Nem szenvedett! Álmában elhunyt a közismert színész

84 éves volt

William Campbell pályafutása során többnyire alacsony költségvetésű filmekben szerepelt.

2011. április 29-én, 84 éves korában, a kaliforniai Woodland Hillsben található Motion Picture Hospitalban elhunyt William Campbell amerikai karakterszínész, aki több mint fél évszázados pályafutása során számos kisköltségvetésű B-filmben szerepelt.

William Campbell 1926. október 30-án született a New Jersey államban található Newark városában, mozis karrierje pedig 1950-ben kezdődött: abban az évben kapott ugyanis egy kisebb szerepet John Garfield oldalán a The Breaking Point című Ernest Hemingway-regény alapján forgatott filmben.

Alakítását dicsérték a kritikusok

Ezt követően évekig hasonló kisebb mellékszerepek jutottak neki, mígnem 1955-ben megkapta élete első főszerepét a Cell 2455 Death Row című alacsony költségvetésű börtönfilmben.

Campbell alakította a Whit Whittier nevű halálra ítélt rabot, akinek karakterét Caryl Chessmann igaz története ihlette, aki éveken keresztül kardoskodott ártatlansága mellett, mígnem - miután többször felfüggesztették halálbüntetését - végül csak kivégezték.

Meglepően erőteljes alakítását dicsérték a kritikusok, ám a siker nem sokat segített karrierjén, hiszen ezek után is csak többnyire szupersztárok mellett tűnt fel epizódszerepekben, elég csak a Meztelen és holtak című háborús regény 1958-as feldolgozására gondolnunk.

Először énekelt a vásznon Presley-vel

William Campbell 1956-ban történelmet írt azzal, hogy ő volt az első színész, aki a mozivásznon együtt énekelt Elvis Presley-vel a Love Me Tender című moziban, az évtized végétől kezdve pedig továbbra is alacsonyabb minőségű alkotásokban vállalt szerepeket.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

1963-ban került közelebbi munkakapcsolatba Roger Corman producerrel, akinek több kisköltségvetésű alkotásában szerepelt, ezek közül mindenképpen ki kell emelni a Dementia 13 című 1963-as kultuszfilmet, amire nagy hatást gyakorolt a három évvel korábbi Psycho.

A kilencvenes években a Star Trek-sorozatnak köszönhetően tett szert a fiatalabb generáció körében kultstátuszra: 1994-ben ugyanis három alkalommal is ő formálta meg a Deep Space Nine címet viselő szériában a Koloth nevű klingon kapitányt, akit már a hatvanas években is eljátszott kétszer.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

William Campbell 1952-ben vette feleségül Judith Exnert, akitől 1958-ben vált el, 1960 és 1961 között Barbara Bricker férje volt, 1962-ben pedig harmadszorra is megnősült.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük