kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Szépség és divat   /  

Sokat árt a hajszínnek a hajformázás

Ezt a hibát talán mindennap elköveted, noha sokat árt a hajadnak!

Olyan egyszerű dologgal tehetsz kárt a hajszínedben, melyet szinte teljesen természetesen használsz.

Szerző: Ambróz Nóra
Forrás: Femina.hu

Jártál már úgy, hogy éppen csak befestetted a hajadat valamilyen új, divatos színre, mint a vörös, az ezüst vagy a violaárnyalatok, ám a szín szinte azonnal kifakult? Könnyen lehet, hogy ezért éppen a mindennapos hajformázási rutinod a felelős!

Hajfestés során a színeket adó pigmentek a hajszálak külső rétege, a kutikula alá kerülnek be, és egészen addig gyönyörű árnyalatokat adnak, míg itt maradnak.

A probléma azonban akkor kezdődik, amikor a hajad elkezdi különböző külső hatásoknak köszönhetően szabadjára engedni a pigmenteket, melyek a hajszín megfakulásához vezetnek. A színeidet legkönnyebben a víz moshatja ki a külső rétegekből, ám még mielőtt lemondanál a hajmosásról, eláruljuk, nem ez az egyetlen káros hatás: a napi hajformázás legalább ennyit árt!

Hajvasaló

Nemrégiben az Instagramon virulensen elkezdett terjedni egy videó, melyben a hajfestés egy szakértője, Guy Tang demonstrálja, mennyit árt egy hajtincsnek, ha akár csak kettő másodpercig - ilyen rövid idő alatt már megvan a baj! - 200 fokos hajvasalót tartasz a hajadon. Tang videójában azt is hangsúlyozza, hogy többnyire még a sütőbe tett ételeket sem kínzod 200 fokos hőmérséklettel, így nehéz elképzelni, hogy ez a forróság ne ártana a hajadnak.

Vedd a lehető legalacsonyabbra a fokozatot a hajvasalódon, és próbáld kíméletesen, gyorsan formázni a hajadat. Sohase állj meg egy helyen egyenesítés közben, és az első próbálkozásra tökéletlenre sikerült tincsek formázását se folytasd addig, amíg újra le nem hűltek!

Hajszárító

Újabb erőteljes hőhatás lehet a hajad számára a forró hajszárító, mely csak úgy ontja magából a meleget. A hajszínedre ráadásul különösen veszélyes ez a forróság, hiszen a hajmosás során a víztől és a sampontól máris megduzzadtak a hajszálaid, melyek így hajlamosabbak ereszteni a színt. A víz hatására rugalmasabbá vált haj az intenzív szárítás során gyors állapotváltozáson megy keresztül, ami szintén a pigmentek elveszítéséhez vezet.

Érdemes nyáron vagy meleg lakásban hagyni, hogy a hajad természetes módon száradjon javarészt, és csak a végén, a formázáshoz bekapcsolni a hajszárítót. Ne sajnáld az időt az alacsonyabb fokozat használatára, mert a hajszíned nagyon hálás lesz érte!

Forró víz

A festett haj harmadik nagy ellensége a forró víz és a rengeteg hab. Ahogy már említettük, az ilyenkor megduzzadó hajszálak vizesen sokkal könnyebben mondanak búcsút a mesterségesen kapott pigmenteknek, így a sok habosítás és a magas hőmérséklet komolyan képes roncsolni a színeket.

Javasoljuk, hogy a számodra tolerálható leghűvösebb vizet használd, valamint válassz festett hajra készült ápolótermékeket!

+1 káros hatás: tűző napsütés

A hamarosan beköszöntő nyári forróságban a tűző nap is kárt tehet a hajszínedben, ami ráadásul olyan erőteljes, hogy akár a természetes árnyalatokat is képes kifakítani. Ahogy a szemedet napszemüveggel véded, úgy a hajadat is megóvhatod egy csinos nyári kalap alatt, mely a napszúrást is távol tartja.

Az egészséges, dús haj titka

Ha fényes, dús hajra vágysz, akkor nézd meg videónkat, melyben Szabados Iréne mesterfodrász elárulja, mit kell megtenned az ügy érdekében.

Még nincs hozzászólás

Frizurák 40 év felettieknek

Nőiesek, egyszerűek, illenek hozzád. Mutatjuk a képeket, hogy kérd a fodrászodtól!
Szépség és divat

Hányszor kell hajat mosni hetente?

A hajmosás gyakorisága kritikus, ha szeretnéd megelőzni a hajritkulást, a korpát és a betegségeket.
Szépség és divat
Villámnarancs kúra
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.