A-vitamindús ételek a mély ráncok ellen

Télen is könnyen megveheted

Fordíts figyelmet a megelőzésre, és vásárolj be vitamindús, élénkszínű zöldségekből.

Húsvéti tojásvadászat
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A ráncokat sajnos nem lehet elkerülni, 25 éves korod után először halványakkal, majd mélyebbekkel találkozhatsz. Azonban nem mindegy, hogy a kezdeti vékony vonalak milyen mértékben mélyülnek el.

Az életmód nagyon sokat számít a bőr egészsége szempontjából, nem véletlen, hogy mindenhol a fényvédelemre és a dohányzás káros hatásaira hívják fel a figyelmet.

Amellett, hogy elkerülöd a napfény és a füst okozta rombolást, fordíts elegendő figyelmet a megelőzésre. Ha a sejtjeid megfelelően el vannak látva tápanyaggal, és a szervezeted fel tudja venni a káros szabadgyökökkel szemben a harcot, akkor évekkel meghosszabbíthatod a fiatalságodat.

A csodálatos A-vitamin

Az A-vitamin zsírban oldódik, legfontosabb antioxidáns hatása, emellett felelős a bőr egészségéért, a látásért és a szövetek növekedéséért is. Az A-vitamin állati eredetű - retinol, és növényi eredetű - karotinoid - is lehet. Az ember számára jobban hasznosítható a retinol, de a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása más szempontból is ajánlott.

A béta-karotin tulajdonképpen az A-vitamin előanyaga, mely a testben alakul át a fontos vegyületté, és egy narancssárga festékanyag, tehát minden ilyen színű zöldségben megtalálható, azonban nem csak és kizárólag ezek a jó forrásai.

Az A-vitamint tiszta formájában a kozmetikai ipar is szívesen használja, mivel rendkívüli ránctalanító hatása van.

13 tipp, hogyan állítsd meg a bőröregedést

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sütőtök

A sütőtök élénk narancssárga színét magas karotinoid-tartalma adja, de nemcsak A-vitamint tartlamaz, hanem C-vitamit is, ami kitünő ránctalantó eledellé teszi, és segít megőrizni bőröd fiatalságát. A C-vitamin szintén antioxidáns, semlegesíti a káros szabadgyököket, és fontos szerepe van a kollagénépítésben is. Ez a fehérje felelős a bőr feszességéért.

Az A-vitamin ráncok ellen nagyon hatékony, de nem ez az egyetlen bőrre gyakorlot kedvező hatása. A zsíros bőrűek számára fontos információ lehet, hogy rendben tartja a bőr faggyúháztartását is. ha a kamaszévek elmúltával még mindig aknékkal küzdesz, akkor érdemes A-vitamin kúrát tartani, de mindenképpen konzultálj bőrgyógyásszal a kérdésről.

A sütőtök, éppen erős színe miatt, nem alkalmas külső bőrápolásra, viszont télen, amikor szezonja van, fogyaszd hetente kétszer megsütve.

Kaliforniai paprika

A zöldpaprika az egyik legjobb C-vitaminforrás, de tengerentúli rokona az élénkszínű kaliforniai paprika nemcsak aszkorbinsavban bővelkedik, hanem A-vitaminban is. Az egész évben kapható lédús zöldség feltölti a vitaminraktáraidat, és bőröd hidratálásában is segít.

Az ízes paprikafajta minden salátát és szendvicset feldob, tésztasalátákba is remek, de természetesen fogyaszthatod magában is.

Miben van még?

  • Belsőségek
  • Tojássárgája
  • Lazac
  • Spenót
  • Sárgadinnye

Sárgarépa

Nem készült tudományos kutatás arról, hogy az A-vitamin miatt lehetsz-e remek fütyülő, de az biztos, hogy a sárgarépát nem szabad kihagyni az étrendedből. A répa nemcsak a már fent említett ránctalanító hatásban jeleskedik, de remek rostforrás is, így rendben tartja az emésztést.

Jó, ha tudod, hogy az A-vitamin csak némi olaj társaságában tud felszívódni, így érdemes a répát is tartalmazó salátára egy kevés olívaolajat önteni. A sárgarépa azon kevés zöldségek közé tartozik,melyek nem árt a főzés, így nyugodtan meg is párolhatod.

A zsírban oldódó vitaminok elraktározódnak, ezért ügyelni kell arra, hogy az ajánlott napi mennyiségnél, ez az A-vitaminnál 800 mikrogramm, sokkal többet ne vigyél be a szervezetbe. Ez elsősorban akkor fordulhat elő, ha táplálékkiegészítőket is szedsz.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük