kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Apró trükkök, melyekkel karriert csinálhatsz

Apró trükkök, melyekkel karriert csinálhatsz
A szakember tanácsai

A siker szempontjából a tökéletes kommunikáció és a visszajelzések kulcsfontosságúak.

Szerző: J. C., J. S.
Forrás: Femina.hu

A sikeres emberek nem feltétlenül szerencsések. A siker kulcsa sokkal inkább a hozzáállásban, a gondolkodásmódban és a kommunikációs stílusban keresendő. Egy őszinte, egyenes és elhivatott személy jóval nagyobb előnnyel indul a siker felé vezető úton, mint egy ugyanolyan tudással és tapasztalattal bíró, aki viszont az előbbiek terén hiányosságokkal rendelkezik.

Ha szeretnéd a kezedbe venni a karriered irányítását, illetve előbbre jutni, fogadd meg az alábbi tanácsokat! Apró trükkök, de nagy hatással lesznek a karrieredre.

Kérdezz, és ne félj a reakcióktól!

A legtöbben félnek kérdezni, azért, mert tartanak a választól. Pedig sokkal jobb, ha tisztában vagy a valósággal: ha tudod az igazságot, legalább tehetsz valamit. Amiről nem tudsz, azon nem is vagy képes változtatni.

Nem javíthatsz a hozzáállásodon és a teljesítményeden - hiszen nem is tudod, hogy esetleg probléma van vele. Ha tényleg szeretnél előrelépni a ranglétrán, ideje változtatnod.

Először is, önszántadból és aktívan kérj visszajelzéseket. Faggasd ki a barátaidat, a kollégáidat, a főnöködet, továbbá váljon szokásoddá, hogy építő kritikát kérsz.

Másodszor, legyél hálás a visszajelzésért, ne helyezkedj védekező állásba. Ha tényleg hálás vagy a visszajelzésért, azt fogják terjeszteni rólad, hogy nyitott vagy a kritikára. Húzd hát ki a fejed a homokból, és kérdezz, aztán gondold végig, mi az, ami jogos, és fordítsd a magad hasznára a visszajelzéseket.

Mindig tegyél egy kicsit többet!

Ma már ritkaságszámba megy, hogy valaki következetesen pár lépéssel többet tesz meg, mint kellene, és rendszeresen túlteljesíti a vállalásait, de egyike a legsikeresebb emberek megkülönböztető jegyeinek, akik tudják, hogy a várakozások felülmúlása az, ami segít kiemelkedni a tömegből. A sikeres emberek szinte kényszeresen túlteljesítik a terveiket. Ennek köszönhetően a plusz erőfeszítések nemcsak anyagilag jelentenek nagyobb hasznot, hanem a személyiség átalakulását is elősegítik: magabiztosabbak, öntudatosabbak és befolyásosabbak lesznek általuk.

15 életbevágóan fontos illemszabály
15 életbevágóan fontos illemszabály
Testbeszéd a munkahelyen7 munkahelyi baki, ami az állásodba kerülhet7 gyakori hiba, amivel könnyen alááshatod a karrieredet15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvenceEzek a világ legjobban fizető szakmái10 lépés a jól működő számítógépértA 7 legdurvább illemtanbaki, ha külföldön vagyPénzért végzett a családjával az őrült nőA férfi, aki 300 évig élt: feltalálta a fiatalság elixírjét?Csak a képeken vette észre a fotós, hogy mit fényképezett le: elállt a szava

Ha igazán profi akarsz lenni abban, amit csinálsz, átütő sikert szeretnél aratni a munkahelyeden, teljesíts többet, mint amennyit elvárnak, és mindig legyen a tarsolyodban valami plusz, valami meglepetés. Ha többet nyújtasz annál, mint amit elvárnak, nagyobb az esélyed az előléptetésre, a fizetésemelésre, a jutalomra és az extra juttatásokra.

Soha ne tartsd magadban, amit ki kell mondani!

Az élet minden területén van három olyan dolog, melyet feltétlenül meg kell osztani másokkal: ezek a felgyülemlett sérelmek, a sérelmek mögött rejtőző kielégítetlen vágyak és szükségletek, illetve az elismerő vélemények.

Minden sérelem mögött kielégítetlen vágyak és szükségletek húzódnak. Amikor úgy érzed, hogy neheztelsz valakire, tedd fel magadnak a kérdést: mi az, amit elvársz ettől az embertől, de nem kapod meg? Majd fogadd meg, hogy legalább szólsz róla az illetőnek. A legrosszabb, ami történhet, hogy elutasító választ kapsz. De akár ennek az ellenkezője is megtörténhet. A kérés mindenesetre nem marad kimondatlanul.

Legyél mindig egyenes!

Az egyik leghasznosabb, ám egyben a legnehezebben megvalósítható tett akkor is megmondani az igazat, ha az kellemetlen.

A legtöbben annyira nem szeretnék megsérteni mások érzéseit, hogy nem beszélnek a valódi véleményükről. Ilyenkor azonban valójában arról van szó, hogy a saját érzéseid elől próbálsz menekülni.

El akarod kerülni azt az érzést, melyet a másik ember felindultsága váltana ki belőled. Az igazság elhallgatása azonban mindig visszaüt.

Minél tovább leplezed, annál jobban hátráltatod magad az előrejutásban, és annál többet ártasz magadnak és a többi érintettnek is.

Cikkünk megírásában Jack Canfield és Janet Switzer A siker alapelvei című könyve segített.

Még nincs hozzászólás

Folyton kritizál a kollégád? - Így szereld le!

Kibírhatatlanok azok a munkatársak, akik folyton csak kritizálni képesek, és hibákat találni. Szerencsére van rájuk megoldás.
Terasz

Ezen a 7 másodpercen múlik a jövőd! - Ha állást keresel

Hét másodperc alatt egy idegen kész véleményt alkothat rólad. Az első benyomás így sorsdöntő.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.