Bono: Őszintén szólva, az erőszak mindig az életem része volt

Bono, a U2 frontembere fényes zenei karriert futott be, de gyermekkora nem volt éppen problémamentes.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bono idén ünnepli 50. szülinapját, és ha visszatekint, kimagaslóan sikeres zenei karriert tudhat maga mögött. Ki hinné, hogy gyerekkorában megesett, hogy az élete is veszélybe került a balhés környéken, ahol családjával élt.

2005 novemberében őszintén mesélt erről az időszakról és zenei karrierje indulásáról Jann S. Wenner-nek, a legendás Rolling Stone magagazin riporterének. A teljes interjú az újság november 3-ai számában jelent meg.

Az erőszak lesben állt

- Úgynevezett alsó-középosztálybeli környezetben nőttem fel. Szép utca volt, jó emberekkel. Azonban ha őszinte akarok lenni, az erőszak mindig lesben állt. Még mindig küzdök az agresszivitásommal -kezdi.

A sztár édesanyja fiatalon meghalt, és az anya hiányát az egész család megszenvedte. A kamasz Bonot nem kötötte le az iskola, és apja nem bíztatta különösebben se tanulmányaival, se a zenei ambícióival kapcsolatban. Nem egyszer részesévé - és áldozatává - vált a környéken rendszeresen garázdálkodó bandáknak.

- Sokszor nem is telhetett volna úgy el nap, hogy kis híján ne verjen szét valami szomszédos környék kóborbandája. A barátom és én azonban meg tudtuk védeni magunkat. De még ha páran képesek is voltunk erre, azért nem mind. Iszonyatos utcai verekedéseket tudok felidézni. Egyszer egy vasrúddal próbáltak koponyán találni, és egy szemeteskuka fedele mentette meg az életem- mesél a brutalitásról.

A zenében megtalálta önmagát

Szerencsére a sztár túlélte ezt az időszakot, és alig 16 évesen belecsöppent első zenekarába.

- 1976-ot írunk. Iskolába járok. Az utálatos kamaszkoromat élem. Nem törődök az iskolával, dühösen tengetem az életem két férfival. Az összes barátom fényes jövő elé néz, én pedig folyton dallamokat hallok a fejemben. Ha zongoraközelbe kerülök, játszani kezdek- mesél első zenei élményeiről.

Így néznek ki most a 80-as évek popsztárjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Larry Mullen, a zenész egyik ismerőse - aki még csak 14 éves volt -, elhatározta, hogy zenekart alapít. Ő volt a dobos, és még összetoborzott néhány srácot, köztük Bonot is.

Miután rájöttek, hogy mások dalait nem tudják rendesen eljátszani, elkezdtek saját dalokat írni - így kezdődött a U2 frontemberének zenei karrierje, ami azóta egyre csak felfelé ível.

Cikkünk a Rolling Stone - Interjúk című kötet alapján készült. Kiadja a Cartaphilus Kiadó. Ára 4500 forint. A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük