kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Élelmiszerek ellenőrzése

Kamu sonkára vadászik az élelmiszer-felügyelet: már 15 milliós tételben foglaltak le termékeket

A hatóság hetek óta ellenőrzi a húsvéti élelmiszereket.

Szerző: Németh Lilla
Forrás: Femina/MTI

A húsvéti termékekre koncentráló élelmiszerbiztonsági ellenőrzés zajlik az ország teljes területén hetek óta, az ellenőrök járják a boltokat, piacokat, előállító helyeket, és vizsgálják az állatszállító járműveket is - közölte a Földművelésügyi Minisztérium - FM - élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben Zsigó Róbert jelezte: elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálják, például a sonkát, a tojást, az édességeket, de nem maradnak ki a vizsgált áruk köréből a szezonális zöldségek és az alkoholos italok sem.

Ezeket tapasztalták az ellenőrzések során

Az ellenőrzés első, március 1. és 17. között tartó időszakában 2600 ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ezek több mint 50%-ára a hiper- és szupermarketekben, szaküzletekben, vásárokon, piacokon, logisztikai központokban, kisebb részben az élelmiszer-előállítóknál került sor.

A feltárt szabálytalanságok miatt 68 alkalommal figyelmeztettek az ellenőrök, 91 esetben pedig bírságoltak, így több mint 37 millió forint összegű bírságot szabtak ki. 13 élelmiszer-vállalkozás tevékenységét korlátozni kellett. Tavalyhoz képest emelkedett a higiéniai hiányosságok és a termékek nyomonkövethetősége miatti figyelmeztetés és bírság, viszont az eddigi tapasztalatok alapján javult a vizsgált termékek minősége.

A szakemberek eddig több mint 12 ezer hazai és külföldi tételt ellenőriztek, amelynek 2,7%-át - 182,5 tonnányi és 15 millió forint értékű élelmiszert - kellett kivonni a forgalomból. Leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt vontak ki termékeket.

A hatósági állatorvosok 315 állatszállítmányt, több mint 120 ezer állat szállításának körülményeit vizsgálták meg: két alkalommal a gépjármű engedélyével, míg három esetben a szállító képesítési bizonyítványával volt gond - tartalmazza a tájékoztatás.

Még nincs hozzászólás

Sok bolt trükközik a vasárnappal

A hazai láncok buktak, a diszkontok nyertek. Többen pedig kihasználják a kiskapukat.
Terasz
Változások és jogszabályok

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.