasz az 5. kommentre (muca1 - 05-22)
Anya és gyerek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.