kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Élelmiszerek, áfa

Alapvető élelmiszerek: az íreknél 0% az áfa, nálunk 27%

Az általános forgalmi adó kulcsa nálunk a legmagasabb, angolnak és írnek lenni jó.

Szerző: Nagy Ágnes
Forrás: Femina.hu

Az alapvető élelmiszerek áfakulcsa Európában Magyarországon a legmagasabb, 27%. Minket Dánia követ 25%-kal, a harmadik helyen pedig Románia áll 24%-kal.

Le vagyunk maradva

Az MTI grafikája alapján e három tagállamon kívül 20% fölötti az áfa még Lettországban és Litvániában is, 10-20% közötti nyolc tagállamban, köztük Szlovákiában és Csehországban. A szlovákoknál 20%, a cseheknél 14% az áfa. Ausztriában 10% az élelmiszerek áfakulcsa.

A 27 tagállamból 13-ban viszont a 10%-ot sem réi el az alapvető élelmiszerek áfája, Németországban 7%, Belgiumban, Hollandiában és Portugáliában 6%, Franciaországban 5,5%, Cipruson és Lengyelországban 5%, Spanyolországban és Olaszországban egyaránt 4%, Luxemburgban pedig alig 3%.

Ahol 0%

A luxemburgiaknál nagylelkűbbek voltak az írek és az angolok, valamint a máltaiak. E három országban 0% az alapvető élelmiszerek áfája.

A képhez hozzátartozik, hogy a magyar szabályozás kedvezményes áfakulcs alá sorolja az alapvető élelmiszerek egy meghatározott körét.

Például 18%-os adókulcs alá tartozik a tej, a tejtermékek - kivéve az anyatej -, illetve az ízesített tej, ilyen emellett a gabona, a liszt, a keményítő vagy a tej felhasználásával készült termék is.

Matolcsy György megszorításai
Matolcsy György megszorításai
A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenA kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA politikusok is pihennek néhaBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látodKépek! Tüntetések országszerteÍgy nézett ki Devecser a katasztrófa utánFotók! Áder János, ahogy csak ritkán láthatodFotók - Így focizik Orbán Viktor

Ez tartozik bele

Az alapvető élelmiszerek köre viszont ennél bővebb, beletartoznak például a hús- és húsipari termékek, a zöldségek, a gyümölcsök, valamint a baromfi, a cukor, a kávé és az étolaj is.

2 hozzászólás
Susan61       2013-03-13 15:23
3.
"angolnak és írnek lenni jó", több más szempontból is jobb, nemcsak az ÁFA miatt, de jövedelmi téren is sokkal előttünk állnak. Itthon lassan már csak az éhezéshez mérten adják a minimálbéres fizetést, az is ilyen mértékű fogyasztási adóval párhuzamo... tovább »
ImperialClass       2013-03-13 14:16
2.
Jellemző... az adók az egekben, a fizetések meg a béka feneke alatt.

Ennyi pénzt kapsz, ha kirúgnak: számold ki, mennyi végkielégítés jár neked

Hamarosan változnak a végkielégítési szabályok: tudd meg, hogyan!
Terasz

Ennyivel csökkenhet a szabadságod az új Munka Törvénykönyve miatt - A főnököd dönthet

Változnak a szabályok: tudd meg, hogyan alakulnak a szabadnapok.
Terasz
Anya és gyerek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.