kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Karácsonyi zserbók

Karácsonyi zserbók
Csokimázas nyalánkságok

A legjobb mézes-mázos finomságok az ünnepekre. Türelem zserbót terem! Porold le a nyújtódeszkád, és készítsd el a család kedvenc süteményét.

Szerző: Borókai Fruzsina
Forrás: Femina.hu
2007.12.20.

Zserbó

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg sima liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanálnyi cukor
  • 2 dkg élesztő

A töltelékhez

  • 60 dkg darált dió
  • 33 dkg porcukor
  • 1 dl rum
  • 1 l sűrű sárgabarcklekvár

A mázhoz

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl víz

Futtasd fel az élesztőt tejjel és három evőkanálnyi cukorral a tésztához. Szitáld át a lisztet, morzsold össze a margarint, és verd fel a tojásokat, majd ezt dolgozd össze egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A kapott tésztát oszd három egyenlő részre és nyújtsd téglalap alakúra, de vigyázz, hogy ne legyen túl vastag. Keverd össze a töltelékhez a diót a porcukorral. Tegyél sütőpapírt egy tepsibe, és ezen építsd fel a zserbót. Rétegezd egymásra a hozzávalókat. Első a tészta, azután a jön baracklekvár, a cukros dió, ezután locsold meg rummal, majd ismételd meg ezt a folyamatot, és végül tedd rá az utolsó tésztalapot. Szurkáld meg a tésztát villával, hogy a gőz szabadon távozhasson. Süsd meg 200 fokon. Sütés közben, készítsd el a mázt. Törd apróra a csokit, majd lassan főzd fel 2 dl vízben. Készíts próbacseppet, és ha az megdermed, akkor már jó a massza. Ha ezzel megvagy, keverd el benne a vajat, majd miután már kicsit kihűlt, kend szét a zserbó tetején. Ha a csokoládéborítás megszilárdult, szeleteld fel, és tálald.

A futtatás

Más néven az élesztő ébresztése. Az élesztőt, mielőtt hozzá adnád a liszthez futtasd fel tejben. Ehhez használj lehetőleg minél nyersebb tejet, mert a tartós, féltartós tejekkel meggyűlhet a bajod. Tehát, 1-1,5 dl langyos tejben keverj el egy kávéskanálnyi cukrot, ezután szitálj bele egy kanál lisztet, majd morzsold bele az élesztőt. Az edényt fedd le és tedd egy huzatmentes, langyos helyre. Az élesztő akkor fut, ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Utána szitálj bele még 2-3 evőkanál lisztet és ha esetleg maradtak élesztődarabkák, nyomkodd szét őket, majd pihentesd 5-10 percig és add hozzá a tésztához.

Mézes zserbó

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál tejföl
  • 4 evőkanál méz

A krémhez

  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • rum ízlés szerint

A csokimázhoz

  • 4 evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 5 dkg vaj

Gyúrd össze tésztává a hozzávalókat, készíts öt cipót belőle, nyújtsd ki vékonyra. Süsd világosra a lapokat a tepsi hátulján, forró sütőben. Figyelj, mert gyorsan megsül. Közben készítsd el a krémet, főzz sűrű pépet a tojássárgájából, a porcukorból, lisztből, a vaníliás cukorból és a tejból. Várj, amíg kihűl. Keverd habosra a vajat a cukorral, majd ezt az egészet dolgozd össze. Kend meg a kész krémmel a lapokat. A csokimázhoz főzd fel a vizet a cukorral és a kakaóval, utána keverd bele a vajat, és főzd fényesre. Végül a süteményt vond be a csokoládémázzal. A kész zserbót hagyd állni egy estét, így még finomabb lesz.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.