Hosszan tartó rákbetegség után elhunyt Catfish Collins

Catfish Collins a funk és R&B műfajának alulértékelt gitárosa volt régi jó barátja és zenésztársa szerint.

2010. augusztus 6-án, pénteken hosszan tartó rákbetegség után, 66 éves korában elhunyt Phelps Catfish Collins, adta hírül a Cincinatti.com.

A világhírű zenész karrierje a hatvanas évek végén indult, amikor öccsével, Bootsy Collinsszal 1968-ban megalapították a The Pacemakers nevezetű formációt, amire rövidesen James Brown csapott le.

Nagy slágerekben működtek együtt

Az együttes olyan örökzöld slágereket rögzített a legendás énekessel az elkövetkező időszakban, mint a Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine, a Super Bad, a Soul Power vagy a Give It Up or Turnit a Loose.

Együttműködésük azonban nem tartott sokáig, 1971-ben ugyanis a The Pacemakers - nevük időközben The J.B.’s-re változott - otthagyta James Brownt, majd megalapították a House Guests című funkyzenekart.

- Szeretetteljes, figyelmes ember volt, de ezzel együtt nem tűrt meg semmi kamuzást, ha az üzletre került sor. Pokoli jó zenész volt. Nagyon sokat tanultam tőle a ritmusokról. Az emberek elfelejtik, hogy James Brown mögött ő gitározott - mondta róla Bernie Worrell, egykori zenésztársa.

A House Guests sem volt hosszú életű együttes, a tagok ugyanis beolvadtak a népszerű Funkadelicbe, az 1972-es America Eat Its Young lemezen pedig már ők is közreműködtek.

Aktívan zenélt haláláig

Phelps Collins 1975-ben csatlakozott a Bootsy’s Rubber Bandhez, de hallhattuk gitározni többek között a Deee-Lite, a Freekbass és a H-Bomb nevű együttesek egyes lemezein is.

Az elmúlt évek zenészhalottai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A 2007-es Superbad című filmben is felcsendül egy dal, amit öccsével és a J.B.’s eredeti tagjaival rögzített.

- Az R&B és a funk történetének egyik leginkább alulértékelt zenésze volt. Hihetetlen gitáros volt. Senki sem zenélt úgy, mint ő - mondta róla Chris Freekbass Sherman basszusgitáros, akire saját bevallása szerint nagy hatást gyakoroltak a Collins testvérek.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük