kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Érdekességek a banánról

Sugárzó gyümölcsöt árulnak a legtöbb üzletben: már te is megvetted!

Szereted a banánt? Akkor ettől tátva marad a szád!

Forrás: Femina.hu

Egész évben népszerű a banán, de a téli időszakban a legkedveltebb és leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök közé tartozik.

A tápláló finomság köztudottan jó hatással van a csontokra, az ízületekre, javítja az emésztést, és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, az alábbi meglepő érdekességeket vele kapcsolatban azonban kevesen ismerik.

Radioaktív sugárzás

A banán radioaktív izotópokat tartalmaz, és ha elfogyasztanál belőle 50 darabot, olyan mértékű sugárzás érné a testedet, mintha megröntgeneznék az arcodat. Persze emiatt még nem kell félni a gyümölcstől, mert kis mennyiségben nem veszélyes, az pedig nem valószínű, hogy bármikor is megeszel majd egyszerre körülbelül 10 kilogrammnyi banánt.

A banán piros

Ha megkérdezik tőled, milyen színű a banán, te is azt válaszolod majd, hogy sárga. Valójában azonban a jelenleg ismert gyümölcs csak egy mutáns törzs, az eredeti banán egyáltalán nem édes, és vagy piros, vagy zöld - kívül-belül egyaránt.

Egyezik a DNS-ünk

Tudományosan bizonyított tény, hogy az ember és a banán DNS-e 50%-ban megegyezik. Néhány évvel ezelőtt kimutatták, hogy a gyümölcs génállománya nem frissül, ezért sajnos fokozatosan csökken az ehető banánfajták száma.

Természetes nyugtató

A banánban természetes módon jelen van egy kémiai vegyület, amelyet az gyógyszerészet az antidepresszánsok előállításánál is alkalmaz, így nem csoda, hogy az egyik legjobb stresszoldó és nyugtató hatású gyümölcsként tartják számon.

Diétás gyümölcs

Sokan félnek a banán hizlaló hatásától, pedig a gyümölcs 75%-a víz, és egyáltalán nem tartalmaz zsírt, koleszterint vagy nátriumot. Ellenben sok benne az élelmi rost, a magnézium, a kálium és a C-vitamin, amelyek mind hasznosak a fogyókúra során.

4 hozzászólás
Effibaba       2016-01-13 09:37
5.
Minden élő és élettelen anyag, szervezet tartalmaz radioaktív izotópokat, még a Te tested is. A különböző tipusú bomlással  sugárzó izotópok vagy kiürűlnek a szervezetből, ritkábban beépülnek. A lebomlás gyorsasága függ a felezési időtől, de mindnek ... tovább »
válasz a 2. kommentre (picur12 - 01-12)
picur12       2016-01-12 22:23
4.
jav. erre..
válasz a 2. kommentre (picur12 - 01-12)
picur12       2016-01-12 22:22
3.
Én úgy tudom, hogy a sugárzás hatása nem múlik el, hanem a testben hosszú ideig megmarad. 25-50 év a maghasadás ideje, ami után megszűnik, ill. feleződik a sugár   Vajjon a banánnál ez hogy van akkor? Vagy ez nem az a sugárfajta? De jó lenne ere e... tovább »

Kávé és cigaretta

Ez a gyakori szokás súlyosbítja a cigaretta káros hatásait.
Terasz
Villámnarancs kúra

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.