Ilyen volt, ilyen lett: Ábrahám Edit, a Barátok közt Claudiája

Ábrahám Edit kiváló színésznő, remekül énekel és számtalan hírességnek kölcsönzi hangját.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ábrahám Edit 1956. december 26-án született Budapesten. 17 évesen kapta meg első filmszerepét, méghozzá a Bajuszverseny című tévéjátékban, amiben nemcsak színészi, hanem énekesi tehetségéről is tanúbizonyságot tett.

(Kép: Europress)

A hetvenes évek végén láthattuk még Kállai Ferenc oldalán a Bolondok báljában, illetve a Zokogó majom - Egy élhetetlen család kálváriája című sorozatban is.

A nyolcvanas években egyre komolyabb filmekben kapott szerepet, feltűnt többek között a Fekete rózsában, a Szerelmem, Elektrában és a Mathias panzióban.

1981-ben szerezte meg diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ugyanebben az évben pedig Az a szép fényes nap című filmjében bűvölte el újra a nézőket kiváló énekhangjával és színészi képességeivel.

Egyik filmje kedvéért le is vetkőzött

További emlékezetes alakításait a Kettévált mennyezetben, a II. József császárban, az Appassioanatában, a Mint oldott kévében és a Könnyű testi sértésben láthattuk - utóbbi érdekessége, hogy Ábrahám Edit az egyik jelenetben a ruháitól is megszabadult!

A nyolcvanas évektől kezdődően a filmek mellett rendszeresen fellépett különféle színdarabokban is.

1980-ban került a Madách Színházhoz, amit a kecskeméti Katona József és a budapesti József Attila, illetve a Thália Színház követett. Tehetségét számos műfajban kipróbálta, szerepelt Shakespeare- és Sarkadi Imre-darabokban, de játszott olyan sikeres zenés előadásokban is, mint a West Side Story vagy az István, a király, amiben 1990-ben Koppány feleségét alakította.

A Barátok közt kezdete óta a stáb tagja

Az egész ország mégis 1998-ban ismerte meg a nevét, amikor megkapta Berényi Claudia szerepét a Barátok közt című sorozatban, amelynek kezdete óta egyik főszereplője. Előszeretettel vállal szinkronszerepeket is, az ő hangján szólalt meg egy-egy filmben Mia Farrow, Grace Kelly vagy Charlize Theron.

Az 53 éves Ábrahám Edit kétszer házasodott meg, első férje Andorai Péter színész volt, aki egyetlen gyermekének, Péternek az édesapja, jelenlegi férje pedig Horvai Mátyás, az LNX ügyvezető igazgatója.
 

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Munkásságát 2008-ban az év színésznőjének járó Arany Medál-díjjal ismerték el.

Ezt is szeretjük