Így néz ki most Freddy Krueger, az Elm utca réme

A késes gyilkos a nyolcvanas évek sikeres horrorfilmjében kaszabolta először a tiniket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden időszaknak megvannak a maga ijesztgetős filmjei, ahol a legváltozatosabb lények kergetik az őrületbe a szereplőket, no és persze a közönséget.

A maszkmesterek órákig dolgoztak rajta, mert mindig elcseverészte velük az időt

A nyolcvanas években a kaszabolós gyilkosok élték reneszánszukat a mozivásznon – ezek közül is a legismertebb Freddy Krueger, minden tini álmának réme, aki bizarr késes ujjaival szaggatta ízekre áldozatait.

Talán kevesebben tudják, hogy a csíkos pulcsis rém bőrében egy klasszikus drámai színészi tehetséggel bíró szakmabeli, nevezetesen Robert Englund volt látható, aki ezzel a szereppel vált világhírűvé.

Az 1947-es születésű sztár 12 éves korában kezdett ismerkedni a színészet alapjaival, majd az érettségi után az Oakland University drámaszakán mélyítette el tudását. A

mióta 1974-ben felbukkant a mozivásznon, mint a Buster and Billie dráma egyik hőse, azóta több mint száz filmes alkotásban láthatták a nézők.

Ám kétségtelenül a legnagyobb és legemlékezetesebb szerepe a Rémálom az Elm utcában álomréme volt, melynek első filmje 1984-ben jelent meg, Wes Craven rendezésében.

A tinihorror lényegében hozza a jól ismert sémát, ám az alapötletnek – és persze a jó színészi játéknak köszönhetően - mégsem röhejesen hiteltelen, mint a legtöbb hasonló alkotás. Persze ehhez nemcsak Englund, hanem a tiniszereplők között fellelhető ifjú tehetségek, például Johnny Depp is jócskán hozzájárult.

Minden idők legszexisebb színészei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Akárhogy is, a kis költségvetésű mozi frenetikus siker volt – a premier utáni első héten megtérült az előállítási költség -, a kritikusok ódákat zengtek arról, milyen remek megoldásokkal bontja le a képzelt és a valós világ közötti határokat a rendező. Egyesek mélyebb értelmet is kerestek a történetben: szerintük a film pontosan ábrázolja az amerikai tinédzserek küzdelmeit a felnőtté válás időszakában, amikor is inkább egy álomvilágba menekülnének a nyers valóság helyett – ahol ugyanúgy utoléri őket a világ borzalma.

A népszerű Rémálom az Elm utcában-nak szükségszerűen kellett folytatás: végül hét újabb részt ért meg ilyen-olyan sikerrel, továbbá két tévésorozat is készült a sztoriból. Bár Englund néha bepróbálkozott egy-egy másfajta szerepkörrel, örökre ráragadt a horror-rém karaktere – amit talán nem is bán igazán. Az egyébként rendkívül jó kedélyűnek és kedvesnek tartott sztár úgy véli, Freddy bőrében legalább gonoszkodhat kedvére.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A ma már 61 éves színész egyébként kétszer elvált, 1988 óta él harmadik feleségével, Nancy Booth-tal, de gyermeke nem született.

Ezt is szeretjük