kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

A gerilla-cv: egyetlen trükk, amivel megkaphatod az állást

A gerilla-cv: egyetlen trükk, amivel megkaphatod az állást

Azt akarod, hogy több száz önéletrajz közül épp a tiédet szúrják ki? Így írd meg!

Szerző: Klimó Petra
Forrás: Femina.hu

A tudatosan felépített, kifogástalan önéletrajz talán még HR-es szemmel is elismerésre méltó, de közel sem biztos, hogy éles helyzetben, amikor a munkaügyis egy meghirdetett pozícióra válogat a beérkező több száz, közel egyforma sablonra szabott pályázat közül, épp a tiédet választja. A hibátlan önéletrajz nem kiemelkedő, legfeljebb csak alap lehet, amihez kell valami plusz.

Megeshet, hogy a HR-esnek sem ideje, sem türelme nincs arra, hogy végigbogarássza az összes anyagot, de az biztos, ha első pillantásra tapasztal valami szokatlant, ami a tiédet kiemeli a többi közül, már félig nyert ügyed van. Nem kell pillangókat rajzolnod a lap sarkára, de léteznek kreatív praktikák, melyekkel megnöveled a személyes interjú esélyét. Ez a gerilla-önéletrajz megírásának kiindulópontja is.

Tartalmi klisék helyett kreatív újítások

Ha a személyzetis vagy a fejvadász, aki a pályázati folyamat első szűrője, már több ezer hagyományos tartalmi mintára épülő önéletrajzot elolvasott, valószínűleg nem csap le az általad szakmainak tartott, klisészerű mondatokra.

Több tucat jó kommunikációs készséggel rendelkező, precíz, önállóan is remekül boldoguló csapatjátékos egyenmondatai ezek, melyek azonnal szemet szúrnak.

Épp ezért felesleges és kockázatos az álláskereső portálok önéletrajzmintáit használni a sajátod alapjaként, egy tapasztalt HR-es ugyanis még a sablonok pontos forrását is képes beazonosítani pár másodperc alatt. Helyettük, ha a volt munkaadód ajánlóleveléből idézel néhány sort, ami a készségeidre utal, jóval hitelesebb leszel.

Feladatok kontra eredmények

A szakmai tapasztalat felsorolásánál a leggyakrabban a munkáltató cég neve mellé kerül a pozíció és az ellátott konkrét feladat is. A gerilla-cv ezzel szemben inkább az elért eredményekre koncentrál.

15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence
15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence
7 munkahelyi baki, ami az állásodba kerülhet7 gyakori hiba, amivel könnyen alááshatod a karrieredetEzek a világ legjobban fizető szakmáiTestbeszéd a munkahelyen15 életbevágóan fontos illemszabályÍgy lehetsz népszerű a munkahelyeden!Képeken a világ legbefolyásosabb nőiPénzért végzett a családjával az őrült nőA férfi, aki 300 évig élt: feltalálta a fiatalság elixírjét?Csak a képeken vette észre a fotós, hogy mit fényképezett le: elállt a szava

Ha nagy vonalakban kifejted, milyen sikerek kapcsolódnak a tevékenységedhez, sokkal pozitívabb képet alakíthatsz ki magadról, és a hiteledet is növeli, hiszen itt nincs mellébeszélés, az eredményeidet nem lehet megkérdőjelezni. Ráadásul szakmaiságodat és rátermettségedet is igazolja, sokkal inkább, mint a kötelességízű feladatsorok.

Cégre szabott önéletrajz

Munkanélküliként alighanem több tucat hirdetésre elküldöd a jelentkezésed, legtöbbször ugyanazzal az önéletrajzzal. Bár a szakmai múltad és eredményeid nem változnak, a személyes motiváció cégenként és feladatonként más, ezért - bár az elsődleges motiváció mindig az, hogy ki tudd fizetni a számláidat - nem szánhatod minden cégnek ugyanazt a pályázati anyagot.

Járj utána a részleteknek, tudj meg mindent a helyről, ahová jelentkezel, és tartalmilag is szabd rá az önéletrajzod. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megpályázott pozíció szempontjából lényegtelen dolgokat - ha az neked büszkeséged is - könyörtelenül hagyd ki az anyagból, és koncentrálj azokra a készségekre és tapasztalatokra, melyek kapcsolódnak a célhoz.

Így lesz ütős az önéletrajz

A gerillamegoldásokon túl a sikeres önéletrajz alapjait sem árt ismerned. Ha szeretnéd a legjobb színben feltüntetni magad, ugyanakkor ámítani sem akarod leendő főnököd, nézd meg videónkat, és lesd el a trükköket!

A legütősebb önéletrajz, amivel garantált a siker

Pályázatod megítélése önéletrajzodon áll vagy bukik. Épp ezért fontos, hogy tökéletesre írd meg, amihez nem árt tudnod néhány dolgot. Nézd meg videónkat, és ismerd meg a trükköket!

Dátum: 2011. október 1.
Készítette: Femina.hu

Vizuális plusz

A konvenciókat felrúgó gerillamegoldások kétségtelenül leglátványosabb fajtái a formai újítások. A közvetlen hatáskeltés leginkább a kreativitást igénylő szakmákban sikeres, de finomabb formában és eszközökkel akár egy pénzügyes is jól gazdálkodhat a kreatív ötletekkel. A szabványelemeket feldobhatod szerény változatban a megszokottól eltérő betűtípussal, színes háttérrel, fotókkal, de kiegészítheted video-cv-vel is.

Persze ehhez nem árt a kameraképes megjelenés és fellépés, ha ugyanis elszámítod magad, nagyon mellé lehet lőni egy hebegős, házivideó-szerű műremekkel. Fontos, hogy ne ess túlzásokba: bármilyen egyedi stílus mentén haladsz is, maradj végig az alapkoncepciónál, és ne halmozd az ötleteket, mert úgy nem kreatív, hanem nevetséges lesz az eredmény.

Még nincs hozzászólás

4 mondat, amit az állásinterjún hallani akarnak

Egy állásinterjún akár az egész jövőd is múlhat. Ha biztosra akarsz menni, a következő mondatokat is vesd be!
Terasz

10 tabu ruhadarab, amit nem viselhetsz, ha jó állást akarsz

Ha az állásinterjún tökéletes akarsz lenni, ezeket a ruhákat semmiképp se vedd fel.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.