Az eredeti zakuszka receptje, egyenesen Erdélyből
Ami a Balkánon az ajvár, az Erdélyben a zakuszka, egy finom, paprikás-padlizsános krém.
A zakuszka elkészítése kissé macerás, ezért megéri minél nagyobb adagot csinálni, és utána már egész évben elég leemelni a polcról, és fogyasztani.
Elképesztő mértékben variálható, gyakorlatilag bármilyen zöldséggel gazdagíthatod, finom lesz vele.
Zakuszka
Hozzávalók:
- 3,5 kg padlizsán
- 3,5 kg pritamin
- 6 nagy fej vöröshagyma
- 1 liter sűrített paradicsomlé
- 7 dl olaj
- 5-6 babérlevél
- só, bors
Elkészítés ideje:
Két és fél óra.
Elkészítés menete:
Vedd elő a legnagyobb lábasodat, ha van olyan, amiben lekvárt szoktál főzni, akkor az pont jó lesz. Ha megvan a lábos, tedd félre, mert egy kis előmunkát igényel a többi dolog. A padlizsánt először is süsd meg, ha elkészült, hámozd meg, majd tedd félre. Egy kisebb edényben némi olajon dinszteld meg a hagymát, ha kész, tedd félre azt is. A paprikát vágd minél apróbb kockákra, és kezdd pirítani a maradék olajon - addig pirítsd, amíg minden leve el nem fő. Ha mindezzel megvagy, akkor kerülhet a tűzre a nagy lábas.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Mindent, amit eddig elkészítettél, önts össze, plusz add hozzá a fűszereket és a paradicsomlevet, és kezdheted a folyamatos keverést, kis szünetekkel. A forrás után körülbelül két órával éri el azt az állapotot, amikor már kész - ha kicsapódik az olaj, az ezt jelzi. Ekkor adagold kimosott befőttesüvegekbe, és tedd el, utána már bármikor fogyaszthatod, bármivel.
Paprikás ízek mindenkorra
Ha szereted a paprikával készült fogásokat, akkor bizonyára a magyar konyha remekeit is kedveled. Nézz be néhány ötletért képgalériánkba!
OLVASD EL EZT IS!
- káposzta
- saláták, zöldséges ételek
Vörösboros párolt káposzta
- túró
- saláták, zöldséges ételek
Krémes juhtúrós körözött
- oroszország
- leves