Ilyen volt, ilyen lett: Pécsi Ildikó

Idén tölti be a 70-et az Aranyember Noémije

Az egykori bombázóból mára bájos nagymama lett, ám Pécsi Ildikó most is olyan elbűvölő, mint fiatalkorában.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pécsi Ildikó 1940. május 21-én született Polgárban. 1962-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett.

1966 és 1970 között a Vígszínházban dolgozott, majd a nyolcvanas-kilencvenes évek során a Mikroszkóp Színpadon, a kecskeméti Katona József Színházban, a Radnóti Színházban és a Népszínházban szerepelt. 1990 óta a József Attila Színház színésznője.

Minden műfajban bizonyította tehetségét

Az egykori bombanő kezdetben naiv, szép lányokat és könnyűvérű nőket formált meg, majd idővel jó humorú karakterszínésznőként lopta be magát a nézők szívébe.

Tehetségét szinte valamennyi műfajban kipróbálta, szerepelt például a Hamletben és az Antigonéban, de ügyesen helytállt komédiákban és operettekben is.

A színház mellett számos magyar film főszerepét is eljátszotta, legemlékezetesebb alakításait az 1962-es Az aranyemberben és az 1980-as Indul a bakterházban láthattuk - előbbiben a Senki szigetén élő Noémit, utóbbiban pedig Csámpás Rozit formálta meg. 44 éves korában pedig megkapta Klárika szerepét a Linda című sorozatban, amelyben szintén imádták a nézők.

Pécsi Ildikó Hegedűs D. Gézával

A 69 éves színésznő 2008-ban egy gyerekeknek szóló lemezt adott ki Zeneképzelet címmel, amelyet a Várnagy Andrea-Farkas Zsolt zongoraművész házaspárral közösen készített.

2007-ben kapta meg a Kossuth-díjat

Munkásságát számos rangos elismeréssel jutalmazták, 1976-ban Jászai Mari-díjat, 2007-ben Kossuth-díjat kapott.

1980-ban érdemes művésznek, 1987-ben pedig kiváló művésznek választották meg.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Pécsi Ildikó 1969-ben kötött házasságot Szűcs Lajos olimpiai futballistával, és egyetlen közös gyermekük született, Csaba, aki Pártos Csillával kötött házasságot, és szüleit egy fiúunokával ajándékozta meg, aki szintén a Csaba nevet kapta.

Ezt is szeretjük