kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Betegszabadság és táppénz

Betegszabadság és táppénz
Mennyi jár a törvény szerint?

Mennyi szabadnapot engedélyez a törvény betegség esetén, és mennyi táppénzre vagy jogosult?

Szerző: Szabó Eszter Judit
Forrás: Femina.hu

Sok munkavállaló számára egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi alapján és egyáltalán hány nap betegszabadságra, valamint mennyi táppénzre jogosult. Pedig az ezzel kapcsolatos információkkal jó tisztában lenni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Betegszabadság: a munkáltató fizeti

A betegszabadság időszakára járó pénz folyósítása - és a kifizetett pénz utáni társadalombiztosítási járulékok megfizetése is - a munkáltató törvényben előírt kötelezettsége.

A Munka Törvénykönyvének vonatkozó paragrafusa értelmében naptári évenként 15 munkanap lehet a betegszabadság időtartama. Ez alatt az idő alatt - 2009. augusztus elsejétől - távolléti díjként a munkaszerződésben meghatározott, havi személyi alapbér 70%-ára vagy jogosult.

Ha egy év alatt nem használod ki a 15 napot, akkor a fel nem használt napokat nem viheted át a következő évre. Amennyiben évközben munkát változtatsz, akkor az új munkáltatónál időarányosan jogosult vagy a betegszabadság még igénybe nem vett napjaira. Ha a betegszabadság időtartama alatt állami ünnep is van, akkor a törvény értelmében a betegszabadságot nem kell megszakítani a munkaszüneti nappal.

A betegszabadság lejárta után - amennyiben biztosítási jogviszonyban lévő munkavállaló vagy - táppénz jár. Ha azért szünetel a biztosításod, mert például felmentettek a munkavégzés alól, akkor nem vagy jogosult táppénzre, hiszen ez alatt az idő alatt a biztosításod is szünetel.

A táppénzigényt azoknál a munkáltatóknál, ahol kétszáz főnél több embert foglalkoztatnak, a munkáltatói kifizetőhely, míg ennél kisebb vállalkozások esetében a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztár bírálja el, majd folyósítja.

Táppénz: ha keresőképtelenné válsz

Táppénzre csak abban az esetben vagy jogosult, ha rendszeresen fizeted az egészségbiztosítási járulékot, és a biztosítási idő alatt - vagy annak megszűnését követő három napon belül - válsz keresőképtelenné.
A táppénz alapja csak olyan rendszeres vagy nem rendszeres jövedelem lehet, mely után egészségbiztosítási járulékot fizetsz vagy fizettél.

Előfordulhat, hogy egyszerre vagy jogosult táppénzre, baleseti táppénzre, GYED-re és GYES-re. A törvény értelmében a juttatások közül csak egyet választhatsz. Kismamaként, édesanyaként akkor is jogosult vagy a táppénzre, ha egyszerre veszel igénybe gyermekgondozási segélyt, és mellette munkát is vállalsz.

Az is megeshet, hogy nem csak egy, hanem két helyen is dolgozol egyszerre. Ebben az esetben a mellékállásod után nem kell egészségbiztosítási járulékot fizetned, így ott táppénzre sem vagy jogosult.

Ellentétben a főállásoddal, ahol a befizetett járuléknak köszönhetően jogosult vagy az ellátásra. Szintén tavaly életbe lépett változás, hogy a munkaviszonyod - és ennek következtében a biztosításod - megszűnését követő harminc napig részesülhetsz táppénzben, szemben a korábbi 45 nappal.

Mennyi az annyi?

Azt, hogy mennyi táppénz jár, az előző naptári év alatt szerzett jövedelmed alapján számolják ki. Ha ez alatt az idő alatt nem állsz folyamatosan biztosítási jogviszonyban - azaz nincs megszakítás nélkül állandó, bejelentett munkahelyed -, akkor a táppénzed mértékét a jogosultság kezdetét megelőző 180, úgynevezett jövedelemtermelő naptári napra számolják ki. Ha keresőképtelenné válsz, akkor - 2009. augusztus elsejétől - legalább kétévi folyamatos biztosítási idő esetében jövedelmed naptári napi átlagának 60%-ára vagy jogosult. Ennél rövidebb biztosítási idő esetén a napi átlagkereseted 50%-a jár.

Gyermekápolási táppénz

A gyermekápolási táppénz a csemetéd 12 éves koráig jár. Az egészségügyi ellátásnak ezt a formáját az apa is igénybe veheti.

A gyermek egy éves koráig korlátlan ideig, egy és három éves kora között - évenként és gyermekenként - 84 naptári napig, három-hat éves gyermek esetén 42 napig, míg 6 és 12 éves kor között 28 napig vagytok jogosultak a gyermekápolási táppénzre.

3 hozzászólás
Monika0804       2014-02-15 12:05
4.
kérdem akkor.... mit csináljon az ember a 12 és fél éves lázas beteg gyerekével? ....miért pont és miért csak 12 éves korig jár a gyermekápolási táppénz?? szerintem minimum 14 év lehetne a felső határ.
suttogo       2012-05-08 11:30
3.
Nem értem ha valaki ön hibáján kivül beteg és a betegsége a munka végzés által alakult ki se orvos se munka hely nem tájékoztatja a jogaira .A leányom 8 honapja beteg gerinc sérvel mütötték és még csak 26 éves a munkáltato minden honapban ezrekkel ke... tovább »
obsitos       2010-02-10 17:37
2.
Kivéve a gyevi bírót, meg az országgyűlési képviselőket; mert NEKIK, minden törvény felett állóknak mindig a 100% jár, mindenből !!! Lásd Keller László, Horn Gyula.

Anyagi gondjaid vannak? - A Forgatókönyv-módszer segít

Akár egy hónap alatt javíthatsz anyagi helyzeteden módszerünkkel, melyhez csupán toll és papír kell.
Terasz

3 pofonegyszerű módszer, amivel sokkal olcsóbban vásárolhatsz

Néhány kedvezmény sem árt, ám egy kis odafigyeléssel is sokat tehetsz azért, hogy kevesebbet költs.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.