kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Vaníliás-almás kalács

Illatos vaníliás-almás kalács
Virágformában még mutatósabb

A vaníliás-almás kalács sütésekor isteni illat lengi be a lakást. Mindenki alig várja, hogy kihűljön.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

Néha felejtsd el a hagyományos kalácsot, és értelmezd újra a kedvelt kelt tésztát! Ünnepre, összejövetelekre kiváló meglepetés a virág formájú, foszlós vaníliás-almás kalács. A család minden tagja odalesz érte. Szabó Veronika receptje gyorsan új követőkre talál. 

Vaníliás-almás kalács

Hozzávalók 12 darabhoz:

A tésztához
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 3 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
A töltelékhez
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg vaj
  • 1 zöldalma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
A tetejére
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 40 perc, kelesztés: 90 perc, sütés: 40 perc

Elkészítés:

A tésztához egy mokkáskanál cukorral édesített, langyos tejben futtasd fel a friss élesztőt. Ha jó habos, és a térfogata is jelentősen megnő, keverd össze a porcukorral, a vajjal és a liszttel. Addig dagaszd a tésztát, amíg rugalmas, fényes és hólyagos lesz. Tiszta konyharuhával takard le, keleszd 30 percig meleg helyen. Ha a tészta a duplájára nő, enyhén lisztezett munkalapon óvatosan gyúrd át, és még öt percig letakarva pihentesd.

A vaníliapudinghoz a két tojássárgáját keverd habosra a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd - a tejet fokozatosan hozzáadagolva - keverd simára, és főzd fel. Ha kellően besűrűsödik, vedd le a tűzről, és hűtsd ki. Az almát mosd meg, vágd negyedekre, és a magházat távolítsd el. Kockázd fel, egy serpenyőben a vajon kevés cukorral dinszteld meg pár perc alatt, és hagyd langyosra hűlni.

Pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd fél centi vastag téglalappá, és kend rá a vaníliapudingot, oszlasd el rajta az almakockákat. Tekerd fel, mint a bejglit, a hajtás szélét csipkedd össze, majd vágd két-két és fél centis darabokra. 10-12 csiga lesz belőle. A tekercseket rendezd az előzőleg kivajazott és liszttel megszórt kapcsos tortaformába úgy, hogy az első csiga középre kerüljön, és azt körberakva helyezd el a többit is.

Keleszd a tésztát még további 10-15 percig, majd tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon körülbelül 35-40 perc alatt süsd aranybarnára. Félidőben locsold meg a tetejét egy-két kanál cukros tejszínnel vagy tejjel. Ezt még egyszer megismételheted pár perccel azelőtt, hogy kivennéd a sütőből. Még melegen szedd ki a tésztát a formából, és a rácson hagyd hűlni.

Variációk almás sütire

Az alma egész éven át könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó alapanyag sütéshez, főzéshez. Csupa finomságot készíthetsz belőle. Nézd meg a legjobb recepteket!

A tökéletes kelt tészta receptje

A kelt tészta az egyik legnagyobb mumus, mellyel a kezdő konyhatündér találkozhat. Nézd meg videónkat, melyben a buktakészítésen keresztül mutatjuk be a folyamatot.

Még nincs hozzászólás

Francia almás süti

A francia almás süti vagy galette nagyon hasonlít a mi piténkre. Elkészítése nem nagy kihívás.
Recept

Habos-almás süti

Egy pofonegyszerű édességből néhány trükkel csodás tortát varázsolhatsz.
Recept
Főzőiskola
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.