kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

5 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

5 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

A filmtörténet során számtalan emlékezetes alkotás került már ki a rendezők és producerek kezei közül. A következő öt film kötelező darab.

Szerző: S. J. Schneider
Forrás: GABO Kiadó

Boogie Nights - 1997

A kockázatvállalás nem kimondottan jellemző az amerikai mozira, de néhanapján jön egy igazi fenegyerek, és mindent a feje tetejére állít.

Az amerikai álom - más szemmel
Az amerikai álom - más szemmel
A világ 15 legkülönösebb helye15 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz8 ország, ahol még ma is sárba tiporják a nők jogait10 legendás lemezborító16 könyv, amit muszáj elolvasnod!17 érdekes tény a titokzatos TibetrőlIndia, ahogy még sosem láttadIlyet még nem láttál! Így néz ki egy 10 méter magas szemgolyóA világ 15 legkülönösebb állataSikerkönyvet írt az elítélt: olvasmányok a börtön mélyéről

Az 1990-es években Paul Thomas Anderson volt az ügyeletes bátor. Második filmje után rabul ejtő eposzt alkotott az 1970-es évek végi, 1980-as évek eleji pornóiparról. A dél-kaliforniai tinédzser - Mark Wahlberg - elképesztő természeti adottságának köszönhetően Dirk Diggler néven a pornóvilág sztárjává válik. A film zseniálisan teremti újra a trapéznadrág, a szex&drog&diszkó korszakát, és közben szatirikusan és szánakozva ábrázolja a pornóvilágot, de korképként is megállja a helyét.

Burt Reynolds talán élete legjobb alakítását nyújtja e furcsa szexfilmes család rendezőfejeként. Partnerei - Julianne Moore, William H. Macy, John C. Reilly, Philip Seymour Hoffman és sokan mások - a

zóta Anderson csapatának állandó tagjai.

Eljövendő szép napok - 1997

Az Eljövendő szép napok kivétel az irodalmi adaptációk szabályai alól, mely olyan intelligensen kezeli Russell Banks könyvét, hogy maga az író is elismerte: a film jobb. Védjeggyé vált jellemzőivel, az idősíkok felbontásával és multimédia-őrületével Atom Egoyan a gyász megdöbbentően közvetlen, szinte tanmeseszerű feltárását viszi vászonra.

Amikor az iskolabusz lecsúszik az útról, és elmerül a jeges tóban, a falu elveszti majdnem minden gyerekét, és a kis közösségnek meg kell birkóznia a gyásszal. A helyzetet csak súlyosbítja egy idegen ügyvéd - lan Holm -, aki szentül hiszi, hogy csak a felelős megtalálása csillapíthatja a kollektív bűntudatot. Egoyan magát a tragédiát csak apró részletekben mutatja meg, de ahogy a baleset napjának történései egyre világosabbá válnak, úgy tisztul a szívet tépő történet rendezői ábrázolása is.

Harcosok klubja - 1999

David Fincher fantáziadús látomása 1999 legérdekesebb, legdühösebb filmje: épp akkora erkölcsi kihívást jelent, mint amennyire emlékezetes a képi világa.
A szelíd, színtelen életet élő irodapatkány, Jack - Edward Norton -, hogy történjen végre vele is valami, csoportterápiára jár, ahol találkozik Mariával - Helena Bonham Carter -, akibe azonnal beleszeret. Később összebarátkozik a veszélyesen vad természetű Tyler Durdennel - Brad Pitt -, aki meggyőzi, hogy életét jobban átélheti, ha megtanul verekedni.

Komolytalan utcai verekedésük hamarosan tömegeket vonz, valami olyasmit kapnak, ami hétköznapi életükből hiányzik: egyfajta koszos, agresszív méltóságot, mely végül terroristasejtté formálja őket.
Káprázatos felvételeivel és különleges effektusaival a Harcosok klubja rakétagyors tempóval száguld. Az a fajta izgalmas, nyugtalanítóan inspiráló mozi, melyben még a legfurcsább is teljesen normálisnak tűnik.

Rekviem egy álomért - 2000

A Rekviem egy álomért négy szereplő, Harry Goldfarb - Jared Leto -, az anyja - Ellen Burstyn -, a barátnője - Jennifer Connelly - és a legjobb barátja - Marion Wayans - sorsát követi a drogfüggőség borzalmas világában. Mindegyiknek megvan a maga szere, a saját módszere a probléma kezelésére, és valamennyien más helyzetben kötnek ki, de mindegyiküket ugyanaz teszi függővé: az amerikai álom kudarca. Aronofsky szemében az amerikai álom halott, és filmje megrendítő gyászmise az áldozatokért.

A színészi alakítások kivétel nélkül nagyszerűek, Leto, Connelly és Wayans egyaránt meglepetést szerez erőteljes jelenlétével. Burstyn viszont - Harry fogyasztótablettákon élő anyja szerepében - egészen elképesztő, és már csak az ő alakítása miatt érdemes volna megnézni a filmet. Az igazi ok, amiért a Rekviemet látni kell, túl a magvas gondolatokon, a narkotikus tudatállapotok döbbenetes ábrázolásán, a kiművelt stíluson és a fenséges alakításokon, az a film nem akármilyen arányérzéke, mellyel egyensúlyt teremt a borzalmak és egy nagy zsidó komédia között.

A tökéletes trükk - 2006

Christopher Nolan rendező a Batman: Kezdődik szuperhősei után két viktoriánus kori bűvész elkeseredett vetélkedését vitte színre. Az arisztokratikus Robert Angier - Hugh Jackman - azzal vádolja régi barátját és pályatársát, a plebejus Alfred Bordent - Christian Bale -, hogy fatális balesetet okozott a színpadon, és bosszúvágya idővel pusztító személyes hadjáratba megy át. A véres játszma a két bűvész különböző színházi fellépésein bontakozik ki. Az ellenfelek inkognitót öltve látogatják egymás előadásait, nem riadva vissza a másik bűvésztrükkjeinek ellopásától, sőt, nyilvános megszégyenítésétől sem. A féltékeny riválisok bármire hajlandóak az ellenfél titkainak leleplezéséért.

Nolan pszeudo-gótikus látványvilágot teremt Christopher Priest regényének anyagából. A megszállottság történetének elmondásához beveti a korábbi munkáiból ismerős töredékes elbeszélésmódot is. Jackman nagyot alakít a nagydumás showman szerepében, míg Bale a technika mesteri alkalmazójaként remekel.

Cikkünk az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyv alapján készült.

Minden, amit tudni akarsz a filmekről, amelyeket feltétlenül látni kell - mind az 1001-et. Ha kedvenc mozidról szeretnél többet megtudni, vagy azt eldönteni, mit nézz meg ma este, az 1001 filmhez bátran fordulhatsz. Itt mindent megtalálsz: az alapműveket, amelyeket talán kihagytál, éppúgy, mint a klasszikusokat, amiket nem lehet elégszer megnézni.
Bárhol is ütöd fel a könyvet, egy nagyszerű filmről olvashatsz, a legfontosabb adatokkal és néhány meglepő ténnyel együtt. Ha DVD- vagy videogyűjteményt állítasz össze, itt megtalálod a nélkülözhetetlen segítséget, de még az alkalmi mozinéző is élvezetét lelheti a szórakoztató kötetben.

Kiadja a Gabo Kiadó.
Ára 9999 forint.
Ide menj kikapcsolódni, ha nem akarsz sokat költeni

Nem mindenki teheti meg, hogy tízezreket elszórakozzon, de pénztárcakímélő szabadidős program szerencsére akad bőven. Íme néhány tipp az utca emberétől.

Még nincs hozzászólás

5 romantikus film, amit újra kell nézned!

Egy szép és tartalmas filmet nem elég egyszer látni, a remekművek megérdemlik, hogy újra és újra elővedd őket.
Terasz

5 letehetetlen regény nyaraláshoz - Könnyed, csajos olvasmányok

Ha könnyű, mégis izgalmas regényt vinnél magaddal a strandra, a következő öt közül válassz!
Terasz
Terasz dokumentumtár
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.