kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

4 mondat, amitől elalél a HR-es

4 mondat, amitől elalél a HR-es
Garantált a siker

Mit mondj az állásinterjún, hogy végre abbahagyják a faggatózást, de téged válasszanak? A következő mondatokkal nyert ügyed lesz.

Szerző: n. a.
Forrás: Femina.hu

Az angol interview szóból magyarosított interjú fordítható akár nyilatkozatnak is. Az angol nyelvterületen használatos még a job interview - állásinterjú - vagy a personal interview - személyes megbeszélés - is. Bármilyen kifejezést is használnak rá, az interjú egy olyan, általában személyes találkozást és megbeszélést takar, amelyen az interjúztató, azaz a pályáztató cég eldönti, hogy a személyed hosszútávon alkalmas-e az adott vállalatnál betöltendő pozíció ellátására, illesz-e az adott cégkultúrába.

Természetesen csak akkor lehet sikered az interjún, ha előtte megfelelően felkészültél az adott cég képviselőjével való találkozásra, valamint zsebedben van néhány olyan mondat, amivel garantált a siker.

Nem zavar a túlóra

Már akkor, amikor az állásinterjúra készülsz, tartsd szem előtt, hogy amellett, hogy szimpatikusnak kell mutatkoznod, olyan személy benyomását kell keltened, akit a munka érdekel.

A munkaadók szemében a tökéletes alkalmazott nem nézi folyton az óráját, nem kezd öltözködni már 16 óra 58 perckor, hogy két perc múlva már az irodán kívül lehessen. A munkaadót azok érdeklik, akik azt tartják szem előtt, hogy a feladataikkal végezzenek, ne a munkanapjukkal.

Ha már az interjún érzékelteted, hogy nem ijedsz meg a munkától, nem zavarnak a plusz feladatok, akkor nyert ügyed van. Persze túlzásokba sem kell esni, illetve hangoztatni, hogy akár éjjel-nappal is hajlandó vagy dolgozni, az egyébként is átlátszó egy tapasztalt HR-es szemében.

15 életbevágóan fontos illemszabály
15 életbevágóan fontos illemszabály
Testbeszéd a munkahelyen7 munkahelyi baki, ami az állásodba kerülhet7 gyakori hiba, amivel könnyen alááshatod a karrieredet15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvenceEzek a világ legjobban fizető szakmái10 lépés a jól működő számítógépértA 7 legdurvább illemtanbaki, ha külföldön vagyPénzért végzett a családjával az őrült nőA férfi, aki 300 évig élt: feltalálta a fiatalság elixírjét?Csak a képeken vette észre a fotós, hogy mit fényképezett le: elállt a szava

A pénz kevésbé motivál

Természetes, hogy az ember elvárja, hogy a munkáját megfelelően jutalmazzák, és azt is, hogy ezt leginkább pénzben veszi szívesen. Azok az alkalmazottak azonban, akiknek folyton csak az anyagiak járnak az eszükben, nem feltétlenül kedvencei a főnöknek, és nem feltétlenül szimpatikusak az interjúztató HR-es kollégának.

Azt soha ne mondd, hogy a pénz nem érdekel - ez szintén nagyon átlátszó -, inkább úgy fogalmazz, hogy elsősorban nem a pénz motivál, de természetesen nagy szerepet játszik például abban, hogy te magad elvállalod-e a munkát.

Apropó, pénzügyek: rossz pont, ha az interjún a jelentkező hozza szóba a bér kérdését. Amennyiben alkalmasnak találnak a pozícióra, az interjúztatók így is, úgy is szóba hozzák a kérdést - ha viszont nem merül fel a fizetés kérdése, akkor valószínűleg egyébként sem te vagy a befutó számukra.

A karrieremre szeretnék koncentrálni

Az állásinterjún gyakran megkérdezik a jelentkezőtől, hogy hogyan képzeli el magát néhány év múlva. A férfiak közül csak keveseknek jut eszébe egy idilli család képe, a nőknek azonban annál inkább.

A magánéletre és a családi állapotra vonatkozó kérdésekre nem kell feltétlenül válaszolnod - a tapasztalatok szerint a nőket sokszor éppen amiatt nem alkalmazzák, mert félnek attól, hogy rövidesen a családalapítás lesz számukra a fontos, nem pedig a munka. Ám éppen emiatt az előző kérdésre se válaszold azt, hogy két gyerekkel és egy szerető férjjel.

Sokkal jobb, ha maradsz a témánál, és azt mondod, hogy egy magasabb pozícióban képzeled el magad, a következő néhány évben ugyanis még a karrieredre szeretnél koncentrálni.

Bármikor tudok kezdeni

Egy álláshirdetésre akár több ezer pályázat is érkezhet, a vállalatoknak ezért hosszú ideig tart megtalálni a pozíció betöltésére leginkább alkalmas egyént. Az állást azonban valószínűleg nem azért hirdették meg, mert évek múlva akarnak alkalmazni valakit, hanem, mert a lehető legsürgősebben van szükség egy új munkavállalóra.

A Munka Törvénykönyve ráadásul előír bizonyos mértékű felmondási időt a munkaviszony megszűnése esetén - ezzel kapcsolatban részletesen itt olvashatsz -, aminek hossza az adott munkahelyen töltött idő mértékével arányosan nő. Éppen ezért az minden HR-es és munkaadó szemében kedvező, amikor a jelentkező közli, hogy akár már másnap munkába tud állni. Ezt természetesen csak akkor mondd, ha valóban lehetőséged van rá, vagy, ha tudod, hogy előző főnököddel meg lehet egyezni abban, hogy eltekintsen a felmondási időtől.

2 hozzászólás
baranyfelho       2012-04-11 08:51
3.
ez ütött :)
válasz a 2. kommentre (leto - 04-06)
leto       2012-04-06 21:32
2.
Akkor küzüljuk már le a teljes listát:   1. Az első gyerekem ötven után szeretném vállalni, szingli vagyok és utoljára ötéves koromban voltam beteg.   2. Haza is mehetek, ha végeztem a nap végén? Erre nem is számítottam.   3. Én sokallom a fize... tovább »

4 fontos tabu, amit ne vallj be, ha állást keresel

Folyton elutasítanak az állásinterjún, vagy el sem jutsz odáig? Eláruljuk, mit csinálj másképp, hogy végre elhelyezkedhess.
Terasz

Így szerezhetsz jól fizető állást külföldön! - Biztos módszerek a profiktól

Egyre inkább tetszik a gondolat, hogy külföldön vállalj munkát? Ha biztosra akarsz menni, a következőkre ügyelj!
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.