4 isteni vörösboros, bográcsos pörkölt

Sokan szeretik a vörösbor pikáns ízét, akkor is, ha éppen az ételbe kerül. Ha pedig keveredik a szabad tűz füstös ízével, akkor a legjobb.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bográcsozást nem lehet megunni, hiszen a jó idő és a baráti összejövetel tökéletes hétvégi programmá teszi. Azonban mindig lehet egy picit újítani.

Ha nem tudod, hogy mivel dobd fel a pörkölteket, vegyél egy üveg vörösbort, és tedd pikánssá a húsokat.

Vörösboros vaddisznópörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg vaddisznó
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 2-3 paradicsom
  • 2-3 paprika
  • 2 sárgarépa
  • pirospaprika
  • majoránna
  • száraz vörösbor
  • kevés liszt
  • olaj

A felaprított hagymát olajon párold meg, majd szórd rá a feldarabolt zöldségeket, és fedő alatt párold tovább. Mikor eltűnt a leve, add hozzá a kockákra vágott húst. Sózd, hintsd meg fűszerpaprikával, és ismét várd meg, amíg elfő a leve.

Ha ez megtörtént, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön, rázogatva főzd tovább. Ha a hús már majdnem puha, kevés liszttel, vörösborral és a majoránnával készíts habarást, és sűrítsd be a pörköltet. Rottyants rajta egyet, és tálalhatod.

Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók:

  • 3 kg marhalábszár
  • 1 kg vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 zöldpaprika
  • 4 paradicsom
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 3 babérlevél
  • pirospaprika
  • csípős paprikakrém
  • olaj

A hagymát pirítsd üvegesre az olajon, majd dobd rá a kockára vágott húst. Hagyd rotyogni. Ha nem ereszt elég levet, önts hozzá kevés vizet. Add hozzá a pirospaprikát, és keverd át a forrásban lévő alapot. Add hozzá a felvágott paprikát és paradicsomot, és főzd puhára. Amikor forrásban van, add hozzá a felaprított fokhagymát, a babérlevelet, a borsot. Innentől még körülbelül 1 órára van szüksége. Mikor már majdnem kész, öntsd hozzá a bort.

Vörösboros pulykapörkölt

Hozzávalók:

  • 2 kg pulykacomb
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • fél kg gomba
  • 4 dl vörösbor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy hagyma
  • 1-2 babérlevél
  • kakukkfű
  • pirospaprika
  • bors
  • olaj

A hagymát dinszteld meg kevés olajon. Vedd le a bográcsot a tűzről, és, ha kihűlt, szórd rá a pirospaprikát. A kockára vágott húst tedd bele, és pirítsd fehérre. Ha ez megvan, öntsd fel vízzel és a három deci borral, úgy, hogy éppen ellepje. Add hozzá a paradicsomot, a répákat és a paprikát. Fűszerezd borssal, kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával és a babérlevéllel. Körülbelül 2 órát hagyd főni, majd sózd meg. Ezt csak akkor szabad, amikor már elég puha a hús, különben megkeményedik. Add hozzá a felszeletelt gombát, és az elfőtt levét pótold a maradék borral és kellő mennyiségű vízzel. Főzd addig, amíg pörköltes szaftja marad.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vörösboros csukapörkölt

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csuka
  • 3 fej hagyma
  • 1 liter vörösbor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • édes és csípős pirospaprika
  • olaj

Az apróra vágott hagymát olajon dinszteld meg. Öntsd fel egy deci borral, és főzd tovább. Szórd meg egy evőkanál édes paprikával. A feldarabolt halat tedd bele a bográcsba, és lefedve párold 40-50 percig. Néha rázogasd meg. Az elfőtt levet pótold. Amikor már majdnem kész, hintsd meg a csípős paprikával, és még hagyd rotyogni pár percig.

Ezt is szeretjük