kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

A legérdekesebb képviselői vagyonnyilatkozatok a magyar politikában

A legérdekesebb képviselői vagyonnyilatkozatok a magyar politikában

A képviselői bevallások gyöngyszemei, tulajdonoktól tartozásokig.

Szerző: Turi Dániel
Forrás: Femina.hu

A politikusok vagyonnyilatkozatai évek óta nyilvánosak - megtekinthetők az országgyűlés honlapján. Végignézve találhatunk köztünk egy-két érdekes vagy vicces bevallást is.

Ingatlanból sosem elég

A politikusok 2010-es vagyoni helyzetükről 2011. február 1-jéig nyilatkozhattak, ezt mind a 385 képviselő megtette. A politikusok bevallott jövedelme és a tulajdonukban lévő ingatlanok száma a legtöbb esetben arányos egymással, de kivételek itt is vannak. A hivatalos nyomtatványon hét ingatlan feltüntetésére van lehetőség, azonban akad olyan politikus, akinek ez a hely kevésnek bizonyult.

Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke, egykori államtitkár bevallása szerint több mint 500 ezer négyzetméternyi ingatlannal rendelkezik. Ficsornak ennek bevallásához összesen 12 darab új lapot kellett csatolnia a nyilatkozatához. Hasonló helyzetbe került Lázár János is, akinek három pótlapra volt szüksége ahhoz, hogy feltüntesse ingatlanjait, melyek mindegyikében 100%-os a részesedése. Mesterházy Attila, az MSZP pártelnöke nem csatolt új lapot ingatlanjainak bevallásakor, saját kezűleg gyártott táblázatban tüntette fel további két telkét.

A laptop, aminek nincs ára

A 2010-es vagyonnyilatkozatok szinte mindegyikében került valami a képviselők megbízásaival kapcsolatos juttatások és ajándékok részére fenntartott mezőbe. Legtöbben laptopot kaptak az Országgyűléstől, azonban ennek az ára, illetve megnevezése sok esetben eltér.

A legtöbben 2010 májusában jutottak Lenovo márkájú notebookhoz 388 633 forintos áron. Van azonban olyan politikus, aki nem ezt az árat írta be ugyanezen juttatásnál. Kukorelly Endre LMP-s politikus csak azok közül, aki egy forinttal drágábbnak, vagyis 388 634 forint értékűnek tüntették fel a laptopot.

Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
Magyar miniszterelnökök a rendszerváltás ótaA politikusok is pihennek néhaFotók - Így focizik Orbán ViktorOrbán Viktor belföldi útjai képekbenOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenNői képviselők a parlamentbenOrbán Viktor cipő nélkül dekázgat a Parlament udvaránPolitikusok válásai

Dr. Simicskó István KDNP-s politikus laptopja például mindössze 100 ezer forintot kóstált, bár a jelölés szerint Simicskó is csak körülbelüli árral számol. Balsai István bevallásában a laptop ugyan szerepel, de a juttatás összege számára ismeretlen. Az Országgyűlés által sokan jutottak új telefonhoz is 2010-ben, legtöbben egy 90 ezer forint körüli Nokia készüléket kaptak. Puch László, volt gazdasági és közlekedési államtitkár a 2010-es évben négy telefont is kapott az Országgyűléstől, közel 310 ezer forint értékben.

Levelek Széll Kálmántól

A politikusok vagyonnyilatkozata nemcsak ingatlanjaikra és bevételükre tér ki, hanem védett műalkotásokra, illetve gyűjteményekre is. A bevallások elenyésző hányadában szerepel bármiféle művészeti alkotás értékes ingóságként. Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a nyilatkozatában feltüntet egy szalongarnitúrát és egy könyvtárat is, melyeknek értéke külön-külön is meghaladja a képviselői alapdíj hathavi összegét.

A legérdekesebb mégis Fónagy bélyeggyűjteménye, amelyet 1960 óta gyarapít, és amely szintén meghaladja az alapdíj hathavi összegét. Bárándy Gergelynek, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter fiának egy metszetgyűjtemény és egy 15. századi képzőművészeti alkotás van a tulajdonában, ami feltüntetésre került. Dr. Nyitrai Zsolt 2009-ben vásárolt több értékes levelet is, köztük Bethlen Istvánét, Andrássy Gyuláét és Széll Kálmánét. Lázár János bevallásában pedig kéziratok és védett műalkotások szerepelnek.

A politikusok vagyonnyilatkozatában lehetőség van különböző vízi és légi járművek feltüntetésére is a gépjárművek mellett. Kósa Lajos motorcsónakkal rendelkezik, csakúgy, mint kollégája, dr. Fónagy János. Fónagy ezenfelül magáénak mondhat egy háromszemélyes túrakenut is. A bevallásokban feltüntetendő a tartozások összege is, így kiderül, hogy Rogán Antal például közel 58 millió forinttal tartozik, míg Hoffman Rózsa több mint hárommillió forintos baráti kölcsönnel adós.

Ki hazánk leghitelesebb miniszterelnöke '89 óta?

Felmérésünkre számtalan szavazat érkezett, hogy kit tartotok a leghitelesebb miniszterelnöknek a rendszerváltás óta. Mi azonban megkérdeztük az utca emberét is a témáról - meglepő módon nem szívesen nyilatkoztak.
 

3 hozzászólás
ayme       2011-10-19 12:51
4.
Annyit hazudnak amennyit akarnak,ki a fene ellenőrzi őket?!
sziszi15       2011-07-26 16:42
3.
Szegény Rogán,58 mikulás tartozás mellé be mer vállalni 2 gyereket???Csak az a kérdés,Hogy hány kereke van?(ami nem defektes?)
válasz a 2. kommentre (marcsello - 07-24)
marcsello       2011-07-24 18:44
2.
Mese-mese-meskete....

Orbán régi képek

Nézd, hogyan változott meg az évek során Orbán Viktor külseje.
Terasz

Elhunyt Biszku Béla

Biszku Béla meghatározó politikusa volt a kommunista pártállamnak.
Terasz
Anya és gyerek
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.