kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

900-an mentek önként a halálba

900-an mentek önként a halálba
A Népek Temploma szekta tragikus vége

A Népek Templomának tagjaként közel ezer ember végzett magával.

Szerző: David Southwell, Sean Twist
Forrás: Femina.hu

Az 1978. november 18-i jonestowni mészárlás képei hátborzongatóak voltak. A dél-amerikai nap tikkasztó melegén holttestek százai feküdtek mindenütt, látszólag egy tömeges öngyilkosság eredményeként. Egyesek karjaikkal még mindig barátaikat ölelték, mintha így szerettek volna közösen szembenézni választásukkal. Mindannyian egy vallási kultusz, a Népek Templomának tagjai voltak.

Több százan ölték meg magukat
A vezető: Jim Jones
A gyilkos méreg
Kollektív öngyilkosságra szólították fel őket

Állítólag karizmatikus vezetőjük - az amerikai vallási vezető és egykori kuruzsló, Jim Jones - győzte meg őket arról, hogy cianiddal kevert Kool-Aidet igyanak. A halottak között az ő testét is megtalálták, de Jones követőivel ellentétben nem a cianidot választotta, ehelyett egy látszólag saját maga által okozott lövésbe halt bele.

A Népek Temploma

Az események, melyek ehhez a tömeges halálesethez vezettek - későbbi becslések szerint több mint kilencszáz halott volt - szokatlanok voltak. Jones, a fajgyűlölő Ku-Klux-Klan egyik tagjának fia, meglepő módon egy jobb világ mellett szónokolt, ahol harmónia uralkodik a rasszok között. 

Önmagát nemcsak Jézus Krisztus, de Vlagyimir Iljics Lenin reinkarnációjának is tartva Jones megalapította a Népek Templomát Ukiah-ban, Kaliforniában.

Követőit, akik többnyire feketék voltak, Jones saját védelmi szervezete felügyelte. A tagoktól elvettek minden pénzt, amijük csak volt - ez a pénz többnyire állami segély formájában érkezett.

A szektát elhagyni próbáló hívek bántalmazásáról szóló jelentések - néhányan nem is élték túl a veréseket - arra sarkallták Jones-t, hogy San Franciscóba költözzön. Itt kevésbé ismerték, így szektáját még inkább ki tudta terjeszteni.

Mivel a média továbbra is vadászott rá, 1977-ben Jones úgy határozott, hogy az utópia helyszíne a dél-amerikai dzsungel mélye lesz. Hívei vakon követték, így képes volt létrehozni a hírhedt Jonestownt, egy olyan közösséget, melyben ő maga volt a törvény.

Minden idők legördögibb férfiúi
Minden idők legördögibb férfiúi
Pénzért végzett a családjával az őrült nő7 rejtélyes eset, amire máig nincs magyarázatVégzetes üstökös tart a Föld felé?A férfi, aki 300 évig élt: feltalálta a fiatalság elixírjét?8 legendás utolsó mondat Sikerkönyvet írt az elítélt: olvasmányok a börtön mélyérőlHajborotválást kért végrendeletében az uralkodó14 híres feminista a történelembenMinden idők 10 legrejtélyesebb tárgyaA 15 legrejtélyesebb, misztikus személy a történelemben

A törvény keze

A bántalmazásokról szóló feljelentések folyamatosan érkeztek. 1978-ra annyira elharapózott a helyzet, hogy az Egyesült Államok képviselője, Leo Ryan maga repült el Guyanába, hogy felmérje a problémát. 1978. november 18-án Ryan néhány kíváncsi riporterrel és Richard Dwyerrel, a guyanai amerikai misszió követével együtt belépett Jonestown kapuján. Amikor egy közeli repülőtérről éppen visszatérni készültek az Egyesült Államokba, Dwyer kivételével a teljes vizsgálóbizottságot agyonlőtték.

Röviddel a repülőtéren történt gyilkosságok után - vagy talán, amint kiadta a vizsgálóbizottság kivégzésének parancsát - Jones kollektív öngyilkosságot rendelt el. Néhány órán belül a Népek Temploma temetővé vált. 

Nyugtalanító részletek

Amikor C. Leslie Mootoo, a halottkém felvetette, hogy a jonestowni halálesetek oka gyilkosság volt, és nem öngyilkosság, és ezzel további nyomozás szükségességére figyelmeztetett, az Egyesült Államok hadserege nem értett egyet vele. A testeket hagyták elbomlani a melegben. Számos embert, aki tudhatta, mi is történt valójában Jonestownban, beleértve Jones volt segédjét, Michael Prokest és emlékiratainak szerzőit, Jeanie és Al Millst, meggyilkolták.

A halálban is együtt

Annak ellenére, hogy Jones holttestét is megtalálták Jonestownban, az öngyilkosságához feltehetően használt fegyvert testétől hatvan méternyire fedezték fel.

Ez jelentheti azt, hogy Jones nem saját kézzel vetett véget életének, vagy, hogy nem is az ő holttestét találták meg. Boncolásakor ugyanis azt vették észre, hogy Jones tetoválása hiányzik.

Cikkünk David Southwell és Sean Twist Rejtélyes esetek - A legérdekesebb összeesküvés-elméletek című könyv alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Még nincs hozzászólás

A sátán követe lehetett a 20. század leggonoszabb férfiúja? - Hitlert tekintették az Antikrisztusnak

A náci párt valóban okkultista volt, Hitler pedig az ördög megtestesülése?
Terasz

Így nézett ki az első haláltábor - Nem a nácik építették

Kevesen tudják, kik építették meg az első koncentrációs táborokat. Íme, a legelső láger fotói.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.