kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

A tudósok szerint közeleg az újabb jégkorszak

A tudósok szerint közeleg az újabb jégkorszak
Túl fogja élni az emberiség?

A 21. században több tudományos elmélet szerint is drasztikus lehűlésre kell felkészülni.

Szerző: Székely Sarolta
Forrás: Femina.hu

A katasztrófafilmekben, tudományos vagy épp ezoterikus körökben szinte állandó téma Földünk jövője, illetve lehetséges elpusztulása és az emberi létforma végleges eltűnése.

Számtalan olyan tényező létezik ugyanis, mely közvetve vagy közvetlenül hatással van jövőnk alakulására, biztonságára, legyen az a bolygó lakóinak környezetterhelő életvitele, egy, a planéta szerkezetében és éghajlatában végbemenő változás vagy épp a naprendszer bolygóinak viselkedése. Több lehetséges elmélet szerint pedig - melyeket megfigyelések is alátámasztanak - egy közelgő jégkorszak rendezheti át a Földön uralkodó viszonyokat.

A bolygó természetes körforgása okozhatja

Orosz tudósok véleménye szerint a következő jégkorszak eljöveteléhez semmi köze nincs az emberek környezetszennyező életvitelének, de még a globális felmelegedésnek sem, és mindössze néhány év van arra, hogy felkészüljön az emberiség egy drasztikus klímaváltozásra.

A Föld életpályája ugyanis kutatásaik szerint ciklikusnak tekinthető, hiszen a jégkorszakokat 12 ezer éves melegebb időszakok tagolják - ezek egyikét éljük most, mely a század közepén ér véget. Ráadásul a közelgő lehűlés egyik jelének tekinthető az évek óta bizonyítottan csökkenő naptevékenység is. Így véleményük szerint az emberiség nem sokat tehet a bolygó jövőjéért, hiszen az saját, megváltoztathatatlan törvényei szerint él.

Lassulnak a tengeráramlatok

A lelassuló, netán teljességgel leálló tengeráramlatok is több fokos lehűlést eredményezhetnek. Az elmúlt években a tudósok arra lettek figyelmesek, hogy a korábbi mérésekhez képest 30%-kal kevesebb meleg víz áramlik észak felé. Ezért egybehangzó vélemények szerint a globális felmelegedés tehető felelőssé, azt illetően viszont, hogy a folyamat ideiglenes-e, vagy az áramlatok leállása is bekövetkezik, nem azonosak az álláspontok.

A világ 15 legkülönösebb helye
A világ 15 legkülönösebb helye
7 fotó a világűrből, amit mindenkinek látnia kell legalább egyszer15 magyar találmány, ami megváltoztatta a történelmetA világ 15 legkülönösebb állata8 ország, ahol még ma is sárba tiporják a nők jogaitÍgy lakomázik egy csillag: 15 döbbenetes felvétel a világűrből10 legendás lemezborító15 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz16 könyv, amit muszáj elolvasnod!17 érdekes tény a titokzatos TibetrőlA világ 10 legszegényebb országa

A lassulás azonban bizonyítottan a légkör lehűlését eredményezheti, mely egy mini jégkorszakot idézhet elő, amennyiben továbbra is csökken a délről jövő meleg víz mennyisége.

Egyre csökken a naptevékenység

Már a NASA szerint is egyre komolyabban kell venni a globális elhomályosulás kérdését, mely azt jelenti, hogy egyre kevesebb napfény jut el hozzánk. Tudósok szerint az elmúlt tíz évben a légkör széndioxid-koncentrációja 4%-kal emelkedett, erre alapozva 2007-et jósolták az évtized legmelegebb évének - a feltételezés mégsem valósult meg. Annak ellenére ugyanis, hogy úgy vélték, a koncentráció növekedése a hőmérséklet emelkedését vonja maga után, valamelyest csökkent a globális hőmérséklet.

Egyes vélemények szerint az üvegházhatású gázok emelkedésének épp a csökkenő napsugárzás a kiváltója, így az emberi tevékenységgel összefüggő kibocsátás sem jár hőmérséklet-emelkedéssel. Megfigyelték ugyanakkor azt is, hogy 1990 óta folyamatosan csökken a Nap által sugárzott energia mennyisége. Ez a folyamat nagyjából 2041-ig tarthat, amikor is eléri a kétszáz éves ciklus minimumát, mely a jégkorszak beköszöntét hozhatja el.

Több évtizedes jégkorszak következhet

Habibullo Abduszamatov, az Orosz Tudományos Akadémia Központi Csillagászati Obszervatóriuma űrkutatási laboratóriumának vezetője szerint a globális lehűlésnek nagyon komoly gazdasági és demográfiai következményei lehetnek, melyek a bolygó lakosságának 80%-át közvetlenül érinthetik - a legutóbbi, 12 ezer évvel ezelőtt véget ért jégkorszakot az földi állatfajok mindössze 40%-a vészelte át, és nagyban tőlük függött az őket táplálékként hasznosító emberek sorsa is.

Ezen tények az emberi faj túlélését is kérdésessé teszik. Hiába létezik többféle elmélet, a becslések szerint mindenképp a 21. század közepén jöhet el a fordulat, amikor is a drasztikus változások következtében 45-65 éven át tartó jégkorszakra lehet számítani. Ha mindez nem lenne elég, a tudósok szerint egy másik fenyegető probléma is kihalást eredményezhet. Kattints ide, ha többet akarsz tudni róla!

A cikkben szereplő tudományos adatok forrása a www.gordiusz.hu volt.

Még nincs hozzászólás

Szívfacsaró fotók az Antarktisz pusztulásáról - Nézd meg, mielőtt végleg eltűnik

Az Antarktisz hatalmas veszélyben van. Nézd meg, hogyan pusztul.
Terasz

Elpusztítanák a lakosság egyharmadát? - A legveszélyesebb titkos társaság

Irtanák az embereket, és az internet is a tervük része? Íme, az Új Világrend.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.