kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Szépség és divat   /  

Tippek lábizzadás ellen

Tippek lábizzadás ellen

Izzadni emberi dolog. Tudtad azonban, hogy a folyton izzadó talp kiváltó oka többek között lelki eredetű is lehet? És azt, hogy mit tehetsz ellene?

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: Femina.hu
2007.06.06.

Élettani szempontból az izzadás rendkívül fontos szerepet tölt be: nemcsak megfelelő hőmérsékleten tartja a testet, hanem a szervezet méregtelenítésében is részt vesz.

A folyamat normális működéséért a vegetatív idegrendszer a felelős, ez az oka annak, hogy az ember önmaga képtelen befolyásolni annak mértékét. Külső tényezők viszont annál inkább!

Izzasztó stressz

Normális esetben a verejtékmirigyek a test minden részén hasonló mértékben termelnek izzadságot. Az egység azonban könnyen felborulhat, melynek eredménye az egyes testrészek, leggyakrabban a talp és a tenyér fokozottabb verejtékezése.

Hogy milyen tényezők izzaszthatnak? A folyton nedves talp és tenyér hátterében akár valamilyen betegség is állhat, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a túlzott izzadás oka pszichés eredetű, az úgynevezett stresszkeringési problémából fakad.

A hosszútávon fennálló félelemérzet és idegesség ugyanis folytonos görcsben tartja az izmokat, amelynek hatására lassul a vérkeringés, ami a lábak és a kezek lehűléséhez vezet.

A vérkeringés csökkent működése következtében a vese sem képes megfelelő mértékben méregteleníteni a testet, a méreganyagok pedig a végtagokban halmozódnak fel, és az izzadás által próbálnak kiürülni a szervezetből.

Gyógynövények az izzadás mérséklésére

A zsálya és az izsóp teaként fogyasztva csökkenti a verejtékezés mértékét. Egy evőkanál zsályát adj 2 dl vízhez, főzd néhány percig, majd hagyd állni 10 percig. A tea hatását fokozhatod, ha a zsályát izsóppal kevered. Ha úgy érzed, az izzadás hátterében a stressz áll, akkor keverj össze 10 gramm citromfüvet 50 gramm galagonyavirággal és 40 gramm szurokfűvel. A keverékből egy evőkanálnyit forrázz le, majd hagyd állni 20 percig. Az elkészült tea izzasztó helyzetekben nagyon hatásos!

Izzadás és lábbelik

Az izzadás mértékét fokozhatják a rossz táplálkozási szokások és a hirtelen megnövekedett testsúly is, a lábizzadás leggyakoribb kiváltó okai mégis a különböző lábbelik és higiénés szokások. A divatos, ám nem szellőző, helytelenül kialakított gumitalpú cipők, a műszálas harisnyák és zoknik, valamint a láb megfelelő ápolásának hiánya első számú kiváltó okai a túlzott izzadásnak, ráadásul komoly következményekkel járnak. A normálistól eltérő mennyiségű verejték hatására a talp bőre felpuhul, így védtelenebbé válik a gombás fertőzésekkel szemben. Nem is beszélve az ilyenkor könnyedén elszaporodó baktériumokról, melyek a felázott, elhalt hámsejteket lebontják, kellemetlen lábszagot hagyva maguk után.

Az ápolt, illatos lábak titka...

...néha nem több, mint egy kis odafigyelés. Kerüld a műszálas, rosszul szellőző lábbeliket és zoknikat! Napközben, főként a munkahelyeden legyen nálad egy váltócipő, ami kényelmes és amiből könnyen ki tudsz bújni. Ügyelj arra, hogy legalább kétnaponta válts cipőt! Ha ugyanabban a párban jársz egész héten, akkor nincs idejük szellőzni, és szükség esetén kiszáradni. Ha az izzadás ezek ellenére sem csökken, naponta egyszer töröld át a lábat alumíniumklorid-oldattal, vagy használj szalicilsavat és timsót tartalmazó hintőport (bármelyik gyógyszertárban beszerezhetők). A sokak által ajánlott formalidot viszont kerüld, mert allergiás reakciót válthat ki!

Betöltés...

Mesterséges izzadásgátlás

A tenyérre és a talpra jellemző fokozott mértékű izzadás kezelésének korszerű és hatásos eszköze az iontoforézis. A hetente több alkalommal végzett kezelés során az izzadó területet vízbe merítik, és a verejtékmirigyek aktivitását elektromosan töltött részecskékkel blokkolják. 10-15 kezelés után már általában jelentkezik a javulás, ezután csak fenntartó kezelés szükséges hetente egy-két alkalommal.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.