Friss! Hosszan tartó betegség után elhunyt a legendás filmes

Jean Rollin nem tartozott a legismertebb filmrendezők közé, életműve újrafelfedezésre vár.

Megint gyászba borult a nemzetközi filmvilág: 2010. december 15-én 72 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt Jean Rollin, adta hírül a Fangoria. A kultikus francia filmrendező halálának pontos okát egyelőre nem közölték, ám a legnagyobb valószínűség szerint a rák emésztette fel szervezetét.

Jean Rollin eredetileg Jean Michel Rollin Le Gentil néven tipikus művészcsaládba született 1938. november 3-án: édesapja színész és színházi rendező volt, aki nemcsak rá, de testvérére, Olivierre is óriási hatást gyakorolt, aminek köszönhetően mindketten művészeti pályát választottak maguknak.

Öt évesen lett a mozi szerelmese

Az erotikus horrorfilmek koronázatlan királya saját bevallása szerint valamikor öt éves korában látta élete első filmjét, az 1942-es Capitanie Fracesse című drámát, ami örökre megváltoztatta életét.

Külön kiemelte a film vihar-jelenetét, amelynek lenyűgöző hatására határozta el, hogy ha felnő, ő is filmeket fog készíteni.

Szülei kisgyerekkorában elváltak, őt pedig az anyja nevelte, apjával kamaszkorában csak nagyon ritkán találkozott, ám akkor nem mulasztotta el megnézni őt a színpadon.

Anyjától 15 évesen kapta az első írógépét, amivel rövid történeteket kezdett írni, amelyek többnyire filmes élményein alapultak.

Minél közelebb akart kerülni a filmekhez

Mindemellett rendszeresen eljárt a barátaival moziba, 16 évesen pedig már a Le Films des Saturne nevű filmes újságnak dolgozott. Habár eleinte nem bíztak rá komolyabb feladatokat, ő mégis elvállalta a munkát, mivel a megélhetésen túl sokkal fontosabb volt számára, hogy minél közelebb kerüljön a filmek világához.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Több mint fél évszázados pályafutása során olyan lappangó és a nagyközönség által mostanra szinte teljesen elfeledett horrorfilmeket rendezett, mint az 1970-es The Nude Vampire, az 1978-as Grapes of Death, az 1997-es Two Orphan Vampires vagy az 1982-es The Living Dead Girl.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Életműve külföldön hozzáférhető DVD-n, ennek ellenére mégis újrafelfedezésre várnak egyszerre véres és pikáns alkotásai. A személye körül kialakult kultusz ellenére Jean Rollin nevét ugyanis még mindig csak a horrorfilmek szerelmesei ismerik.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük