Foszlós házi zsúrkenyér

Erre a pékek is irigykedhetnek

A házi zsúrkenyér a sütőből kivéve, melegen a legjobb. Ha még soha nem sütöttél kenyeret, kezdd ezzel!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ráérős reggeleken indítsd a napot friss házi zsúrkenyérrel. Kívül ropogós, belül puha, és felveheti  versenyt a pékségben készített kenyerekkel. Ebből szép, egyforma szeleteket tudsz vágni, így kiválóan alkalmas szendvics készítésére. Kard Éva receptjét jól tedd el!

Zsúrkenyér

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg búzaliszt
  • 3 dl langyos víz
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

Morzsold langyos vízbe az élesztőt, és keverd alaposan össze. Szitáld egy tálba a kétféle lisztet, majd vegyítsd a cukorral és a sóval. Add hozzá a vízben elkevert élesztőt, az olajat, és robotgéppel vagy kenyérsütőgépben pár perc alatt dagaszd meg.  Ezt a műveletet természetesen kézzel is végezheted, csak akkor jóval tovább tart. Ha a tészta homogén és szép fényes, tedd lisztezett tálba, takard le, majd meleg helyen bő egy óra alatt keleszd meg.

Amikor jócskán megnő, borítsd enyhén lisztezett felületre, és tenyérrel lapogasd el. A kenyér hossza körülbelül 40 centi legyen. Utána a tészta két oldalát hajtsd be, majd tekerd fel úgy, mintha bejglit készítenél. Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral, keresztben helyezd rá a hosszúkás kenyeret. Takard le konyharuhával, és ismét keleszd 30 percig. Ezután éles késsel több helyen vágd be a tetejét, vízzel spricceld le a tésztát és a sütőpapírt is. Helyezd előmelegített sütőbe, és 220 fokon süsd körülbelül 30 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve rakd rácsra a kenyeret, majd még egyszer spricceld le kevés vízzel.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük