Hát nincs fülük? Botrányos szavazás után Wolf Kati a 22. lett az Eurovízión

Wolf Kati dalát imádták, mégis csak a 22. helyre sorolták a szavazók.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére május 14-én, szombat este, 21 órától került sor a düsseldorfi Arénában. A fináléban 25 ország előadója adhatta elő dalát, köztük a magyar énekesnő, Wolf Kati is, aki ötödik versenyzőként lépett a színpadra.

A döntőt két elődöntő előzte meg, melyen 10-10 ország énekese jutott tovább, köztük az X-Faktor csinos felfedezettje. Ehhez jött még az az 5 előadó, akiket már a verseny kezdetén, egyenes ágon tovább juttatott a nemzetközi zsűri - így alakult ki a 25 fős finalista csapat.

Kislányai fotóval üzentek neki

A finálét, sőt, Kati egész Eurovíziós szereplését nagy várakozás előzte meg, hiszen a Szerelem, miért múlsz? - angolul What About My Dreams - című dalnak nagy sikert jósoltak. A fülbemászó sláger több országban is előkelő helyre került a rádiós listákon. Szerencsére Katinak a döntőre sikerült urrá lennie az idegességen is.

- Megérkeztek a szüleim, és hoztak fotókat a gyerekekről. Ettől lenyugodtam, és az a feszültség, ami rajtam volt az elődöntőn, az is eltűnt. Azt remélem, hogy nyugodtan tudok majd énekelni, és mindenki látni fogja rajtam, hogy azért állok azon a színpadon, mert szeretek énekelni - nyilatkozta a kétgyerekes sztármami a düsseldorfi fellépés előtt pár órával.

A fellépés előtt az énekesnő nem bocsátkozott jóslásokba, csak a dalra és az előadásra akart koncentrálni. Saját bevallása szerint egyébként vidáman telt a fellépés előestéje, csak kislányai hiányoztak neki.

Csalódás volt a szavazás eredménye

Kati valóban lelkesen, mosolygósan lépett színpadra, égszínkék, aszimmetrikus szabású miniruhájában kiragyogott fehérbe öltözött táncosai és vokalistái közül. Előadását ujjongás fogadta, dalát a helyi közönség nem csak ismerte, de vele is énekelte.

Ezek után a szavazás eredménye hidegzuhanyként érte a magyarokat, Kati ugyanis 53 pontjával csak a 22. helyen végzett. Az Eurovíziós Dalfesztivált végül, 221 ponttal, Azerbajzsdán nyerte, Ell és Nikki Running Scared című dala. Második Olaszország lett, a bronzérmes pedig Svédország.

Ránk csupán tíz ország adott le szavazatot: 2 pontot adott Ausztria, Franciaország és Azerbajdzsán, 4 pontot Ukrajna, 5 pontot Izland és Svédország, 6 pontot Spanyolország, 7 pontot Románia, 8 pontot Szerbia, 12 pontot pedig Finnország.

Ez az eredmény, fele-fele arányban, a nemzetközi szakmai zsűri és a telefonos voksok összesítésével született meg. Bár se a zsűri tagjai, se a 43 európai ország nem szavazhatott saját előadójára, azért sokan nagy reményeket fűztek Katihoz, hiszen énekhangjával és profi előadásával egyértelműen a minőséget képviselte a színpadon. A szavazások kapcsán ugyanakkor kiderült, hogy a nézők elsősorban a baráti országokra adták le voksukat, és nem az elhangzott dalokat értékelték.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

A magyar dal egyébként - melyet Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Geszti Péter jegyez -, az előkelő 7. helyezettként került tovább az elődöntőből, úgyhogy már csak ezért is lehetett bízni a jobb eredményben. Az Eurovíziós Dalfesztivált a szabályok szerint legközelebb a győztes, tehát az azeri főváros, Baku rendezi meg.

Fotó: eurovision.tv

Ezt is szeretjük