kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Elszámoltatás hogy áll?

Hogy áll az elszámoltatás?
Hunvald, Hagyó, Gyurcsány szabadon

A botrányt okozó ügyekben nem halad az elszámoltatás.

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Femina.hu

A kormány ellenzékben még kemény elszámoltatást ígért, a nyilvánosságot foglalkoztató ügyek viszont nagyon lassan haladnak. Gyurcsány ellen nem emeltek vádat, Hunvald Györgyöt első fokon felmentették, és problémák vannak a Hagyó-per körül is. A kormányzat szerint ez is sikertörténet.

Hunvald György, fotó: MTI

2012 augusztusában frissült utoljára az elszamoltatas.kormany.hu weboldal, ekkor tették át Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost a Vidékfejlesztési Minisztériumba parlamenti államtitkárnak.

Budai Gyula - aki 2010 őszén vette át az elszámoltatási kormánybiztosi posztot a szintén fideszes Papcsák Ferenctől - leköszönésekor elmondta: hivatala 2010 novembere és idén augusztus között 1442 ügyet vizsgált, 110 nyilvános jelentést készített, 61 esetben tett büntetőfeljelentést, amelyből 30 ügyben még folyik a nyomozás, 7 ügyben viszont már megtörtént a vádemelés.

- A nyomozások során 47 embert gyanúsítottak meg, és 39 ellen emeltek vádat - olvasható az összesítés, melyből az már nem derül ki, hogy pontosan mely ügyeket ezek. Lapunk megnézte, a nagy nyilvánosságot kapó ügyek hogy haladnak.

1. Gyurcsány Ferenc és Sukoró

A Központi Nyomozó Főügyészség 2009 áprilisában kezdett nyomozni egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje kapcsán, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt.

A főügyészség vádat emelt Tátrai Miklós, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, Császy Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, valamint F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen.A Központi Nyomozó Főügyészség a vádemeléssel egyidejűleg bizonyítottság hiányában - mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény - megszüntette a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást.

2. Hunvald György és az ingatlanpanama

Első fokon a legsúlyosabb vádpontokban felmentették Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros egykori szocialista polgármesterét is.

Hunvald Györgyöt első fokon egy év hat hónap szabadságvesztésre ítélték, Gál Györgyöt, az ügy elsőrendű vádlottját pedig nyolc és fél év börtönre.

Hunvaldnak 21, Gálnak pedig 366 millió forint kártérítést is fizetnie kell az önkormányzatnak. A szabadságvesztésen kívül a bíróság Hunvald Györgyöt két évre, Gál Györgyöt tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A volt polgármestert hűtlen kezelésben, okirat-hamisításban és hivatali visszaélésben találták bűnösnek, felmentették viszont a csalás vádja alól. Hunvald György jelenleg szabadlábon van, az atv.hu-nak a minap nyilatkozott.

3. Hagyó Miklós és a BKV

Szabadlábon van Hagyó Miklós is, aki 2011. február 23.-án hagyhatta el a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézetet. Budapest korábbi főpolgármester-helyettese kilenc hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései
A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései
Orbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA politikusok is pihennek néhaFotók - Így focizik Orbán Viktor2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenMagyar miniszterelnökök a rendszerváltás ótaVezető politikusaink - Tarlóstól VonáigOrbán Viktor cipő nélkül dekázgat a Parlament udvaránÍme, a 6,8 milliárd forintból felújított Szent Imre Kórház belülrőlOrbán Viktor belföldi útjai képekbenPolitikusok válásai

Összesen 15 ember, köztük Hagyó Miklós ellen emelt vádat az ügyészség korábban a BKV-ügyben. A mellékletekkel együtt majdnem százezer oldalas vádirat szerint a korábbi főpolgármester-helyettes és társai bűnszervezetben követtek el hűtlen kezelést, a korábbi főpolgármester-helyettes pedig úgy tekintett a BKV-ra, mint személyes és politikai jellegű kiadásainak fedezetére.

Hagyó pere még mindig tart, problémák itt is adódtak. Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal elnökét például az Alkotmánybíróság hallgatja meg, mert Hagyó és védője azt kifogásolták, hogy Handó jogorvoslati lehetőség biztosítása nélkül döntött arról, hogy a BKV-pert Kecskemétre teszik át.

Sikertörténet

Bárhogy is, a kormány szerint sikertörténet volt az elszámoltatás is, vagy ahogy Budai Gyula mondta: az általuk végzett munka kifejezetten jogi munka volt, és teljes mértékben sikeresnek tekinthető.

8 hozzászólás
sysy2       2013-04-27 09:22
9.
Mit várunk mi kis emberek?Igaz az,hogy kutya kutyát nem bántja.Lesz egy kis ejnye bejnye,meg egy kis felfüggesztett,s megvan oldva.Viszont Én már életfogytot kaptam volna.Csak már a 7-dik bőrömet húzzák.....Úgyis meglesz magyarázva....
solymikata       2013-04-22 08:58
8.
Igen, ebben igazad van. De ennyire nem lehet ostoba ez a nép, egyszer csak elzavarják/juk őket.
válasz a 7. kommentre (imiimi - 04-19)
imiimi       2013-04-19 15:12
7.
a mostani arra számít , hogy az idők végezetéig ők lesznek hatalmon. Ilyen irányban formálják hetente a "bebetonozott" alkotmányt is. Ők nem számítanak arra, hogy egyszer is felelősségre lesznek vonva.Ezért arrogánsok és ezért már nem érdekli ha itt-... tovább »
válasz a 6. kommentre (solymikata - 04-19)

Képek! Így néz ki Dúró Dóra és Novák Előd gyermeke

A parlament legfiatalabb képviselője a Facebookon publikált néhány képet kislányáról, Hunóráról.
Terasz

Képek! Dúró Dóra és kislánya, Gyurcsány és a Sukoró-ügy

Heti képes összefoglaló a legérdekesebb eseményekről, Gyurcsánytól Dúró Dóráig.
Terasz
Változások és jogszabályok

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.