Illatos vaníliás-almás kalács

Virágformában még mutatósabb

A vaníliás-almás kalács sütésekor isteni illat lengi be a lakást. Mindenki alig várja, hogy kihűljön.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néha felejtsd el a hagyományos kalácsot, és értelmezd újra a kedvelt kelt tésztát! Ünnepre, összejövetelekre kiváló meglepetés a virág formájú, foszlós vaníliás-almás kalács. A család minden tagja odalesz érte. Szabó Veronika receptje gyorsan új követőkre talál. 

Vaníliás-almás kalács

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 3 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor

A töltelékhez

  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg vaj
  • 1 zöldalma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A tetejére

  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához egy mokkáskanál cukorral édesített, langyos tejben futtasd fel a friss élesztőt. Ha jó habos, és a térfogata is jelentősen megnő, keverd össze a porcukorral, a vajjal és a liszttel. Addig dagaszd a tésztát, amíg rugalmas, fényes és hólyagos lesz. Tiszta konyharuhával takard le, keleszd 30 percig meleg helyen. Ha a tészta a duplájára nő, enyhén lisztezett munkalapon óvatosan gyúrd át, és még öt percig letakarva pihentesd.

A vaníliapudinghoz a két tojássárgáját keverd habosra a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd - a tejet fokozatosan hozzáadagolva - keverd simára, és főzd fel. Ha kellően besűrűsödik, vedd le a tűzről, és hűtsd ki. Az almát mosd meg, vágd negyedekre, és a magházat távolítsd el. Kockázd fel, egy serpenyőben a vajon kevés cukorral dinszteld meg pár perc alatt, és hagyd langyosra hűlni.

Pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd fél centi vastag téglalappá, és kend rá a vaníliapudingot, oszlasd el rajta az almakockákat. Tekerd fel, mint a bejglit, a hajtás szélét csipkedd össze, majd vágd két-két és fél centis darabokra. 10-12 csiga lesz belőle. A tekercseket rendezd az előzőleg kivajazott és liszttel megszórt kapcsos tortaformába úgy, hogy az első csiga középre kerüljön, és azt körberakva helyezd el a többit is.

Keleszd a tésztát még további 10-15 percig, majd tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon körülbelül 35-40 perc alatt süsd aranybarnára. Félidőben locsold meg a tetejét egy-két kanál cukros tejszínnel vagy tejjel. Ezt még egyszer megismételheted pár perccel azelőtt, hogy kivennéd a sütőből. Még melegen szedd ki a tésztát a formából, és a rácson hagyd hűlni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük