Gyászol a szakma! Családja körében elhunyt a sikeres filmes zeneszerző

Pete Rugolo filmzenéiről lett híres, főcímzenéivel Emmy-díjat is nyert.

Október 15-én elhunyt az Emmy-díjas és Grammy-jelölt zeneszerző, Pete Rugolo, A szökevény vagy a Fuss az életedért! című sorozatok főcímzenéjének szerzője - adta hírül a Variety.

Az idős filmes-zenésznek hosszú és sikeres élet adatott, életének 95. évében érte őt a halál a kaliforniai Sherman Oaksban.

Végzett zenész és zeneszerző volt

Pete Rugolo a szicíliai San Pietro városában született, kisgyermekként került az Államokba, szülei emigránsként telepedtek le a kaliforniai Santa Rosában.

Zenész édesapját követve fúvósként kezdte, de hamar kiderült, hogy a kürt nem az ő hangszere, és zongorára váltott. A San Franciscó-i Főiskolán szerzett diplomát, majd Oaklandba ment, hogy a Mills Főiskolán elvégezze a zeneszerzés mesterkurzust.

A harmincas évek végén és a második világháború alatt Johnny Richardsszal és Paul Desmond katonazenekarával zenélt, a frontot is megjárta. A háború után Stan Kenton big bandjéhez csatlakozott, ezekben az években fejlődött ki sajátos zeneszerzői stílusa, amellyel a komolyzene és a jazz határait feszegette.

Tévésorozatokhoz is szerzett zenét

Rugolo az ötvenes években élte fénykorát, olyan zenészekkel és énekesekkel zenélt, mint June Christy, Peggy Lee, a The Four Freshmen, Nat King Cole vagy Miles Davis.

Ekkor kapta az első filmzenei megbízásait az MGM filmstúdiótól, és ez idő alatt születtek önálló albumai is, az Adventures in Rhythm, az Introducing Pete Rugolo, a Rugolomania és a Music for Hi-Fi Bugs.

A hatvanas-hetvenes évekre Rugolo lett a tévéfilmek és sorozatok egyik legkeresettebb főcímzeneszerzője, A szökevény, a Fuss az életedért!, a Felony Squad vagy a The Bold Ones: The Lawyers című sorozatok zenéit is ő szerezte.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az idős művész utoljára 2007-ben komponált filmzenét, a This World, Then the Fireworks című mozifilmhez. Pete Rugolo otthonában hunyt el, 95 éves korában. Az Emmy-díjas zeneszerzőt neje, Edye, három gyermeke és három unokája gyászolja.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük