Ropogós, vaníliakrémes süti

A St. Honoré néven is emlegetett vaníliakrémes süti elegáns, mennyei, igaz, munka is van vele.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ehhez a csodás vaníliakrémes sütihez még akkor is bátran hozzáfoghatsz, ha soha nem készítettél égetett tésztát. Inkább türelemre lesz szükséged, mint tapasztalatra. Hossó Anita receptje alapján biztos a siker.

Vaníliakrémes süti

Hozzávalók

Égetett tészta

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 2,5 dl víz
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • csipet só

Krém

  • 25 dkg kristálycukor
  • 9 lap zselatin
  • 6 tojás
  • 4 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 dl víz

Díszítés

  • 20 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál víz
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 tasak habfixáló
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához forralj egy nagy lábosban vizet a sóval és a vajjal. Szórd bele a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan kevergesd, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, az alján pedig fehér hártya képződik. Húzd le a tűzről, azonnal keverj bele egy tojást, majd sorban a többit is. Az utolsóhoz add a sütőport, és alaposan dolgozd össze a masszát a kézi robotgép dagasztóspiráljával.

Sütőpapírral bélelj ki egy körülbelül 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt melegítsd elő 220 fokra, az aljára tégy egy meleg vízzel félig megtöltött edénykét. A masszát rakd sima csőrös habzsákba, majd fél centi távolságra nyomj kis köröket a tortaformába. Ezek sütés közben összenőnek.
A maradék masszából készíts nagyobb mogyorónyi halmokat a tepsire. Ezt és a tortaformában lévő tésztát is süsd aranysárgára 15-15 perc alatt.

Ha kész, pihentesd a sütit kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben öt percig. A lapot csúsztasd rácsra, a fánkocskák oldalába, aljába pedig ollóval csippents bele, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz, és rakd a rácsra.

A krémhez a zselatint egy deci hideg vízben puhítsd fel. A vaníliarudat hasítsd fel, kapard ki, majd három deci tejjel és öt deka cukorral forrald fel. A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat keverd simára a pudingporral és a maradék egy deci hideg tejjel, majd öntsd hozzá a vaníliás tejet, és gőz felett állandóan kevergetve sűrítsd be. Rögtön olvaszd fel, add hozzá a zselatint, majd a tűzről lehúzva, olykor megkeverve hagyd hűlni. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd fel, és mehet hozzá a maradék 20 deka kristálycukor. Dolgozd a kemény habot a krémbe.

A tortaforma oldalát béleld ki sütőpapírral, fektesd bele a tésztalapot, simítsd a tetejére a krémet, és tedd 12 órára a hűtőbe.

A díszítéshez a cukrot két evőkanál vízzel és a citromlével pirítsd aranysárgára kis lángon. Egyenként mártogasd meg benne a formás fánkokat. Légy óvatos, mert a karamell nagyon forró. Tedd őket rácsra, és hagyd megkötni a tetejükön a cukrot. Emeld le a tortát a karikáról, szedd le róla a papírt, és csúsztasd a tálra.
A tejszínt verd kemény habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóval, tedd csillagcsőrös habzsákba, majd vond be vele a süti tetejét. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítsd. Mivel az égetett cukor idővel elfolyósodik, tanácsos mihamarabb elfogyasztani.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük