Négy gyermeke gyászolja! Otthonában váratlanul elhunyt a népszerű tévés

Sam Denoff az egyik legsikeresebb amerikai szövegíró volt, munkáját Emmy-díjjal jutalmazták.

Az Emmy-díjas amerikai forgatókönyvíró, Sam Denoff július 8-án hunyt el brentwoodi otthonában, Los Angelesben. A tehetséges és sikeres tévés 83 évet élt.

Denoff a hatvanas években élte munkássága fénykorát, az utóbbi időben azonban már teljesen visszavonult, és évek óta Alzheimer-kórral küzdött.

Tévés vígjátékok fűződnek a nevéhez

Samuel Denoff 1928-ban született New Yorkban, iskoláit is itt végezte. Hatévesen kezdett el zongorázni, a főiskola után a rádiónál, majd az NBC-nél helyezkedett el, kezdetben zenei műsorokhoz gyártott dalszöveget.

1956-tól már jegyzett tévés forgatókönyv- és szövegíróként tartották számon, az évek alatt számtalan tévéshow-hoz, reklámhoz, dalhoz és szórakoztató műsorhoz írt anyagot.

Az ő nevéhez fűződik többek közt a hatvanas évek egyik legnépszerűbb amerikai vígjátéksorozata, a Dick Van Dyke Show, mely 1961-től 1966-ig volt a CBS egyik legnézettebb műsora.

A Sam Denoff és Bill Persky által írt show öt év alatt 14 Emmy-díjat nyert, sőt, 2002-ben a tévénézők minden idők 50 legjobb tévéműsora közé sorolták.

Kreatív és jó humorú író volt

Denoff ötletessége és kreatív írói vénája volt a show kulcsa, nemegyszer húzta ki a bajból a stábot egy-egy frappáns szövegkönyvével. A Dick Van Dyke és Mary Tyler Moore által eljátszott jelenetekért rajongtak a tengerentúli nézők.

Denoff és társa 1966-tól egy új műsorra kaptak felkérést, ez lett a That Girl, mely 1971-ig futott az NBC-n. A New Yorkban szerencsét próbáló, kezdő színésznő vicces történetét feldolgozó show szövegét és betétdalait is Denoffék írták. A tévés szerzőpáros 1967-ben megosztott Emmy-díjat kapott munkájáért.

Tévés munkatársai visszaemlékezései szerint Denoff igazi bonviván volt, jó humorú, élénk és társaságkedvelő. Elképesztő munkabírással, fantáziával és írói képességgel megáldott szerzőnek ismerték meg.

A népszerű tévés kétszer házasodott, első nejétől, Sharon Shore-tól, valamint második feleségétől, Bernice Levey-től is két gyermeke született. A sikeres tévés 2000-ben állt utoljára kamera elé, utolsó éveiben ugyanis komoly betegséggel küzdött, Alzheimer-kóros volt. Halálának hírét fia, Douglas közölte a sajtóval.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük