Tökös-mákos rétes

Plusz három csodás variáció

A régi idők ízeit idézi a tökös-mákos rétes, mely nélkül nem múlhatott el egyetlen ünnepnap sem. Készítsd el te is!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rétes   lapot készíteni nem könnyű mutatvány, de szerencsére neked sem kell mellőznöd a finom édességet, mert a tésztát már készen megvásárolhatod. Innentől kezdve pedig már azzal töltöd meg, amit csak szemed-szád megkíván.

13 tipp, hogyan állítsd meg a bőröregedést

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha valami különleges kombinációra vágysz, akkor próbáld ki a tökös-mákos verziót, ha azonban ez nem a te ízvilágod, akkor készítsd el a kevésbé szokatlan változatokat!

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók:

  • 25 dkg főzőtök
  • 10 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 csomag réteslap
  • fél marék mazsola
  • olaj

A    mákot a cukorral keverd össze. A tököt hámozd meg, vágd félbe, magozd ki, és végül reszeld le. Keverd a mákhoz, majd szórd bele a mazsolát is. A réteslapok tetejét kend meg olajjal, és fektesd őket egymásra. Szórd meg búzadarával vékonyan, hogy majd felszívja a sütőtök levét.

Simítsd rá a tölteléket, és óvatosan tekerd fel. A végeit nyomkodd össze, hogy nehogy kifolyjon belőle a tökös töltelék. A tetejét kend meg szintén olajjal és tejföllel. Forró sütőbe told be a tepsit, és süsd készre a rétest 20 perc alatt.

Tökös rétes

Hozzávalók:

  • 50 dkg sült tök
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg zabpehely
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag réteslap
  • 1 tojás
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • méz

A zabpelyhet öntsd egy tálba, és locsolj rá 1 dl tejet. Add hozzá a tojást, és hagyd negyed órát pihenni. A tököt törd össze egy villa segítségével, keverd össze a citromlével és ízlésed szerint mézzel is. Add hozzá a zabpelyhet és a citromhéjat.

A tésztalapokat vedd ketté, és fele-fele arányban simítsd rájuk a tölteléket. Tekerd fel a tésztát, hajtsd be a végeit, hogy ne folyjon ki a töltelék. A maradék tejjel kend meg a tetejüket, és előmelegített sütőben süsd pirosra.

Meggyes-mákos rétes

Hozzávalók:

  • 40 dkg meggy
  • 25 dkg mák
  • 4 evőkanálnyi összetört babapiskóta
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag réteslap
  • 1 citrom reszelt héja
  • olaj
  • fahéj

Egy konyharuhát nedvesíts be, majd óvatosan hajtogass ki rajta 2-3    réteslapot. Kend meg a legfelső tetejét pici olajjal, majd szórd meg cukorral, babpiskótával és ízlésed szerint fahéjjal. A tejet forrald fel, és keverd össze a mákkal, a lereszelt citromhéjjal és a barna cukorral. Kend a masszát a réteslapok közepére.

A kimagozott, lecsepegtetett meggyet szórd rá, és a maradék cukrot is. Óvatosan tekerd fel a konyharuha segítségével, az oldalát hajtogasd be. Kend meg a tetejét olajjal, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tedd bele. Előmelegített sütőben nagyjából 20-25 perc alatt süsd meg.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Almás-diós rétes

Hozzávalók:

  • 1,5 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg dió
  • 1 csomag réteslap
  • 1 tojás
  • fahéj

Az almát reszeld le, majd szórd meg ízlésed szerint fahéjjal, és hagyd állni. Alaposan nyomkodd ki, majd keverd össze a ledarált dióval és a cukorral. A kicsomagolt tésztát oszd két részre, és a félbevett tölteléket halmozd a közepükre.

Tekerd fel, a két végét hajtogasd be, és kend meg a felvert tojással. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük