kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Botrány a Radnóti Gimnáziumban

Botrány az ELTE gimnáziumában: kitálal a szülő
Íme, a levél

Pénz vontak el a Radnótitól, az igazgató segítséget kért, állítólag ezért ki akarják rúgni. Az ELTE cáfol.

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Femina.hu

El akarják távolítani a Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatóját, mert az intézmény vezetője tavasszal nyílt levélben kért pénzügyi segítséget a szülőktől - adta hírül az Index.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, MTI fotó

A lap információi szerint Tomcsányi Péter igazgatói pályázatát a fenntartó Eötvös Loránd Tudományegyetem azért nyilvánította eredménytelennek, mert az év elején nyilvánosságra hozta, hogy az intézménynek 22 millió forintra lenne szüksége.

Egy kétségbeesett levél

Mint megtudtuk, az igazgató valóban így járt el, egy meglehetősen kétségbeesett hangú levélben azt írta, segítséget kérnek, mivel intézményük "most igazán nagy bajba került", mivel az állami költségvetés 2,7 milliárd forintot vont el fenntartójuktól, az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől, melynek következtében az egyetem 2012 januárjától az iskolára terhelte közüzemi díjaik felét, 22 millió forintot.

- Az állami költségvetésből a hosszú ideje igen sikeresen működő oktatás alapjául szolgáló iskolaszerkezetet eddig is csak szűkösen tudtuk fenntartani. A tantestület sok különmunkával, továbbképzésekkel, szaktudása más iskoláknak történő értékesítésével, a felnőttoktatásban való közvetlen szerepvállalással, pályázatokon való részvétellel sokat tett azért, hogy bevétellel pótolja a hiányokat. A mostani 22 milliós újabb teher azonban képtelen helyzetbe hozta intézményünket - áll a márciusi levélben, ami inkább felhívásnak tekinthető, hiszen az igazgató ezután arra kéri a szülőket, az öregdiákokat, és ismerőseiket, hogy közösen oldják meg a problémát.

- Úgy gondoljuk, lehetnek ismerősei, akik helyzetüknél fogva megtehetik, hogy az ország második legeredményesebb tehetséggondozó iskolájának egyszeri, nagyobb összegű támogatást adjanak. Kérjük, keresse meg azon ismerőseit, akiknek cégükön, vállalatukon keresztül lehetőségük van támogatást adni, és kérje segítségüket. Ez biztosíthatná, hogy diákjaink ne szakadjanak el a minőségi oktatástól addig se, amíg a 2013-tól érvényes finanszírozási módok és keretek tisztázódnak - folytatta az igazgató.

A családokat érintő új szabályok
A családokat érintő új szabályok
A kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA politikusok is pihennek néhaBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látodKépek! Tüntetések országszerteÍgy nézett ki Devecser a katasztrófa utánFotók! Áder János, ahogy csak ritkán láthatodA második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntéseiFotók - Így focizik Orbán Viktor2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekben

Pólókat, kitűzőket árultak, újságpapírokat gyűjtöttek a gyerekek, hogy legyen pénz

Lapunk beszélt az egyik szülővel, aki elmondta, tavasszal ezresével gyűjtötték össze azt a bizonyos 22 millió forintot, és az akció igazi összefogással lett sikeres. A gyűjtéshez mindenki csatlakozott, a szülők, az öregdiákok, és a tanulók is. A diákok pólókat, kitűzőket árultak, újságpapírt gyűjtöttek, koncerteket szerveztek, hogy befolyjon némi pénz.

- Közel hatszáz ember adta össze anno azt a 22 millió forintot, átlag 5-10 ezres utalásokkal - avatott be a szülő.

Ezeket a pólókat árulták, fotó: Facebook

- Elvonták a pénzt az ELTE-től, az meg elvonta az általa fenntartott suliktól. Ezért a Radnóti, hogy ne boruljon a tanterv, és tudja a számlákat fizetni, a szülőkhöz fordult. Villanyszámlára kellett a pénz, és hogy év közben ne kelljen már tanárt kirúgni, mert akkor nem tudták volna tartani a tantervet. Mert az anyagi elvonást nem a tanév előtt, hanem a tanév közben hajtották végre, amikor még nehezebb áttervezni egy intézmény költségvetését - mesélte.

Hoffmann Rózsa alkotott...

- Hoffman Rózsa alkotott, a Randóti - is - szívott, a szülők segítettek, pedig sok gyerek a Radnótiban dolgozik gimi mellett, annyira nincs pénze a családok javarészének, most meg az igazgató szív, mert elküldik. Gondolom, kell a hely egy jó elvtársnak, ugye, a Radnótit is államosították. Az a szomorú, hogy elitiskolának mondják, de nem azért az, mert gazdag. Ha megnézed, vagy 20 éve állványok tartják az épületet, viszont az ország második legjobb gimnáziuma a tanulmányi eredményeket tekintve. Miért kell szétbarmolni, ami jó? Olyan kevés nívós iskola van, ami ráadásul nem fizetős, egyszerűen csak szigorú és jó - szomorkodott interjúalanyunk.

A szülő egyébként átküldte a gyűjtés Facebook-csoportját is, amin végig lehetett követni az események alakulását, és amelyen az igazgató teljes levele is elolvasható.

Az ELTE Rektori Titkársága azt közölte az Indexnek azt mondta: az egyetem vezetésének nincs tudomása arról, hogy azért nyilvánították volna eredménytelennek az igazgató pályázatát, mert nyilvánossághoz fordult az intézmény pénzügyi problémái miatt.

- Mi több, Rektor Úr többször is kinyilvánította, hogy pozitívnak tekintjük a társadalom megszólítását intézményeink finanszírozása érdekében, a mi ismereteink szerint állítása teljesen alaptalan – tették hozzá.

13 hozzászólás
SuperTolgy       2012-09-23 10:26
14.
"mert nem voltam olyan "okos "gyermek" ez nem sokat változott, a hozzászólásból ítélve!:D
válasz a 10. kommentre (Dotzi - 09-20)
istvanszabocska       2012-09-21 07:47
13.
Íme a legújabb (!?) magyar találmány: hogyan lehet várból faecest csinálni.
emmersson       2012-09-20 20:34
12.
Nem tudom, hogy te Mo-on tanultál-e, de kérd vissza az iskola pénzt! mr.balu EGYÉRTELMŰEN Hoffman Rózsáról írt! Ha az "előtte szólóhoz" szólt volna, akkor a "Válaszolok" gombra kattintva ír!!! Szövegértésből egyes, leülhetsz!
válasz a 11. kommentre (Ildoc252 - 09-20)

Ötöslottó nyerőszámok 19. hét

A sorsolás néhány perce ért véget, mi pedig megmutatjuk az ötöslottó eheti nyerőszámait!
Terasz

Albérlet drágulás

Hamarosan kiderül, ki mehet egyetemre, és az elsőéves diákok albérlet után fognak nézni.
Terasz
Változások és jogszabályok

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.