Ő volt a Gedeon bácsi szerzője! Ma hajnalban elhunyt a legendás magyar énekes

Payer András - ismertebb nevén Payer Öcsi - súlyos beteg volt.

2011. március 31-én, életének 70. évében súlyos betegség után elhunyt Payer András - közismertebb nevén Payer Öcsi - énekes és zeneszerző, jelentette be a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete.

Payer András 1941. július 31-én látta meg a napvilágot Budapesten. Apja nyomdokaiba lépve gyógyszerész végzettséget szerzett, de már fiatalkorában elvarázsolta a zenélés.

A zenei élet meghatározó alakja volt

Zenei pályafutása a hatvanas évek elején kezdődött, azóta volt a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó figurája, nemcsak mint előadóművész, hanem mint dal- és zeneszerző is.

Tulajdonképpen alig voltak olyanok, akik pályafutásuk során ne énekelték volna - ma már örökzöldnek számító - dalait: Koós Jánostól Zalatnay Saroltán át egészen Koncz Zsuzsáig és Komár Lászlóig mindenki szívese adták elő szerzeményeit.

Az Omega, az Illés és a Bergendy együttes, illetve a Magyar Rádió Big Bandjének repertoárjában is megtalálhatók voltak népszerű slágerei, a Cotton Club Singersről és a Republicról nem is beszélve.

Ő írta a Gedeon bácsit

Gedeon bácsi, Almát eszem, Nincsen olyan ember, Isten veled, szomorúság - csak néhány dal több évtizedes, kiemelkedő életművéből, amit a mai napig rendszeresen hallhatunk a hazai rádiókban.

Az elmúlt évtizedek leghíresebb magyar énekesei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Payer András emellett több színdarabhoz komponált zenét, illetve előszeretettel zenésítette meg 20. századi magyar költők verseit, de ő jegyzi Hofi Géza első sikeres nagylemezének jelentős részét is.

Payer András 1991-től Zsámbékon élt, ahol vállalkozásba kezdett. Egészen haláláig aktívan dolgozott és koncertezett, alig több mint két hónapja pedig még úgy tűnt, hogy végleg legyőzte a leukémiát.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: 1999-ben eMeRTon-életműdíjat vehetett át, 2004-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

Fotók: payerocsi.hu

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük