kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

2014 időjárása

Milyen lesz az időjárás 2014-ben? Erre számíthatsz idén

A népi megfigyelések segítenek megjósolni, milyen időjárás várható 2014-ben.

Forrás: Femina.hu

Habár évről évre megpróbálják a szakemberek az egész évet jellemezni időjárás szempontjából, ez szinte lehetetlen.

Szerencsére a népi megfigyelések és hiedelmek segítségünkre vannak abban, hogy körülbelül milyen időjárásra lehet 2014-ben számítani.

A tél vége

Január első érdemleges napja, mikor az ember lebontja a karácsonyfát, és arra gondol, ezzel vége is van a téli időszaknak, jöhet a tavasz. Ehhez kapcsolódva, ha vízkereszt vizet ereszt, akkor a tél még sokáig nem ereszt. Ha Pál megfordul, a tél is megfordul: ha eddig hideg volt, enyhülés jön, ha pedig enyhe volt a tél, sokkal zordabb időjárásra lehet számítani. Ha a január ködös, a tavaszi hónapok is nedvesek lesznek. Legalábbis így tartja a népi hagyomány.

A télutó havának megfigyelésével is sok információt kaphatsz a tavaszra vonatkozóan. Ha februárban kijön a medve a barlangjából, és meglátja a saját árnyékát, még sokáig tart a tél, ha viszont nem, hamarosan beköszönt a tavasz. Ha Dorottya napján csikorog a fagy, az szintén a tél végé jelzi, de az ő számításait február 24-én Mátyás még könnyen keresztülhúzhatja, hiszen, ha jeget talál, akkor megtöri azt, ha nem talál, akkor viszont csinál.

Tavasz és nyár egybeolvadása

Nem kell meteorológiai ismeretekkel rendelkezned ahhoz, hogy észrevedd, már évek óta késik a tavasz. Még márciusban is télikabátot hordunk, áprilisban a hőmérő még egészen alacsony hőmérsékletet mutat, de a bátrabbak, dacolva a zimankóval, már farmerdzsekiben vagy kardigánban lépnek utcára. Májusban mindenki azt hajtogatja, hol a tavasz, de júniusban már beköszönt a forróság, minden átmenet nélkül.

Sajnos a klímaváltozás miatt a tavaszi időjárás kiszámíthatatlan, de azért van néhány népi megfigyelés, ami napjainkban is aktuális. Ha például március 12-én Gergely megrázza szakállát, azaz havazik, akkor a továbbiakban is csapadék várható, még ha nem is feltétlenül hó formájában. Április szeszélyessége sem újdonság, ahogyan a mondás is tartja, ilyenkor hét tél és hét nyár van, utalva a hőmérséklet és az időjárás váltakozására. Májusra általában a szárazság jellemző, hiszen mindenki jól tudja, a májusi eső aranyat ér.

Nyári napok

A tavaszi egyveleg után a nyár viszonylag kiszámolható időjárást ígér. Június 8. Medárd napja, ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ígéri a mondás. Ez le is fedi június és július nagy részét, a következő említésre méltó megfigyelés ugyanis július 25-re esik: ha ezen a napon süt a nap - amire minden esély megvan - télen hideg idő várható, ha pedig a sok felhő, akkor sok hóra lehet számítani.

Melyik időjárás a kedvenced?
vagy
vagy

Augusztus eleje elsősorban a télre jövendöl, ha az augusztus 1-10. közé eső időszak alatt meleg van, akkor hideg várható, ha sokat esik az eső, akkor a tél száraz lesz. Lőrinc napján a szép idő szép őszre utal. Az István-napi időjárás előrejelzi a következő 40 nap időjárását, legalábbis a mondás szerint, ám ezt megcáfolja, hogy ha augusztus 24-én esik, akkor közeleg a rossz idő.

Ősz és tél

A szeptemberi, Szent Mihály-napi búcsú időjárása szintén meghatározó, a népi megfigyelések szerint ha ezen a napon keleti szél fúj, akkor nagyon kemény télre számíthatunk, ha pedig még az ég is megdörrenne, akkor szép ősz várható, de a tél nagyon hideg lesz. Október szintén a téli időjárás hírnöke lehet: ha 21-én hideg szél fúj, zimankóra lehet télen számítani, ha viszont szép az idő, akkor az karácsonyig kitart.

Így mérgezzük a Földet!

A környezetvédelem többek között az időjárás megóvásáért is felelős. Te is tehetsz a szennyezés és az időjárási szélsőségek ellen!

Így mérgezzük Földünket nap mint nap: ezt teheted ellene

A környezetszennyezés apró dolgokkal is csökkenthető, és te is tehetsz ellene! Szakértőnk elmondja, min lehet változtatni a Föld és saját magad érdekében.

Dátum: 2013. szeptember 25.
Készítette: Femina.hu

Októberben, mindenszentekkor a szép idő szintén a nagyon kemény tél jövetelét jelzi, sőt, ha ezen a napon esik, márciusig nem fog elolvadni, tartja a mondás. Márton napján a borús idő szürke telet jósol, ha pedig Erzsébet csapadékot hoz, akkor télen sok hóesés várható. Katalinról nem is beszélve, hiszen mindenki tudja, ha Katalin kopog, karácsony locsog.

Még nincs hozzászólás

Időjárás a történelemben

Az időjárás változásai már évszázadokkal ezelőtt is beleszóltak a dolgok alakulásába.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.