kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Vaníliakrémes süti

Ropogós, vaníliakrémes süti
Ez a párizsiak képviselőfánkja

A St. Honoré néven is emlegetett vaníliakrémes süti elegáns, mennyei, igaz, munka is van vele.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

Ehhez a csodás vaníliakrémes sütihez még akkor is bátran hozzáfoghatsz, ha soha nem készítettél égetett tésztát. Inkább türelemre lesz szükséged, mint tapasztalatra. Hossó Anita receptje alapján biztos a siker.

Vaníliakrémes süti

Hozzávalók 12 szelethez:

Égetett tészta
  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 2,5 dl víz
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • csipet só
Krém
  • 25 dkg kristálycukor
  • 9 lap zselatin
  • 6 tojás
  • 4 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 dl víz
Díszítés
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál víz
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 tasak habfixáló

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 50 perc, pihentetés: 12 óra, sütés: 30 perc

Elkészítés:

A tésztához forralj egy nagy lábosban vizet a sóval és a vajjal. Szórd bele a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan kevergesd, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, az alján pedig fehér hártya képződik. Húzd le a tűzről, azonnal keverj bele egy tojást, majd sorban a többit is. Az utolsóhoz add a sütőport, és alaposan dolgozd össze a masszát a kézi robotgép dagasztóspiráljával.

Sütőpapírral bélelj ki egy körülbelül 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt melegítsd elő 220 fokra, az aljára tégy egy meleg vízzel félig megtöltött edénykét. A masszát rakd sima csőrös habzsákba, majd fél centi távolságra nyomj kis köröket a tortaformába. Ezek sütés közben összenőnek.
A maradék masszából készíts nagyobb mogyorónyi halmokat a tepsire. Ezt és a tortaformában lévő tésztát is süsd aranysárgára 15-15 perc alatt.

Ha kész, pihentesd a sütit kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben öt percig. A lapot csúsztasd rácsra, a fánkocskák oldalába, aljába pedig ollóval csippents bele, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz, és rakd a rácsra.

A krémhez a zselatint egy deci hideg vízben puhítsd fel. A vaníliarudat hasítsd fel, kapard ki, majd három deci tejjel és öt deka cukorral forrald fel. A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat keverd simára a pudingporral és a maradék egy deci hideg tejjel, majd öntsd hozzá a vaníliás tejet, és gőz felett állandóan kevergetve sűrítsd be. Rögtön olvaszd fel, add hozzá a zselatint, majd a tűzről lehúzva, olykor megkeverve hagyd hűlni. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd fel, és mehet hozzá a maradék 20 deka kristálycukor. Dolgozd a kemény habot a krémbe.

A tortaforma oldalát béleld ki sütőpapírral, fektesd bele a tésztalapot, simítsd a tetejére a krémet, és tedd 12 órára a hűtőbe.

A díszítéshez a cukrot két evőkanál vízzel és a citromlével pirítsd aranysárgára kis lángon. Egyenként mártogasd meg benne a formás fánkokat. Légy óvatos, mert a karamell nagyon forró. Tedd őket rácsra, és hagyd megkötni a tetejükön a cukrot. Emeld le a tortát a karikáról, szedd le róla a papírt, és csúsztasd a tálra.
A tejszínt verd kemény habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóval, tedd csillagcsőrös habzsákba, majd vond be vele a süti tetejét. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítsd. Mivel az égetett cukor idővel elfolyósodik, tanácsos mihamarabb elfogyasztani.

A tökéletes kelt tészta receptje

A kelt tészta az egyik legnagyobb mumus, mellyel a kezdő konyhatündér találkozhat. Nézd meg videónkat, melyben a buktakészítésen keresztül mutatjuk be a folyamatot.

Még nincs hozzászólás

Kardinális szelet

Szomszédaink nem véletlenül büszkék a habos, pillekönnyű kardinális szeletre.
Recept

Madártejsüti recept

Elsőre nem is gondolnád, hogy az isteni madártejsüti elkészítéséhez bő fél órára van csak szükség.
Recept
Főzőiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.