Így néz ki most Gojko Mitic, az örök Winnettou

Fotókkal

A közel hetven éves sztár rengetegszer húzta lábára a mokaszint karrierje során.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gojko Mitic sokaknak az autentikus indián, nála indiánabbnak kevés színészt tud az ember elképzelni.

Negyven év alatt alig változott

A színész 1940-ben látta meg a napvilágot egy jugoszláv faluban, és sokáig eszébe sem jutott, hogy egyszer majd a csillogó vásznon fog feltűnni.

Sokkal inkább együtt csibészkedett bátyjával, Dragannal, a nagymamájuknál. A sok rohangálás és ugribugri aztán gimnazista korára sportszeretetté nőtte ki magát, és mindenáron testneveléstanár akart lenni.

A legsápadtabb indián

Síoktatóként el is helyezkedett, ám egy idő után valami pezsgésre vágyott – így kezdett el kaszkadőrként és dublőrként dolgozni.

1963-ban fedezték fel a Karl-May-filmek számára, ahol a Winnettou, A vadölő vagy éppen A nagy medve fiai westernekkel hamar bebizonyította, az ég is indiánnak teremtette. Ráadásul a maximalista Mitic rögtön színiórákat kezdett venni, ezért játéka is egyre kifinomultabbá vált az évek során.

Kereken 12 moziban alakította a rézbőrű főhősöket a színész, és kétségkívül ezek az 1963-84 között született alkotások jelentették az egykori NDK filmgyártásának csúcsát.

Ezenfelül különféle tévéfilmekben és sorozatokban megcsillogtatta tehetségét. A kilencvenes évektől Winnettou bőrébe bújt a Bad Segebergben évente megrendezett Karl May ünnepség egyik darabja kedvéért – ezt a szokását egészen 2005-ig tartotta, amikor is a visszavonulása előtti utolsó előadásban Winnettou meghalt a nézők számára.

Színészek és szerepek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Azóta jobbára a színfalak mögött ténykedik, többször bemutatkozott már rendezőként, emellett pedig a legkisebbek számára létrehozott Gojko Mitic Színjátszócsoport munkáját felügyeli nagy odaadással.Ami az indiánokat illeti, életében kétszer volt szerencséje találkozni a rézbőrűekkel, Seattle-ben. Az őslakosok hamar befogadták a közvetlen színészt, és tiszteletük jeléül egy szerencsehozó amulettel is megajándékozták sápadtarcú testvérüket.
Ezt is szeretjük